YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Oman tiensä kulkija – Rakkaus musiikkiin muovasi Douglas Castrosta yrittäjän
Suomalainen metallimusiikki houkutteli Douglas Castron vaihto-oppilaaksi Suomeen. Kaksi intohimoaan, musiikin ja teknologian, yhdistämällä hänestä tuli yrittäjä, jonka tuotteita käyttävät maailman tunnetuimmat muusikot.
16-vuotias chileläinen Douglas Castro oli päättänyt hakea vaihto-oppilaaksi Suomeen. Minne tahansa Suomessa kelpasi, ja hän päätyi lopulta Riihimäelle. Ihmiset tuntuivat erilaisilta, mutta jotenkin hyvällä tavalla. Raskaampaa musiikkia fanittanut nuori löysi nopeasti kavereita ja uuden henkisen kodin.
Vaikka perhettä oli välillä ikävä, vaihto-oppilasvuoden päättyminen ja Chileen palaaminen harmittivat. Castro asetti tavoitteekseen matkustaa pian takaisin Suomeen..
Musiikin harrastaminen on kulkenut koko ajan elämässä mukana, ja yliopisto-opinnoissa elektroniikan parissa siitä alkoi hahmottumaan myös työ. Unelmaksi muodostui valmistaa musiikkimarkkinoille sellainen tuote, jota hän itsekin haluaisi käyttää.
Castro työskenteli välissä toisille, mutta tajusi nopeasti, että hänen pitää tehdä omaa juttuaan ja päästä hyödyntämään luovuuttaan. Vuonna 2009 oli aika palata Suomeen ja mukaan lähti itse rakennettu bassopedaali. Nopeasti asiat alkoivat mennä kuitenkin huonosti. Rahat loppuivat kesken, tuote ei mennyt kaupaksi ja hän tunsi olevansa yksin.
Tämä ajanjakso oli hänelle tärkeä oppimiskokemus. Ilman omaa kotia ja suihkua eläminen tuntui kurjalta, mutta ystävien avulla ja työntekoa jatkamalla elämä alkoi kääntyä taas valoisammaksi. Hän hyväksyi tilanteen sellaisena kuin se oli, mutta ei missään vaiheessa luopunut unelmastaan. Haasteet valoivat vain enemmän uskoa siihen, että hän halusi pärjätä.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Kasvun paikka
Vuosi 2011 oli käännekohta. Vähitellen Castro sai kehitettyä toimintaa niin, että pystyi maksamaan itselleen palkkaa. Siitä lähtien asiat ovat rullanneet vauhdilla eteenpäin. Bassokitaran välineitä valmistava Darkglass Electronics sai alkunsa vuonna 2014. Sen tuotteet alkoivat kiinnostaa musiikkialan kirkkaimpia tähtiä, muun muassa Foo Fightersin ja Slipknotin muusikoita. Suosio kasvoi kilpaillulla alalla ja Castron kehittämiä tuotteita käyttäviä artisteja oli jo pitkä lista.
– Mahdoton tapahtui. Jälkikäteen ajateltuna alun haasteet tekivät hyvää. Niiden avulla onnistuin pitkässä juoksussa.
Kertyneiden vuosien yrittäjäkokemus auttoi seuraavan yrityksen, Neural DSP Technologiesin, perustamisessa, mutta yllätyksiltä ja uuden oppimiselta Castro ei ole välttynyt. Tällä kertaa hänen ei kuitenkaan tarvinnut pelätä elinkeinonsa puolesta. Vuonna 2017 alkunsa saanut ”kakkosyritys” on kasvanut huimaa vauhtia ja kasvu on vaatinut lisäkäsiä. Castron mukaan se on mahdollistanut alan parhaiden tyyppien kanssa työskentelyn. Samalla hänen oma roolinsa yrityksissä on muuttunut. Castro on vuosien myötä oppinut delegoimaan ja kokee nykyään olevansa vähän kuin jalkapallovalmentaja.
– On hienoa nähdä, mitä kaikkea ihmiset taidoillaan mahdollistavat yritykselle. On vain tunnistettava oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin ja annettava heille parhaat mahdolliset eväät onnistumiseen.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Palkinnon arvoinen
Luovuus ja yritteliäisyys ovat olleet aina läsnä Castron elämässä. Lapsena hän piirsi kuvia, joita sitten kopioi tätinsä kirjakaupassa ja myi niitä muille värityskirjoina. Nuorena yrittäjänä onnistuminen on vaatinut paljon muitakin ominaisuuksia. Samaan aikaan pitää olla sekä avoin että omapäinen. Pitää pystyä iloitsemaan saavutetuista tuloksista, mutta silti olemaan ikuisesti nälkäinen uusille asioille. Castro myöntääkin, ettei oikein ikinä ole tyytyväinen vallitsevaan, vaan kehittelee jatkuvasti tuoreita ideoita.
Kunnianhimo ja uskallus ovat kasvaneet kokemusten myötä. Ponnistaminen lähes pohjalta on kannustanut unelmoimaan isosti. Hän uskoo, että myös haasteista puhuminen on auttanut eteenpäin.
– Monet menestyneet yrittäjät ovat ensin epäonnistuneet. Eikä Suomessa epäonnistuminen ole nykyään mikään kauhea asia.
Suomi saa Castrolta muutenkin kiitosta. Hän kokee, että Suomen byrokratia on joissain asioissa hieman myytti. Synnyinmaassaan Chilessä monet jutut tuntuvat haastavimmilta. Täällä asioita on mahdollista hoitaa itse paljon.
Castrolle elämässä tärkeää on olla periksiantamaton ja sitkeä. Huhtikuussa hän sai tunnustusta näistä ominaisuuksista, kun hänet valittiin Vuoden 2020 helsinkiläinen nuori yrittäjä -palkinnon voittajaksi.
– En tekisi matkan varrella mitään toisin, koska kaikki kokemus on tuonut minut tähän nykyiseen pisteeseen.
Douglas Castro
KUKA Douglas Castro (33), Vuoden 2020 helsinkiläinen nuori yrittäjä -palkinnon voittaja
YRITYKSET Darkglass Electronics ja Neural DSP Technologies, jotka sijaitsevat Helsingissä, mutta toimivat kansainvälisesti.
ESIKUVAT Ihailee kaikkia, jotka uskaltavat kulkea omia polkujaan.
Polku yrittäjäksi
1987 Douglas Castro syntyy Chilessä
2000 Aloittaa musiikin harrastamisen
2004 Muuttaa vaihto-oppilaaksi Riihimäelle
2009 Julkistaa ensimmäisen oman tuotteensa
2014 Perustaa Darkglass Electronics -yrityksen
2017 Perustaa Neural DSP Technologies -yrityksen
2019 Valitaan Vuoden maahanmuuttajayrittäjä 2019 -kilpailun finalistiksi, yritys ylittää 100 000 myydyn tuotteen rajan
2020 Voittaa Vuoden 2020 helsinkiläinen nuori yrittäjä -palkinnon ja etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin
Teksti ja kuvat: Jaana Tihtonen