YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Kari Saarisen mukaan yrittäminen on fiilislaji. Taustalla on business turnajaisten idea-sarjan valmennus käynnissä.
16.2.2023 klo 12:19
Uutinen

Oman pesän likaaminen jäänyt historiaan: Hämeenlinnan odotukset merkittävästi muita alueita paremmat

Hämeen Yrityssanomat/ Kanta-Häme

Kaikki sen tietää: Sota, korkea inflaatio ja happamana kirsikkana kakun päällä työtaistelukevät. Siinä ainekset vahvasti vellovaan epävarmuuden keitokseen. Yrittäjien, Työ- ja elinkeinoministeriön ja Finnveran torstaina julkaisema pk-barometri vahvistaa numeroiden valossa kaiken tämän. Taulukoiden ja numeroiden keskeltä nousee kaksi itseään ruokkivaa havaintoa. Hyvä lisää hyvää ja tekijöille on aina töitä.

Turnajaisia ja yhteistä suuntaa

– Yrittäminen on fiilislaji, toteaa Linnan Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kari Saarinen.

Saarisen fiilistely on kommentti juuri julkaistuun pk-yritysbarometriin. Myönteisen yllätyksen aiheuttajana ovat Hämeenlinnan seudun yleiset suhdanneodotukset, jotka ovat merkittävästi muuta maata ja maakuntaa parempia. Sama pätee kaikkiin keskeisiin mittareihin, niin myyntiin kuin investointeihin. Tuore suhdannetilanne ei lupaa silti ruusuja; vaikeaa on kaikkialla. Hämeenlinnan seudulla on tehty kuitenkin jotain oikein ja asioita nähdään muuta maata valoisammin. Kauan odotettu kulttuurimurros on saavuttanut seudun ja keskinäinen kinastelu ja oman pesän tuhriminen näyttää jääneen taakse.

– Yhteisen suunnan löytäminen ja yhteistyö on seudulla vahvistunut. Olemme kohdentaneet tekemistä kasvua ja kehittymistä hakeviin yrityksiin. Linnan Business turnajaiset ovat tästä käytännön esimerkki, jossa 150 yritystä on ollut mukana viimeisen kahden vuoden aikana, Saarinen kertoo.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom oli vierailulla Hämeenlinnassa ja samalla tutustui paikallisen Parkki Business Parkin toimintaan. Hän nosti esiin kasvuhaluisten yritysten merkityksen tuleville investoinneille ja työllistämiselle, erityisesti vaikeassa suhdannetilanteessa.

– Sota ja energiakriisi eivät ole tukahduttaneet yritysten kasvuhaluja. Selvästi huolestuttavampi trendi barometrin tuloksissa on pidemmän aikavälin lasku mahdollisuuksien mukaan kasvavien ja voimakkaasti kasvuhakuisten pk-yritysten määrissä. On siis kiinnitettävä huomiota keinoihin, joilla nykyistä suurempi osa pienemmistä yrityksistä voisi löytää kasvupolulle. Tämä vaatii vähintäänkin yritysten toimintaympäristön kriittistä tarkastelua, ja todennäköisesti myös aktiivisia toimenpiteitä sen parantamiseksi, Ohlsbomkommentoi havaintoja tuoreeltaan.

Tekijöistä pidetään kiinni

Epävarmuus näkyy ensisijaisesti avointen työpaikkojen määrän laskuna. Siitäkin huolimatta työllisyys ja tulevat sopeutukset näyttävät maltillisilta.

– ­Ennen Ukrainan sotaa, viime vuoden helmikuussa, avointen työpaikkojen määrä ylitti historiallisesti työttömien työnhakijoiden määrän Kanta-Hämeessä. Yritysten kokema epävarmuus näkyy avointen työpaikkojen määrän laskuna. Nyt työtä on tarjolla saman verran kuin pari vuotta sitten koronan iskiessä päälle, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka toteaa.

Yritykset pyrkivät pitämään kynsin hampain kiinni työntekijöistään. Kolme neljästä forssalaisesta yrityksestä toteaa työvoiman määrän pysyvän seuraavan vuoden aikana ennallaan, kun taas Riihimäen ja Hämeenlinnan seuduilla määrä on kaksi kolmesta. Työvoimaa on lisäämässä Hämeenlinnan seudulla 15 %, Forssan seudulla 13 % ja Riihimäen seudulla 12 %.

– Ne yritykset, jotka joutuvat sopeuttamaan toimintaansa, käyttävät ensisijaisesti lomautuksia ja työaikajärjestelyitä. Vain joka kymmenes sopeuttamistarvetta kokeva yritys pohtii tällä hetkellä irtisanomisia. Kummatkin lukemat ovat alhaisempia, kuin maassa keskimäärin ja kertovat samalla työnantajien voimakkaasta sitoutumisesta työntekijöihin Haukka summaa.

Tutustu pk-yritysbarometrin (16.2.2023) tuloksiin tarkemmin:

Avaa pop-up -ikkuna