YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Nyt on aurinkovoimalalla kokoa: Jarmo Nummen rautalankayritys osti 534 paneelia kreivin aikaan – ”Takaisinmaksuaika lyheni 7–8 vuoteen”
Jokioisissa toimiva teräsalan yritys on saavuttanut hyviä tuloksia aurinkovoimalainvestoinnillaan.
Katolla 534 paneelia. Vuosituotanto 150 megawattituntia.
Jokioisten Lankatehdas Oy:n vuonna 2020 valmistunut mittava aurinkovoimalainvestointi on osoittautunut erittäin kannattavaksi.
Parhaina vuosina järjestelmä on tuottanut 20 prosenttia teräsalalla toimivan yrityksen sähkön kulutuksesta.
Voimalainvestoinnista solmittiin sopimus ”kreivin aikaan” vuonna 2019, jolloin koronapandemiasta tai Ukrainan sodasta ei ollut vielä tietoakaan.
– Takaisinmaksuajaksi laskettiin alun perin kymmenen vuotta. Investoinnin jälkeen tapahtui paljon sähkömarkkinoilla ja jossain vaiheessa sähkö oli todella kallista. Sen ansiosta takaisinmaksuaika on lyhentynyt 7–8 vuoteen. Voi sanoa, että onnistuimme investoimaan älyttömän hyvään aikaan. Paneelien hinta oli edullinen ja saatavuus hyvä, yrittäjä Jarno Nummi kertoo.
Investoinnin arvo oli 169 000 euroa, josta 20 prosenttia eli noin 34 000 euroa katettiin Business Finlandin myöntämällä energiatuella. Nummi arvioi, että investointi maksaisi nykyään noin 200 000 euroa.
“Voi sanoa, että onnistuimme investoimaan älyttömän hyvään aikaan. Paneelien hinta oli edullinen ja saatavuus hyvä.”
Jarno Nummi, yrittäjä
Sähkölasku yli 100 000 euroa
Nummen mukaan aurinkojärjestelmäinvestointi on ollut kannattava pitkälti siksi, että paneeleita on paljon.
– Hyötysuhde paranee koon myötä. Meillä on se etu, että tehdaskiinteistön harja on itä-länsisuunnassa. Lape on suoraan etelään, johon aurinko paistaa kesällä todella hyvin.
Tehdaskiinteistössä valmistetaan erilaisia tuotteita rautalangasta. Valtaosa menee kotimaisille markkinoille, mutta yrityksellä on lisäksi vientiä muun muassa Ruotsiin ja Saksaan.
Viime vuonna yrityksen sähkölasku oli runsaat 100 000 euroa.
– Olemme pyrkineet pienentämään omaa kulutusta. Eniten energiatehokkuutta lisäävä investointi on ollut paineilmakompressorin uusiminen. Nyt meillä on käytössä markkinoiden energiatehokain kompressori, Nummi kertoo.
Kompressorilla luodaan tehtaan verkkoon paineilmaa, jota käytetään monissa koneissa. Energiasäästöä on saatu myös muun muassa optimoimalla terästehtaan lämpötilaa ja hyödyntämällä uunien hukkalämpöä.
Yksittäisiä huoltokäyntejä
Jokioisten Lankatehtaan katolla on aurinkopaneeleita noin 1 200 neliömetrin alalla. Yhteensä kattopinta-alaa on noin 1 500 neliötä.
Yrityksellä on salkunhoitosopimus sähköyhtiön kanssa. Sopimuksen alla sähköä ostetaan etukäteen niinä hetkinä, jolloin energia on edullista.
– Tänä vuonna sopimus on ollut kohtuullisen hyvän hintainen, viime vuonna erittäin huono. Sähköä ostettiin sodan jälkeisenä kesänä, jolloin se oli kallista. Se näkyi viime vuoden sähkölaskussa. Pörssisähkö olisi saattanut tulla halvemmaksi, mutta sitähän ei voi ennustaa, Nummi sanoo.
Aurinkovoimalainvestoinnin taustalla oli yrityksen halu viedä energian kulutusta ympäristöystävällisempään suuntaan. Energiatuesta yrittäjä sai tietää aurinkopaneelien myyjältä.
Nummi kiittelee energiatukiprosessin nopeutta.
– Vastaus tuli nopeasti, muutamassa viikossa. Tukea kannattaa hakea aurinkosähköinvestointiin, jos yrityksellä on mahdollisuus asentaa mahdollisimman iso voimala. Sadan megawatin vuosikäytöllä ei vielä kannata älyttömän isoa voimalaa rakentaa.
Nummen yrityksen aurinkovoimalaa on jouduttu huoltamaan yhden invertterin rikkoutumisen ja yhden pääkytkimen kärähtämisen takia.
– Positiivinen yllätys on ollut se, että parhaina kuukausina saimme rahaa takaisin, kun aurinkovoimalan tuotanto oli suurempi kuin oma kulutus.
Näin haet Energiatukea
Energiatukea leikattiin kuluvan vuoden alusta, minkä seurauksena tukea voidaan myöntää huomattavasti aiempaa harvemmille hankkeille. Leikkauksia tehtin myös moniin muihin yritystukiin.
Business Finlandin energiatuen tuotepäällikkö Markku Mäkelä kehottaa energiatuesta kiinnostuneita olemaan yhteydessä Business Finlandin asiantuntijoihin.
– Keskustelu auttaa varmistamaan suunnitellun energiainvestoinnin tukikelpoisuuden. Samalla käydään läpi vaaditut tiedot mahdollisen energiatukihakemuksen jättämiseksi.
Mikä energiatuki?
- Energiatukea voidaan myöntää sellaisiin yritysten ja yhteisöjen investointi- ja katselmushankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä, energian tuotannon tai käytön tehostamista tai muuten muokkaavat energiajärjestelmää vähähiilisemmäksi pitkällä aikavälillä. Uusiutuvan energian hankkeita on mahdollista tukea vain uuden teknologian osalta. Tuella on oltava merkittävä vaikutus hankkeen käynnistämiseen.
- Energiatukea maksetaan organisaation raportoimien toteutuneiden kustannusten perusteella. Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 10 000 euroa (energiatehokkuus) tai 30 000 euroa (uusiutuva energia uusi teknologia) ja enintään 5 000 000 euroa.
- Rahoitus on avustusta eli sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Tukea ei myönnetä hankkeille, jotka on käynnistetty ennen tukipäätöstä. Tukea voidaan myöntää aikaisintaan rahoituspäätöspäivästä alkaen aiheutuviin kustannuksiin.
- Energiatuen myöntämisessä etusijalla ovat uuden teknologian hankkeet. Uudella teknologialla tarkoitetaan sellaisia uudenlaisia ratkaisuja, joita ei ole Suomessa aiemmin käytetty ja ovat keskeisiä energia- ja ilmastotavoitteiden kannalta. Tyypillisesti kyse on ensimmäisestä tai ensimmäisistä kaupallisista toteutuksista. Uuden teknologian käyttöönottoon liittyy yleensä vastaavaan tavanomaisen teknologian hankkeeseen nähden ylimääräisiä kustannuksia tai riskejä.
Lähde: Business Finland
Energiatukea haetaan verkossa. Hakija rekisteröityy ensin pankkitunnuksillaan Business Finlandin asiointipalvelujen käyttäjäksi ja valitsee palveluksi rahoituksen hakemisen, jonka jälkeen järjestelmä ohjaa hakijan oikean hakulomakkeen tietoihin.
– Hakemuksen käsittely vie noin 6–8 viikkoa. Hakija saa tukipäätöksen ohjeineen ja rahoitusehtoineen Business Finlandin asiointipalvelun kautta. Käytännössä kaikki asioiminen hoituu sähköisesti, Mäkelä ohjeistaa.
Yleisohjeet energiatuen hakemisesta löytyvät Business Finlandin nettisivuilta.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi