Victoria Haltia pesi alaskanmalamuutti Ylvaa lemmikkien itsepalvelupesula Petspassa. Kuva: Petspa
13.3.2024 klo 06:15
Uutinen

Oman pystykorvan pesettämisestä syntyi idea itsepalvelupesulasta – ”Julkkiskoirat houkuttelivat influenssereina lajitovereitaan paikalle”

Yrittäjä Alex Ghorbanin mukaan itsepalvelupesula Petspa säästää koirien hermoja.

Idea koirien itsepalvelupesulasta syntyi yrittäjä Alex Ghorbanin tarpeesta pesettää oma lemmikkinsä aiempaa kätevämmin. 

Viime joulukuussa Ghorbani perusti toisen osakkaan Ali Rassoulin kanssa Petspa-nimisen itsepalvelupesulan Helsingin Kamppiin.

Petspasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Ghorbanilla on Dobby-niminen suomenpystykorva, jolle pitää tehdä pohjavillapesu muutaman kerran vuodessa.

– Joka kerta, kun minulle tuli tarve pestä Dobby, se tuntui olevan vaikeaa. Koirien pesulat ovat pääkaupunkiseudulla lähtökohtaisesti kalliita, ja sopivat ajat tuntuivat olevan kiven alla, Ghorbani kertoo Yrittajat.fille.

Lemmikin pesettämisen yhdistäminen omaan kiireiseen aikatauluun tuntui Ghorbanista hankalalta.

– Mietin, että koira on voitava pestä jotenkin helpommin. Syntyi idean koirien itsepalvelupesulasta, jossa voi pestä, trimmata, leikata kynnet ja hoitaa yleisesti lemmikkejä.

Vetoapua koirainfluenssereilta

Ghorbani ja Rassouli ryhtyivät kehitystyöhön ja tutkivat markkinoita, sillä pääkaupunkiseudulla oli jo muutama koirien itsepalvelupesula. Yrityksen perustamista varten he ottivat muutama kymmenen tuhatta euroa lainaa.

Kun Petspa avasi ensimmäisen kerran ovensa viime joulukuussa, sana uudesta itsepalvelupesulasta levisi ripeästi koirien omistajien parissa. Ensimmäisen kuukauden aikana Petspassa kävi 120 koiraa isäntineen ja emäntineen.

– Toiminta lähti kivasti liikkeelle, Ghorbani sanoo.

Tosin hänen mukaansa uuden pesulan markkinoiminen oli kovaa työtä. Vetoapua pesula sai yllättäen parilta sosiaalisessa mediassa suositulta koiralta, joilla on paljon seuraajia somessa.

– Julkkiskoirat houkuttelivat influenssereina lajitovereitaan paikalle, Ghorbani naurahtaa.

Toisella näistä julkkispuudeleista on Ghorbanin mukaan toistakymmentä tuhatta seuraajaa Instagramissa. Kun puudeleiden omistajat julkaisivat päivityksen, jossa heidän lemmikkinsä poseerasivat itsepalvelupesulassa, tämä inspiroi muitakin koirien omistajia tulemaan pesulaan.

Moni kuuli itsepalvelupesulasta myös muuta kautta ja halusi tulla asiakkaaksi.

Eniten pitkäkarvaisia asiakkaita

Ghorbanin mukaan Petspassa on useampi vetonaula. Yksi niistä on hinta, joka on selkeästi edullisempi verrattuna siihen, että koiran pesettäisi perinteisessä pesulassa tai trimmaamossa. Petspalla on käytössään dynaaminen hinnoittelu.

Lisäksi aukioloajat ovat pitkät, mikä mahdollistaa ajan varaamisen itselle sopivaan aikaan. Petspa avataan joka päivä varhain aamulla, ja sinne voi mennä vielä myöhään illallakin.

Ghorbanin mukaan itsepalvelupesula säästää koirien hermoja.

– Pesulamme tilat on tehty lemmikin ehdoilla. Siellä ei ole hälinää, sillä pesutilassa ei ole muita koiria ja ihmisiä samaan aikaan. Arkoja koiria on yllättävän paljon. Ne stressaantuvat huomattavasti vähemmän, kun pesijänä on oma isäntä tai emäntä eikä joku vieras ihminen. 

Ghorbani toteaa, että itsepalvelupesulan etuihin kuuluu myös, että se tarjoaa mukavaa yhdessäoloa koiralle ja sen omistajalle. 

Petspan yrittäjät haluavat tukea rescue-lemmikkejä, ja siksi he tarjoavat niille ensimmäisen käynnin ilmaiseksi.

Itsepalvelupesulan asiakkaina on eniten pitkäkarvaisia koiria sekä sellaisia koiria, joita joutuu syystä tai toisesta pesemään useasti.

– Pesulassamme käy keskikokoisia ja suuria koiria, joita on hankala pestä kotona. Pienempi koira on helpompi pestä kotioloissa kuin vaikka saksanpaimenkoira.

Pesuun on tarjolla hypoallergeenista shampoota, joka sopii kaikille. Halutessaan omistaja voi tuoda omat pesuaineet mukanaan.

Petspan pesutilassa on ergonomia kohdallaan. Koiran omistaja voi seistä tai istua hoitotuolissa selkä suorana pesualtaan edessä, ja hoitopöydän korkeus on säädeltävissä. Kuva: Petspa

Ergonomiset pesutilat

Yrittäjät ovat luoneet Petspaan pesutilat, jotka ovat koirien omistajille ergonomiset.

– Hoitopöydän ja -tuolin korkeutta voi säätää. 

Parhaillaan yrittäjät kehittävät Petspaa. Verkkokauppa on tulossa, ja lisäksi he aikovat järjestää pesulaan muun muassa trimmausta, hierontaa ja turkinhoitoa. Palvelut ostetaan freelancereilta, jotka tarjoavat niitä paikan päällä. 

Myöhemmin tulevaisuudessa Ghorbani ja Rassouli aikovat laajentaa toimintaansa siten, että he perustavat 35–40 vastaavaa toimipistettä eri puolille Suomea.

Petspa tähtää myös kansainvälistymiseen.

– Haluamme laajentaa yrityksen toimintaa ympäri Eurooppaa. Käymme parhaillaan keskusteluja muutamien toimijoiden kanssa.

Ghorbani arvioi, että itsepalveluun perustuvat konseptit lisääntyvät jatkossa muillakin toimialoilla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen