YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

28.6.2019 klo 14:10
Uutinen

“Olisi pitänyt tehdä tämä ratkaisu jo pari vuotta sitten” – Tuukka muutti toiminimensä osakeyhtiöksi, huomasi hyödyn palkanmaksussa

Valo- ja videokuvauksia tekevä Tuukka Kiviranta muutti toiminimensä osakeyhtiöksi puolitoista vuotta sitten. Päätös oli oikea.

Seinäjoella asuva Tuukka Kiviranta on nykyisin osakeyhtiötä pyörittävä yksinyrittäjä.

– Useasta paikasta kuulin, ettei toiminimi kannata, jos yrittäjyys on päätyö. Kuulin myös, että osakeyhtiö on parempi kuin toiminimi, jos tulot ylittävät 30 000 euroa vuodessa.

Kiviranta selvitteli asioita tarkemmin tilitoimistonsa kanssa ja päätyi siihen, että yhtiömuodon muuttaminen kannattaa. Niinpä hän laittoi tuumasta toimeksi.

– Minulla oli ollut toiminimi kuusi vuotta. Päätös olisi pitänyt tehdä jo pari vuotta aikaisemmin, hän sanoo nyt.

Puolentoista vuoden osakeyhtiöyrittäjyys on toiminut Kivirannalle erinomaisesti.

– Tämä on selkeämpää. Firman rahat ovat erillään omista rahoista. Toiminimessä niitä saattoi siirrellä tilien välillä miten lystäsi. Nyt täytyy säädellä omaa palkanmaksua, mikä on mielestäni hyvä asia.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kiviranta miettii tarkasti, kuinka paljon haluaa maksaa itselleen palkkaa kuukaudessa.

Kiviranta mainitsee osakeyhtiön eduksi myös verotukselliset asiat.

– Jos toiminimellä tienaa paljon rahaa, siitä menee liikaa verottajan pussiin. Osakeyhtiössä voi tehdä enemmän verosuunnittelua ja pystyy hallitsemaan paremmin, paljonko veroa maksaa. Olen oppinut, että yrittäjän ei kannata maksaa itselleen ylimääräistä palkkaa vaan minimin, jolla tulee toimeen. Se on oikeastaan ainoa verosuunnittelu, mitä teen.

”Lakimuutos oikea ratkaisu”

Osakeyhitön perustaminen helpottuu heinäkuun 1. päivästä lähtien, kun vaatimus 2500 euron osakepääomasta poistuu.

Kiviranta on vakuuttunut siitä, että heinäkuun alussa poistuva osakepääomavaatimus on oikea ratkaisu.

– Osakepääoma ei ollut itselleni kynnys ennenkään, mutta ymmärrän, että joillekin se voi olla. Tämä on ehdottomasti oikea tie. Minulla on vankka aikomus palkata joskus työntekijä, siinäkin mielessä yhtiömuodon vaihto on viisasta. Toiminimellä on vaikea palkata ketään töihin.

Vaikka osakeyhtiö on ollut Kivirannalle oikea valinta, hän näkee edelleen hyviä puolia myös toiminimiyrittäjyydessä.

– Se on hyvä valinta silloin, jos yrittäjällä tulee henkilökohtaisessa elämässään vastaan isoja menoeriä. Silloin on helpompi siirtää rahaa niihin.

Yrittäjä kiittelee omaa tilitoimistoaan, joka on ollut apuna osakeyhtiön perustamisessa.

– Itselläni edes tilitoimistokulut eivät nousseet verrattuna toiminimeen. Tilitoimiston kanssa on hyvä istua alas ja katsoa, miten osakeyhtiötä lähdetään pyörittämään.

Näin toiminimi ja osakeyhtiö eroavat toisistaan

Kun osakepääomaa ei enää tarvita, osakeyhtiön perustamiseksi tarvitaan jatkossa ainoastaan perustamisilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukseen, perustamissopimus ja yhtiöjärjestys.

Toiminimeen verrattuna osakeyhtiöllä on jatkossakin jonkin verran enemmän hallinnollisia velvollisuuksia. Muun muassa kirjanpitovelvoite on tiukempi osakeyhtiön kohdalla. Osakeyhtiöltä edellytetään aina kahdenkertainen kirjanpito sekä tilinpäätös.

Siinä missä toiminimiyrittäjä ei saa palkkaa, osakeyhtiössä yrittäjä nostaa itselleen palkkaa yhtiöstä.

Merkittävä ero on myös se, että osakeyhtiöllä on oltava lain mukaan hallitus. Osakeyhtiön voi perustaa yksin, mutta yhtiön hallituksessa on oltava vähintään yksi varajäsen. Yhtiön perustaja voi toimia sekä hallituksen puheenjohtajana että toimitusjohtajana.

Osakeyhtiö on vastuullinen vain yhtiönä toisin kuin toiminimessä, josta yrittäjä vastaa henkilökohtaisesti. Osakeyhtiön velat koskettavat yrittäjää vain siinä tapauksessa, että henkilökohtaisia varoja on käytetty yhtiön lainan vakuutena.

Lue lisää yhtiömuotojen eroista täältä.

Kuva: Tuukka Kivirannan albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Avaa pop-up -ikkuna