YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Omistajanvaihdos voi olla helpompi tie yrittäjyyteen, kuin perustaminen nollasta – Jatkajakoulu tekee yrityskaupan tutuksi opiskelijoille
Omistajanvaihdokset ovat tulleet korkeakouluissa vahvasti yrittäjyysopintojen osaksi. Selvitys nosti esiin kehityskohteita jatkoon. Turun ammattikorkeakoulussa Jatkajakoulu on toiminut jo kymmenen vuotta ja palvelut omistajanvaihdoksiin parantuneet.
Yrittäjyys kiinnostaa nuoria, mutta käsitys yrittäjäksi ryhtymisestä tarkoittaa usein sitä, että yritys täytyisi polkaista käyntiin oman idean pohjalta, tyhjästä. Koulutus Suomessa on hyvin startup-henkistä, mikä tukee tätä ajatusta.
Samaan aikaan Suomessa on 83 300 työnantajayritystä, joista 15 000 uskoo olevansa omistajanvaihdostilanteessa juuri nyt. Kun mukaan otetaan muutkin yritykset, kuten yksinyrittäjät, 50 000 uskoo olevansa seuraavan 10 vuoden aikana omistajanvaihdostilanteessa.
Omistajanvaihdosten läpivieminen on kuitenkin yrittäjien mielestä yhä haasteellista. Vaativimpia kysymyksiä ovat ostajan löytäminen, hinnan määritys, rahoitus ja verotus.
– Suuntaisin viestin nuorille ja opiskelijoille, jotka haluavat yrittäjiksi ja suunnittelevat oman yrityksen perustamista, että omistajanvaihdos voi olla helpompi ja edullisempi tie yrittäjyyteen, Turun ammattikorkeakoulusta valmistunut Nellie Inkinen sanoo.
Inkinen on itse ottamassa lähitulevaisuudessa ohjat perheyrityksessä, jonka päätoimiala on rakentaminen, mutta se tarjoaa myös auton- ja kotien lukituspalveluita, ilmalämpöpumppujen myyntiä, asennusta ja huoltoa, siivouspalveluita, timanttitöitä sekä uudis- ja korjausrakentamisen palveluita.
Yritys työllistää noin 60 työntekijää, ja Inkinen tekee yrityksessä laskutusta sekä kirjanpitotöitä.
– Se, milloin omistajanvaihdos tapahtuu käytännössä, riippuu siitä, milloin isä haluaa eläköityä. Vielä se ei ole ajankohtaista, Inkinen kertoo.
Monta polkua yrittäjäksi
Inkinen on käynyt opinnoissaan Turun ammattikorkeakoulussa järjestettyä Jatkajakoulua, joka keskittyy nimenomaan omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin. Vastaavia koulutushankkeita on ollut kuusi ympäri Suomea, ja tavoite on tuoda omistajanvaihdososaamista ja palveluita tutuksi opiskelijoille.
Salolaisen Nummek Trade -yrityksen omistaja, yrittäjä neljännessä polvessa, Marita Nummi-Wikström toimii Turun ammattikorkeakoulun Jatkajakoulun business mentorina, ja pitää kehitystä hyvänä.
– Olen ollut mukana jatkajakoulussa yli 10 vuotta. Aikaisemmin näitä palveluita oli vähemmän yrityksille, saati opiskelijoille. Nykyään palveluita on paljonkin. Tärkeintä on tarjota opiskelijalle valmiuksia ja kipinää yrittäjyyteen, vaikka voimavarat tulisivat käyttöön vasta myöhemmin, Nummi-Wikström sanoo.
Hän ei näe koulutuksessa startup-huumaa ja omistajanvaihdosasiaa toisiaan poissulkevina.
– Yrittäjäksi haluava ei voi sulkea vaihtoehtoja pois. Startupilla on haasteena rahoitus, kun yrityskaupassa voi hypätä liikkuvaan junaan, jolla on jo tulovirtaa ja tuotteita, Nummi-Wikström sanoo.
Suomen Yrittäjät on puhunut restart-yrittäjyydestä. Uusi omistaja voi puhaltaa uutta tuulta olemassa olevaan yritykseen ja nostaa sen toiminnan uudelle tasolle.
– On hyvä, että Jatkajakoulu nostaa esiin sen, että omistajanvaihdos nostetaan esiin vaihtoehtona startup-yrittäjyyden rinnalla, Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Mika Haavisto toteaa.
Nummi-Wikström muistuttaa, että kaikkien yrittäjiksi haluavien tulisi kuitenkin kehittää omia yrittäjävalmiuksiaan. Yrityskaupoissa voi lähteä liikkeelle myös pienemmillä osakkuuksilla ja sitä kautta kerätä kokemusta sekä ymmärrystä toimialasta ja yrittäjyydestä.
Oman kiinnostuksen mukaan
Turun ammattikorkeakoulun Jatkajakoulu on oma joustava kokonaisuutensa, jossa voidaan ottaa opiskelijan oma tilanne huomioon. Esimerkiksi Nellie Inkinen voi keskittyä omistajanvaihdosteemoihin, koska siitä oli hänelle eniten hyötyä. Koulutuksessa käydään läpi teemoja, kuten arvonmääritys, rahoitus ja asiakirjat, johtajuus muutoksessa, strateginen ajattelu, kansainvälinen liiketoiminta ja digitaalinen toimintaympäristö.
Opiskelija voi keskittyä siihen, mihin itse kaipaa eniten tukea. Inkiselle monimutkaisimmilta tuntuvat laki- ja verotusasiat. Toisaalta myös vastuun siirtyminen jännittää.
– Toisaalta on valmis työpaikka ja jalusta, mistä lähteä, mutta siinä samalla tulee heti suuri vastuu. Olen miettinyt, onko helppoa lähteä keskeltä kasvattamaan, sillä olen kuullut, että eniten konflikteja tulee siinä, kun uusi sukupolvi ja vanha sukupolvi näkevät kehityksen eri tavalla, Inkinen sanoo.
Jatkajakouluja koskeva selvitys julkistetaan Omistajanvaihdoskonferenssissa 3. marraskuuta. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on koostanut selvityksen hankkeiden sisällöistä ja parhaista käytännöistä.
1. Jatkajakoulut toimivat pysyvänä osana alueellista yritysten palvelukonseptia ja yhteistyöverkostoa.
2. Jatkajakouluissa varmistetaan opiskelijoiden moninaisuus yhdistämällä toiminnassa eri koulutusaloja, toisen asteen ja korkeakoulujen toimintaa sekä niiden alumnitoimintaa.
3. Jatkajakouluissa muodostetaan erilaisille opiskelijaprofiileille palvelupolkuja kohti omistajanvaihdosta.
4. Jatkajakoulut varmistavat opiskelijoiden ja yritystään myyvien omistajien jatkuvat kohtaamisen paikat yhteistyössä paikallisen verkoston kanssa.
5. Jatkajakoulut tunnistavat omistajanvaihdosprosessin ostajan näkökulmasta ja varmistavat opiskelijalle tiedon ja valmennuksen yhteistyössä paikallisen verkoston kanssa.
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi