YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Onko huomenna hyvä energiasää? – Nyt Ilmatieteen laitos kertoo myös sen
Ilmatieteen laitos alkaa julkaista energiasääennustetta. Hyvän energiasään aikana sääolosuhteet ovat Suomessa suotuisat energiatasapainolle ja matalalle sähkönhinnalle.
Ilmatieteen laitos alkaa julkaista energiasääennustetta Twitter-tilillään maanantaisin ja torstaisin, laitos tiedotti torstaina verkkosivuillaan.
Energiasäällä kuvataan säätilan vaikutusta energian tuotantoon ja kulutukseen. Ilmatieteen laitoksen julkaisema katsaus käsittelee tulevien päivien säätä energiankäytön ja -tuotannon näkökulmasta.
Ilmatieteen laitoksen mukaan hyvä energiasää vallitsee leudossa ja tuulisessa tilanteessa, huono kovalla pakkasella ja tyynellä säällä.
Energian eli esimerkiksi sähkön kulutukseen vaikuttaa eniten ulkoilman lämpötila. Talvella lämpötila vaikuttaa lämmitystarpeeseen: mitä kylmempää ulkoilma on, sitä enemmän lämmitykseen kuluu energiaa. Kesällä puolestaan sisätilojen jäähdytys lisää energiankulutusta.
Säällä on suuri vaikutus myös siihen, miten paljon energiaa tuotetaan. Suomessa merkittävin sääriippuvainen energiantuotantomuoto on tuulivoima. Mitä kovempaa tuulee, sitä enemmän energiaa saadaan tuotettua. Sää vaikuttaa lisäksi vesivoiman ja aurinkoenergian tuotantoon.
Ilmatieteen laitos kertoo, että energiasääennusteessa ei huomioida tuulen lisäksi muita energiantuotantomuotoja. Energiankulutuksen osalta ei huomioida muita asioita kuin lämpötila. Ennuste tehdään vain Suomen alueelle, ja siinä painotetaan tuulen osalta alueita, joilla tuulivoimatuotantoa on eniten. Lämpötilan osalta ennusteessa painotetaan väkirikkaita alueita, koska niissä energiankulutus on kokonaisuutena syrjäseutuja merkittävämpää.
Ilmatieteen laitoksen energiasääennuste ei kerro sitä, onko sähkö keskimääräistä halvempaa tai onko sitä riittävästi saatavilla. Hyvän energiasään aikaan sääolosuhteet ovat kuitenkin Suomessa suotuisat energiatasapainolle ja matalalle sähkönhinnalle.
Kaisu Puranen