YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ole varovainen sähköisten pääsiäistoivotusten kanssa – Jo kertaalleen kukistettu haittaohjelma on herännyt henkiin
Haittaohjelmien tekijät joutuvat nojaamaan ihmisten luottavaisuuteen, jotta pääsevät organisaatioiden järjestelmiin. Pääsiäistoivotusten avaamisessa kannattaa olla varovainen, vaikka lähettäjä vaikuttaisi luotettavalta.
Haittaohjelma nimeltä Emotet kuuluu maailman yleisimpiin haittaohjelmiin ja vaikuttaa jo 10 prosenttiin maailman organisaatioista. Asiasta kertoo Check Point Research -yhtiö, joka vastaa Check Point Software Technologies -yhtiön tutkimustoiminnasta.
Huhtikuussa Emotet-haittaohjelma on levinnyt ennätysvauhtia muun muassa pääsiäistoivotusten muodossa. Ohjelma väistelee virustutkia sekä poisto-ohjelmia, ja se pystyy leviämään linkkien ja sähköpostiliitteiden kautta.
Emotet katsottiin viime keväänä jo kukistetuksi, mutta vuoden 2021 marraskuussa se teki paluun ja on noussut yleisimmäksi haittaohjelmaksi.
CPR -tutkimusyhtiö varoittaa toisestakin haittaohjelmasta tiedotteessaan. Yhtiön listauksessa kuukauden toiseksi yleisin haittaohjelma Agent Tesla leviää Excel- ja PDF-tiedostojen välityksellä, ja on käyttänyt hyväkseen Ukrainan sotaa.
– Teknologia on kehittynyt niin paljon, että haittaohjelmien tekijät joutuvat turvautumaan enenevissä määrin ihmisten luottamukseen päästäkseen organisaatioiden järjestelmiin. Ne käyttävät juhlapyhiä, kuten pääsiäistä hyväkseen, ja odotamme näkevämme kasvavissa määrin haittaohjelmia. Kehotamme ihmisiä olemaan tarkkana, vaikka viestit näyttäisivät tulevan luotettavasta lähteistä, tutkimuksesta vastaava johtaja Maya Horowitz sanoo tiedotteessa.
Talouselämä kertoo jutussaan, että Suomessa Emotet oli maaliskuussa levinneisyyslistan kakkosena, kärkipaikan kuuluessa Netwalker- tai Mailto-nimillä tunnetulle haittaohjelmalle. Se on päivitetty versio Kokoklock-kiristyshaittaohjelmasta, joka leviää enimmäkseen tietojenkalastelusähköpostien kautta.
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi