YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Oletko palkkaamassa sesonkityöntekijää? Levillä toimiva matkailuyrittäjä ymmärsi, mikä ratkaisee
Yrittäjien asiantuntija korostaa huolellisuutta rekrytoinnissa.
Levin alueella parinkymmenen vuoden ajan toiminut matkailuyrittäjä Jarkko Kuusisto tietää, miten sesonkityöntekijät rekrytoidaan, ja miten heistä pidetään kiinni. Kuusisto pyörittää muun muassa Levin vanhinta näköalaravintolaa Peak Lapland Tuikkua.
– Tärkeintä on pitää huolta henkilökunnan työviihtyvyydestä. Pyrin siihen, että samat työntekijät tulevat töihin sesongista toiseen.
Matkailuyrityksissä rekrytoinnit tulevan talven sesonkikuukausille ovat parhaillaan käynnissä.
– Yrityskulttuurin pitää olla sellainen, että kyseessä ei ole työntekijän läpimenopaikka vaan työpaikka, johon halutaan tulla uudestaan, ja jota suositellaan muillekin. Pysyvyyttä saa aikaan myös panostamalla ympärivuotiseen toimintaan.
Kuusisto käyttää vuokratyöfirmaa, joka pystyy tarjoamaan sesonkityöntekijöille muuta työtä sesonkien ulkopuolella. Työsopimuksen tekee yleensä vuokratyöfirma. Huippukuukausina Kuusiston yrityksessä on töissä noin 15 sesonkityöntekijää ja neljä vakituista työntekijää.
– On tärkeää säilyttää työntekijät ja löytää heille riittävästi muita töitä, jotta he voivat suunnitella omaa tulevaisuuttaan. Kittilän kunnan kannalta on oleellista saada työntekijät ja heidän perheensä muuttamaan kirjansa Kittilään ja myös pitämään kirjansa siellä. Silloin aluekin voi hyvin. Usein ongelmana on, että työntekijät vain käyvät Lapissa ja palaavat sitten kotipaikkakunnalleen.
Kuusisto neuvoo sesonkityöntekijöitä haalivia yrityksiä olemaan rekrytointien kanssa ajoissa liikkeellä. Hän kehottaa pitämään huolta työntekijöiden jatkuvasta kouluttamisesta.
– Koulutus voi toki mennä hukkaan, jos työntekijä lähtee saman tien muualle. Olen tyytyväinen siitä, että olen onnistunut pitämään ihmiset töissä. Silloin tietotaito ei karkaa muualle. Vaikka työntekijä on sesonkityössä lyhyen aikaa, hänen pitää kokea olevansa merkityksellinen.
Yrittäjien asiantuntijan vinkit
1. Ole ajoissa ja kartoita työtehtävät huolellisesti
Sesonkityöntekijöiden rekrytoinnissa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Kartoita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tulevaa varten ne työtehtävät, joihin tiedossa olevana kiireisempänä sesonkina lisätyöntekijää tarvitaan. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet sekä myös siitä, liittyykö tiettyyn sesonkiin jotain erityispiirteitä tai työhön liittyviä vaatimuksia. Pohdi myös, palkkaatko työntekijät oman yrityksen palvelukseen vai käytätkö esimerkiksi henkilöstövuokrausyrityksen palveluita.
2. Hoida rekrytointi huolellisesti
Sesonkityöntekijöiden rekrytoinnissa kannattaa olla yhtä huolellinen kuin muidenkin työntekijöiden rekrytoinnissa. Huolehdi rekrytointivaiheessa, että työntekijä ymmärtää työtehtävien laadun sekä mahdolliset työajat sekä myös sen, jos työaika on mahdollisesti vaihtelevaa. Varmista, että työtä hakevat ovat jo tuossa vaiheessa selkeästi tietoisia niistä käytännöistä, joita työtehtävässä ja työpaikalla vaaditaan. Käytä tarvittaessa rekrytointiin ulkopuolista apua.
Muista rekrytoinnin yhteydessä ilmoittaa muille hakijoille, etteivät he tulleet tällä kertaa valituiksi. Se antaa hyvän ja ammattimaisen kuvan työnantajasta. Joku nyt valitsematta jääneistä voi hyvin olla kiinnostunut hakemaan yrityksessä myöhemmin tarjolle tulevia työpaikkoja.
3. Tee kirjallinen työsopimus
Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka kyse olisi vain lyhytaikaisesta ja sesonkiluonteisesta työstä. Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin palkan määrä, työaika ja työaikojen määräytyminen, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste.
Tarkista lisäksi, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.
4. Perehdytä huolellisesti
Kiiresesonkeihin avuksi palkattavat työntekijät on syytä perehdyttää työhönsä yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka nämä olisivat töissä vain määräaikaisesti. Jos työtä tehdään tai on mahdollista tehdä etätyönä, työntekijän huolellinen perehdyttäminen työtehtävään, työpaikan (etätyö)käytäntöihin sekä työn teknisiin suorittamistapoihin ja työvälineisiin on äärimmäisen tärkeää.
Huolehdi, että uudetkin työntekijät tulevat työssänsä huomioiduksi ja osaksi työyhteisöä.
5. Muista palkkalaskelma ja työtodistus
Palkanmaksun yhteydessä tulee antaa myös palkkalaskelma, kuten muillekin työntekijöille. Kun sesonkityöntekijän työsuhde loppuu, muista antaa hänelle työtodistus ja keskustele myös mahdollisista tulevaisuuden työtarpeista sekä mahdollisesti tarjolle tulevista tehtävistä.
Vinkit antoi Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi