YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.3.2017 klo 14:57
Uutinen

Nyt on digiherätyksen aika – Digikoulu kutsuu yrittäjät oppimaan

Digitalisaatio kiihtyy tulevina vuosina entisestään ja muovaa yritysten toimintaa. Silti se on osalle yrittäjistä vielä mörkö, arvioi yrittäjä Anna-Liisa Uskali. Yrittäjän digikoulu auttaa voittamaan tämän mörön ja ottamaan ensimmäiset digiaskeleet.

Suomen Yrittäjät ja Reboot Finland -hanke käynnistävät yrittäjille suunnatun Yrittäjän digikoulun. Koulutus tuo digitalisaation oppeja yrittäjältä toiselle ja auttaa yrittäjiä ottamaan ensimmäisiä digiaskelia.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan Suomessa on yhä paljon yrityksiä, joille digitalisaatio on vieras teema.

– Tarvitsemme Suomessa yrittäjien digiherätyksen. Meillä on Suomessa liian paljon yrityksiä, jotka eivät ole havahtuneet siihen, että digitalisaatio koskee kaikkia, Pentikäinen tiivistää.

Konsultointiyritys Ideannan yrittäjä Anna-Liisa Uskali on samoilla linjoilla.

– Osalle yrittäjistä digitalisaatio on yhä mörkö. Ei ole osaamista tai uteliaisuutta. Se pitäisi nähdä nimenomaan mahdollistajana, joka voi palvella omaa bisnestä.

Yrittäjän digikoulu pyrkii vastaamaan juuri tähän tarpeeseen. Digikoulussa käydään läpi digitalisaatiota, sen mahdollisuuksia ja työkaluja.

Digikoulu myös törmäyttää yrityksiä Innokampuksen nuorten diginatiivien opiskelijoiden kanssa. Nuoret digilähettiläät vierailevat digikouluun ilmoittautuneissa yrityksissä ja tarjoavat vinkkejä sujuvaan digitoimintaan.

Koulutus on ilmainen, eikä siihen osallistuminen vaadi aiempaa osaamista.

Miksi digitaalisuus on yrittäjälle tärkeää?

Digitalisaatio ei ole kaikille itsestäänselvyys, vaan yrittäjä saattaa kaivata siihen tukea. Näin kertoo oman yrityksen 53-vuotiaana perustanut Anna-Liisa Uskali. Hän olisi itsekin kaivannut apua yrityksensä alkuaikoina.

– En tiennyt miten kotisivut ostetaan: mitä lisäpalveluita siihen mahdollisesti tarvittaisiin.

Tällaiset ongelmat voivat olla yrittäjälle arkipäivää, ja digitaalisten palveluiden käyttö saatetaan kokea vaikeaksi.

Uskalille tämä sattumus toi sysäyksen opetella kotisivujen tekoa itse. Hän jatkoi myös Adoben ja InDesignin käytön opetteluun. Nykyään ne ovat hyvin hallussa. Toisia yrittäjiä hän kannustaa poimimaan juuri omaan bisnekseen sopivat digiopit.

– Ei pidä pelätä. Kukaan ei ole seppä syntyessään, vaan kaikki ovat opetelleet joskus.

Suomen Yrittäjien Pentikäinen kannustaa yrittäjiä osallistumaan digikouluun.

– Puhutaan paljon Suomen uudistamisesta. Se ei onnistu ilman yrityksiä. Ne ovat tätä maata uudistava dynaaminen voima. Tarvitsemme digitaalisessa maailmassa vahvoja yrityksiä. Ne tuovat kasvua, ja niissä on paljon työllistämisen potentiaalia.

Digitaalisuus on hänen mukaansa myös keino kansainvälistymiseen.

Blockchain, AI, AR, VR, 5G ovat pian täällä – ja ne vaikuttavat kaikkiin

Myös Tekesin digitaalisuudesta vastaavan johtajan Pekka Sivosen mukaan kaikki yritykset olisi tärkeää saada viimeistään nyt mukaan digitalisaatioon.

– Nyt käytössä olevat ja markkinoille seuraavaksi tulevat teknologiat tulevat määrittelemään monia toimialoja ja tuotteita uudelleen. 2–5 vuoden kuluessa markkinoille tulee täysin uudenlaisia teknologioita.

Sellaisia ovat esimerkiksi tekoäly, esineiden internet, 5G, lohkoketjut, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus.

– Nämä eivät ole pelkästään pankkien, vakuutusyhtiöiden ja isojen toimijoiden asioita, vaan ne tulevat vaikuttamaan laajasti kaikkiin yrityskerroksiin kokoon katsomatta.

Siksi hänen mielestään on tärkeää, että yritykset ovat ottaneet ensiaskeleita digitalisaatioon.

– Kilpailukyky ja viennin kasvu perustuvat siihen, että suomalaiset tuotteet ovat valmiimpia tähän maailmaan kuin kilpailijoiden tuotteet.

Tulevina vuosina yrityksiin alkaa myös luonnostaan valua uudenlaista digitaalista tietotaitoa, sillä työelämään on Sivosen mukaan siirtymässä sukupolvi, joka on ”syntynyt näppäimistö kädessään”.

Ensimmäiset Yrittäjän digikoulut järjestetään huhtikuussa Mikkelissä (5.4.) ja Nurmijärvellä (19.4.). Muita digikoulupaikkakuntia ovat esimerkiksi Kuopio, Oulu, Turku, Kouvola, Seinäjoki, Lahti, Helsinki ja Espoo.

Silja Eisto

silja.eisto@yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna