YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin nopeutat PRH-asiointia
Yrityksen vastuuhenkilön rekisteröiminen kestää kauemmin, jos ilmoituksen allekirjoittajaa ei ole vielä rekisteröity yrityksen vastuuhenkilöksi. Kuva: Getty Images
16.10.2024 klo 14:20
Uutinen

Oletko rekisteröimässä yrityksen vastuuhenkilöä? PRH vinkkaa: Näin nopeutat asiointia 

PRH pyrkii nopeuttamaan käsittelyä automaattisella päätöksenteolla.

Yrityksen vastuuhenkilön rekisteröiminen kestää kauemmin, jos ilmoituksen allekirjoittajaa ei ole vielä rekisteröity yrityksen vastuuhenkilöksi tai ilmoitettava henkilö on tehnyt rekisteröintikiellon. Kyseisissä tapauksissa jonotusaika on PRH:n mukaan tällä hetkellä noin kaksi viikkoa.

YTJ-palvelussa ilmoittaja ei voi toivoa rekisteröintipäivää. PRH suosittelee ilmoittamaan vastuuhenkilön muutokset silloin, kun ne voidaan merkitä heti kaupparekisteriin.

Tällöin YTJ-palvelussa tehtävään ilmoitukseen ei liitetä päätöstä henkilön valinnasta kyseiseen tehtävään (esimerkiksi yhtiökokouksen pöytäkirjaa). PRH huomauttaa, että yrityksellä täytyy kuitenkin olla henkilön valintaa koskeva päätös, jonka viranomainen voi tarvittaessa pyytää ilmoituksen käsittelyä varten.

Automatiikka nopeuttaa rekisteröimistä

Osa yritysten vastuuhenkilöiden muutosilmoituksista käsitellään kaupparekisterissä automaattisesti. Automaattisessa päätöksenteossa PRH käsittelee ilmoituksen automaattisella tietojenkäsittelyllä ilman, että asian käsittelijä erikseen tarkistaa ja hyväksyy päätöksen.

PRH:n mukaan automaattinen päätöksenteko nopeuttaa huomattavasti esimerkiksi uusien hallituksen jäsenten rekisteröimistä kaupparekisteriin.

Tärkeimmät edellytykset henkilömuutoksen automaattiselle rekisteröinnille ovat, että yritys tekee ilmoituksen netissä YTJ-palvelussa, ja ilmoituksen allekirjoittaa jo rekisterissä oleva vastuuhenkilö, joka jatkaa vastuuhenkilön tehtävässä. Tällöin tiedot voidaan rekisteröidä hieman yli vuorokaudessa ilmoituksen maksamisesta ja lähettämisestä.

Ilmoituksen käsittelyn jälkeen PRH lähettää yritykselle kaupparekisteriotteen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen