Kuva: Henri Uotila / HNRI Oy
2.11.2022 klo 15:41
Uutinen

Omistajanvaihdos ajankohtainen usealla päijäthämäläisellä yrityksellä viiden vuoden sisällä – jatkajan löytäminen hankalaa

Päijät-Hämeen Yrittäjät toteutti omistajanvaihdokseen liittyvän kysely 17- 24.10.2022 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 115 päijäthämäläistä yrittäjää. Valtaosa vastaajista oli alueen työllistäviä yrityksiä, 77 prosenttia vastaajista työllistää 2–49 työntekijää. 20 prosenttia vastaajista oli yksinyrittäjiä sekä muutamia isompia yrityksiä aina 250 työntekijään asti. Eniten vastaajia oli teollisuudesta, palvelualalta, rakentamisesta ja tukku- ja vähittäiskaupasta.

Omistajanvaihdos on ajankohtainen tällä juuri nyt 17 prosentilla vastaajista. 1–5 vuoden sisällä omistajanvaihdos on tarkoitus tehdä 46 prosentilla vastaajista, kun taas pidemmälle tulevaisuuteen se ajoittuu 37 prosentilla.
Lähes 70 prosenttia vastanneista yrittäjistä kokee, ettei heillä ole tarpeeksi tietoa omistajanvaihdoksesta ja siihen liittyvästä prosessista.

– Tämä lukema hätkähdytti, vaikka tarve on alueella tiedostettu. Tulos alleviivaa omistajanvaihdoksiin liittyvän tiedontarpeen ja mikä tärkeintä se on yrittäjien itsensä tunnistama, toteaa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo.

Tietoa omistajanvaihdoksesta haetaan eniten netistä, josta vastaajista 21 prosenttia etsii tai etsisi tiedon. Yrittäjäjärjestöstä, LADECista ja Yrityskauppavälittäjiltä tietoa hakee 18 prosenttia ja merkittävä määrä 21 prosenttia etsii tietoa muista lähteistä kuten muun muassa kirjanpitäjä, tilitoimisto, Yrityskummit, juristi, pankki, oma ketju ja Veronmaksajat.

– Alueella on paljon osaamista ja asiantuntijuutta omistajanvaihdoksiin liittyen eli nyt on tärkeää varmistaa tiedon löytyminen yrittäjille, koska omistajanvaihdoksissa riittävän aikainen valmistautuminen on keskeistä Heta jatkaa.

Jatkajan löytämien hankalaa

Omistajanvaihdokseen liittyviä hankaluuksia nousi kyselyssä esiin useampia. Suurimmaksi hankaluudeksi koettiin jatkajan löytäminen, peräti 47 prosenttia vastaajista koki tämän vaikeaksi. Muita hankaluuksia ovat esimerkiksi yrityksen arvonmääritys ja omistajanvaihdokseen valmistautuessa tehtävät yritysjärjestelyt.

Omistajanvaihdos prosessin käynnistämiseen yrittäjät kaipasivat tukea suunnittelussa, juridista tukea esim. myyntisopimuksen laatimisessa sekä tukea yrityksen arvon määrityksessä ja ostajan löytämisessä. Tietoa kaivataan myös yritysten myyntikanavista, rahoituksesta ja veroseuraamuksista.

Lisätiedot:
Heta Vihervirta-Vuontelo, toimitusjohtaja Päijät-Hämeen Yrittäjät, puh. 0400 854 995