YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrityskummien hanke
20.10.2021 klo 11:19
Uutinen

Nyt panostetaan yksinyrittäjiin

Pirkanmaalla käynnistyi elokuussa yksinyrittäjille suunnattu palvelu, jonka tavoitteena on yksinyrittäjien määrän vähentäminen. Yksinyrittäjän kasvun eväät -hankkeen avulla halutaan nimittäin saada aikaan kasvupolkuja, joiden myötä yksinyrittäjistä tehdään työnantajayrittäjiä, tai ainakin heidän bisneksensä halutaan saattaa kasvuun. Pirkanmaan Yrityskummeille on myönnetty Työ- ja elinkeinoministeriön erityisavustus kahden vuoden ajaksi. Palvelun halutaan mukaan kasvuhaluisia motivoituneita yksinyrittäjiä, joilla on aito halu kasvattaa omaa liiketoimintaansa tulevaisuudessa. Ensimmäinen tapahtuma on jo merkattu kalenteriin.

Jos rehellisiä ollaan, sana hanke ei uutisaiheena varsinaisesti saa uutistoimitusta kiljumaan riemusta. Niillä kun on paha tapa alkaa ja loppua niin, että muutaman vuoden päästä niistä ei ole jäljellä kuin projektikansio kuitteineen.

Pirkanmaan Yrityskummin toiminnanjohtaja Tapani Kaskela toteaakin heti kärkeen tulevan palvelun keskittyvän vahvasti käytännönläheisyyteen. Mukaan tulevissa yrityksissä halutaan todella saada aikaan konkreettisia muutoksia.

– Muutosten aikaansaaminen on tietysti aina yrittäjän käsissä, mutta me aiomme palvelun puitteissa tehdä tämän yrittäjälle mahdolliseksi. Tuotamme yrittäjille ajantasaista ja käytännönläheistä tietoa, jotta yksinyrittäjät uskaltautuvat kokeilemaan ja hyödyntämään työllistymisen, työllistämisen ja yrittäjyyden uusia muotoja ja mahdollisuuksia, Kaskela painottaa.

Tapani Kaskela
TAPANI KASKELA pitää Pirkanmaalla nyt alkavaa yksinyrittäjähanketta hyvänä mahdollisuutena saavuttaa kasvua. Tärkein mukaan haluavilta yrittäjiltä vaadittava seikka on aito halua kasvaa ja kehittyä. – Kummi mentoroi tätä, ja näin saadaan prioriteetit kohdalleen. Haluamme tukea yrittäjää näkemään oman liiketoimintansa keskeiset tekijät ja mihin aika tulee priorisoida, jotta kasvua alkaa tapahtua.

Varsin vapaat kädet

Taustalukujen mukaan tarvetta palvelulle on. Yksinyrittäjien joukossa tehdyt kyselyt kun ovat osoittaneet, että kasvuhalukkuutta löytyy jopa 67 prosentissa yksinyrittäjistä. Ja alle 35-vuotiaiden yksinyrittäjien joukossa luku on tätäkin selkeämpi, jopa päälle 90 prosenttia. Tapani Kaskela on hyvillään myös hankkeen saamasta pilottileimasta.

– Tämä tarkoittaa, että meille on annettu varsin vapaat kädet kokeilla eri asioita ja panostaa niihin, jotka toimivat ja vetää rasti sellaisten asioiden eteen, jotka eivät toimi, tiivistää Pirkanmaan Yrityskummien toiminnanjohtaja Tapani Kaskela.

Liikkeelle lähdetään Etelä-Pirkanmaalta

Yrittäjäjärjestön paikallisyhdistyksen sekä kuntien elinkeinotoimet ovat keskeisessä roolissa tässäkin palvelussa, sillä palveluun halutaan saada mukaan yrittäjiä ympäri Pirkanmaata. Niinpä joka ikisessä maakunnan kunnassa toimiva Pirkanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysverkosto sekä kuntien elinkeinotoimet ovat luontainen väylä asiasta viestimiseen.

Paikallisyhdistysten puheenjohtajille, sekä kuntapäättäjille onkin jo lähtenyt asiasta asiaa selkeyttävä tiedote, ja ensimmäisiä varsinaisia tapahtumia ollaan jo iskemässä kalenteriin. Tämän suhteen ajoituskin on passeli, sillä kokoontumisrajoitusten suhteen loppuvuosi 2021 alkaa jo vaikuttaa varsin lupaavalta. Tämän vuoden puolella tarkoitus on järjestää ainakin kaksi tapahtumaa, joista ensimmäinen on jo alustavasti ehditty sopia.

Ensimmäinen tilaisuus yksinyrittäjille järjestetään keskiviikkona 27.10.20221 klo 18 alkaen, paikkana on Päivölän opisto, Valkeakoski.

– Tilaisuuden markkinointi yksinyrittäjille sekä kohdennetut kutsut alueille lähetetään kuntien elinkeinon-, aluejärjestön- ja paikallisyhdistysten kanssa yhteistyössä, Kaskela kertoo ja jatkaa saman esimerkin parissa.

– Täällä Etelä-Pirkanmaalla me olemme esimerkiksi asettaneet tavoitteeksi, että tilaisuuteen saataisiin mukaan 25-30 yksinyrittäjää, joista kenties kymmenkunta lähtisi mukaan varsinaiseen hankkeeseen, Kaskela kertoo.

Jatkojalostusta pienemmissä ryhmissä

Ensimmäisen tutustumiskerran jälkeen ohjelmassa edetään niin, että seuraavaksi jatkosta kiinnostuneet yrittäjät kootaan muutaman yrittäjän ryhmiin, jotka sitten istuvat alas yhdessä yrityskummien kanssa asioiden jatkokehittelyyn.

– Tässä istunnossa selvitetään tarkemmin kunkin yrittäjänä tilannetta ja tavoitetta ja aloitetaan henkilökohtaisen kasvupolun rakentaminen, Kaskela kertoo. Tässä vaiheessa yrittäjille valitaan myös henkilökohtaiset kummit, joiden kanssa käytännön mentorointityötä jatketaan tulevaisuudessa.

Kaiken kaikkiaan hankesuunnitteluvaiheessa on arvioitu, että kahden vuoden aikana palveluun saataisiin mukaan noin 300 yksinyrittäjää. Mukana oleville yrittäjille tarjotaan myös mahdollisuus suorittaa osana toimintaa yrittäjän ammattitutkinto, joka on suoritettavissa myös oppisopimuksella.

Henkilökohtaiset kummit joka yritykselle

Kaskela uskoo, että kokeneista yritysjohtajista ja liike-elämän konkareista koostuvien kummien osaamisesta on mukaan lähteville yrittäjille valtava hyöty. Aika moni yrittäjän kohtaama haaste kun on sellainen, jonka kokeneempi toimija on jossakin vaiheessa omaa uraansa joutunut kohtaamaan. Kaskela korostaa myös kummien muutosprosessiin pakostakin tuomaa uutta näkökulmaa.

– Monesti yrittäjä on turhan lukkiutunut omiin rutiineihinsa eikä edes näe mahdollisia kasvunpaikkoja, kun taas ulkopuolisen on helpompi havainnoida esimerkiksi yrittäjän ajankäyttöä, Kaskela jatkaa. Hän myöntääkin, että mukaan haluttavien yksinyrittäjien lisäksi näin alkuvaiheessa toimintaa on tärkeää saada motivoitua myös kummeja mukaan toimintaan. Tällä hetkellä meillä Pirkanmaan yrityskummeilla on noin sata aktiivisesti toiminnassa mukana olevaa kokenutta kummia.

– Vähintään sellainen 30 kummin ryhmä tähän tarvitaan heti mukaan, Kaskela laskee. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Pirkanmaan Yrittäjät ryTE-toimistoELY-keskusTampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelutEnsimetri Oy sekä kuntien ja kaupunkien elinkeinotoimet.

Katri Jokipii-Nyblom
HANKKEESSA ALOITTI lokakuun alussa projektikoordinaattorina Katri Jokipii-Nyblom. Jokipii-Nyblom on toiminut yrittäjänä itsekin ja kokee yrittäjätaustansa tuovan tarvittavaa ymmärrystä sekä oikeanlaista kannustusta yksinyrittäjien kasvupolulle. – Erityisesti odotan yrittäjien kohtaamisia sekä kasvuun liittyviä pohdintoja! Olen pestistäni todella innoissani, ekonomiksi valmistuva Jokipii-Nyblom kertoo.

Tavoitteena tuhat työpaikkaa

Hankkeelle on asetettu myös työllisyystavoitteita. Kaiken kaikkiaan kun hankkeen myötä on tarkoitus saada aikaan Pirkanmaalle noin tuhat uutta työpaikkaan pidemmällä aikavälillä, joskaan se ei tarkoita että kaikki ne syntyisivät kahden hankevuoden aikana.

Työpaikkojen määrää aiotaan kasvattaa kehittämällä yksinyrittäjien liiketoiminta- ja digiosaamista sekä aktivoimalla heidän työllistämispotentiaalinsa esimerkiksi työllistämisen esteitä poistamalla. Kaskela uskoo, että hankkeen avulla löydetään myös uudenlaisia tapoja työllistämiseen.

– Toivomme löytävämme uusia malleja työllistämiseen, kuten esimerkiksi siihen, että yksinyrittäjä miettisi, voisiko hän ulkoistaa jotain omasta työstään niin, että hän saisi itse keskittyä omaan ydinosaamiseensa paremmin, Tapani Kaskela aloittaa ja käyttää esimerkkinä tilitoimistopalveluita, jotka onkin ulkoistettu leijonanosassa firmoista.

– Haluamme herätellä yrittäjiä miettimään, voisivatko he itse ulkoistaa joitakin osa-alueitaan, esimerkiksi markkinointia ja viestintää. Tai sitten, jos se ei yhdelle yrittäjälle ole taloudellisesti mahdollista, voisivatko esimerkiksi useampi yrittäjä yhdessä lähteä palkkaamaan tekijää, hän jatkaa.

– Yksinyrittäjä voi myös työllistyä isommalle yritykselle alihankintasopimuksella ja kasvattaa näin liiketoimintaansa ja työllistää työntekijöitä.

– Myös erilaiset omistajanvaihdostilanteet huomioidaan yksinyrittäjien kasvupolkua suunniteltaessa, josko esim. alueen suutarille löydetään jatkaja. Palvelut säilyvät paikkakunnalla laitteet ja asiakaskunta on jo olemassa, joten miksikä ei?

Teksti ja kuvat: Ville Kulmala

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 19.10.2021

Avaa pop-up -ikkuna