YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
“Nyt kannattaa herätä” – EU-direktiivi edellyttää muutoksia verkkokauppoihin: Uhkana maksujen hylkääminen
Vahva tunnistautuminen on oltava kunnossa verkkokaupoissa 1. tammikuuta alkaen.
Vahvaa asiakastunnistautumista (SCA, Strong Custiomer Authentication) vaativa EU-direktiivi astuu Suomessa voimaan siirtymäajan jälkeen 31.12.2020. Tämän jälkeen verkkokaupoilla on oltava käytössään tietoturvaa parantava kaksivaiheinen tunnistautuminen.
Jokainen maa valvoo direktiivin käyttöä erikseen. Suomessa valvontavastuu on Finanssivalvonnalla. Suomessa direktiivin käyttöönottoa lykättiin jo kertaalleen, jotta verkkokauppiailla olisi riittävästi aikaa ottaa vahva tunnistautuminen käyttöön.
Jos SCA ei ole käytössä tammikuun 1. päivänä, on olemassa riski, että maksut eivät välity verkkokauppiaalle.
Visan tietojen mukaan vasta noin 80 prosenttia suomalaisista verkkokauppiaista oli ottanut vahvan tunnistautumisen käyttöönsä lokakuun loppuun mennessä. Sen sijaan vahvan tunnistautumisen kehittyneemmän version on ottanut käyttöön alle puolet suomalaisista verkkokauppiaista.
– Suomessa vahvan tunnistautumisen käyttöön otto on suunnilleen samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa, Visan maajohtaja Riikka Salminen sanoo.
”Oltava prioriteettilistalla ykkösenä”
EU-direktiivi koskee kaikkea sähköistä maksamista ja verkkokauppaa.
– Jos pienyrittäjät eivät ole valmistautuneet muutokseen verkkokaupassaan, vuodenvaihteen jälkeen pankki voi hylätä maksutapahtumat. Voisin ajatella että pienyrittäjillä on ollut koronan takia muitakin haasteita, tämä tuo yhden haasteen lisää. Nyt kannattaa herätä.
Salmisen mukaan yrittäjän, jolla ei ole vielä käytössään kaksivaiheista tunnistautumista, kannattaa ottaa viipymättä yhteyttä omaan maksupalvelun tuottajaan.
– Maksuja hoitavaa tahoa on pyydettävä kytkemään päälle kyseinen ominaisuus yrityksen verkkokaupassa.
Finanssiala ry:n johtavan asiantuntijan Teija Kaarlelan mukaan monella yrittäjällä alkaa olla kiire.
– Asian kuntoon hoitamisen pitäisi tosiaankin olla kaikkien verkossa kauppaa tekevien prioriteettilistalla ykkösenä. Vaikka sääntely sallii poikkeuksia, eivät ne kaikki tule heti käyttöön, eikä yhtäkään niistä voi soveltaa jokaiseen maksutapahtumaan. Jos siis haluaa varmistaa oman verkkomyynnin onnistumisen, on järjestelmien oltava 1.1.2021 sääntelyn edellyttämässä kunnossa, hän painottaa.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi