YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Onko katollasi aurinkopaneeleita? Tämä kannattaa tietää ”varttisähköstä” – Jari Sarasvuolta vinkki vesivaraajasta
Jatkossa aurinkovoimalan kannattavuus voi heikentyä, jolloin sähkön varastoinnin merkitys kasvaa.
Niin sanottu varttisähköhinnoittelu astuu voimaan Suomessa vuoden 2025 alusta alkaen. Muutos vaikuttaa pörssisähkön kaupankäyntiin siten, että jatkossa pörssisähköstä käydään kauppaa 15 minuutin jaksoissa. Nykyisin pörssisähkön hinta määräytyy kerran tunnissa.
Julkisuudessa on ennakoitu, että varttisähköön siirtyminen vaikuttaa negatiivisesti niille, jotka hyödyntävät aurinkosähköä. Syynä on se, että jatkossa aurinkosähköjärjestelmän tuottamaa ylimääräistä sähköä menee myyntiin nykyistä enemmän, jolloin oman käytön osuus laskee.
– Omassa käytössä aurinkoenergiasta on suurin hyöty, eli siinä mielessä muutos on periaatteessa huonompaan suuntaan, Solarvoima Oy:n perustajajäsen ja toimitusjohtaja Lauri Hietala kertoo.
Laskelma vahvistaa varttisähkön vaikutukset
Hietala on laskenut kollegoidensa kanssa, mitä varttisähköön siirtyminen käytännössä tarkoittaisi aurinkosähköä käyttävän pientaloasukkaan kohdalla.
Laskelmassa on käytetty Suomen oloissa tyypillistä noin kahdeksan kilowatin aurinkosähköjärjestelmää.
– Mallinsimme esimerkin tuntisarja-analyysillä siten, että kulutus on kunakin tuntina tavallisen omakotitalon luokkaa. Sitten vertasimme eroja varttilaskutuksen ja tuntilaskutuksen välillä, Hietala kertoo.
Mittauspäiväksi valittiin huhtikuun 15. päivä, joka edustaa Hietalan mukaan hyvin keskiarvoista aurinkosähköjärjestelmän tuottoa. Oletuksena oli, että aurinko paistaa koko päivän.
Laskelman tuloksena havaittiin, että varttisähköllä aurinkoenergiaa menisi myyntiin 0,5 kilowattituntia enemmän vuorokaudessa.
– Teoriassa on mahdollista, että Suomen olosuhteissa 250 päivänä aurinkosähköä menisi myyntiin. Tällöin vuositasolla myyntiin menisi 125 kilowattituntia enemmän varttisähköllä verrattuna tuntilaskutukseen, Hietala kertoo.
Jos aurinkovoimala tuottaa 7 000 kilowattia vuodessa, myyntiin menisi laskelman mukaan 1,7 prosenttia enemmän energiaa varttisähkön käyttöönoton jälkeen.
– Periaatteessa on huono asia, että sähköä menee aikaisempaa enemmän myyntiin, koska omassa käytössä aurinkovoimalasta on suurempi hyöty. Silti on mielestäni väärin puhua aurinkovoimalan kannattavuuden romahtamisesta. En siis olisi muutoksesta lainkaan huolissani.
Tuore tutkimus: Itse kuluttaminen myyntiä kannattavampaa
Turun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa analysoitiin, kuinka paljon taloudellista arvoa erilaiset aurinkosähköjärjestelmät tuottavat omakotitalossa asuvalle kuluttajalle. Lisäksi tutkimuksessa vertailtiin aurinkosähkön oman kulutuksen ja sähköverkkoon myynnin kannattavuutta. Tarkastelussa huomioitiin talon lämmitysratkaisut, kuluttajan sähkösopimus sekä mahdollisuus hyödyntää aurinkosähköä lämpimän veden tuottamiseen.
Tutkijat havaitsivat, että kannattavinta kotitalouksille oli kuluttaa itse mahdollisimman paljon tuotettua aurinkosähköä. Verkkoon myydyn sähkön tuoma lisäarvo oli vähäinen. Jokainen itse kulutettu kilowattitunti säästää kuluttajan laskusta sähkön hinnan lisäksi myös siirtomaksun sekä verot, kun taas sähköverkkoon myydystä kilowattitunnista hyvitetään vain veroton sähkön hinta. Tämän takia itse kulutettu aurinkosähkö tuottaa kuluttajalle paljon suuremman arvon kuin sähköverkkoon myyty sähkö.
– Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmää suunniteltaessa ratkaiseva tekijä on siis mahdollisuus kuluttaa itse mahdollisimman paljon tuotettua aurinkosähköä. Tarkastelussamme esimerkiksi mahdollisuus käyttää aurinkosähköä käyttöveden sekä vesikiertoisen lämmityksen vaatiman veden lämmittämiseen nosti oman kulutuksen osuuden lähes 100 prosenttiin. Aurinkosähkön myynti verkkoon tuo merkittävää taloudellista lisäarvoa vain harvoin, kuten energiakriisin aikaan nähtyinä poikkeuksellisen korkeiden hintojen tunteina, materiaalitekniikan yliopisto-opettaja Sami Jouttijärvi kertoo.
Hybridi-invertterien suosio kasvaa
Lauri Hietalan mukaan varttisähköön siirtyminen voi lisätä kiinnostusta ratkaisuihin, joilla voi vaikuttaa aurinkosähköjärjestelmästä saadun sähköenergian hyödyntämiseen omaan käyttöön. Sähköauton lataus voidaan älykkäillä järjestelmillä ajoittaa siten, että lataus käynnistyy, kun aurinkosähköä tuotetaan paljon.
– Samanlainen älykäs ohjaus voidaan toteuttaa myös käyttöveteen, Hietala sanoo.
Kolmas keino on Suomessa vielä harvinainen. Sähkövarastoilla eli kiinteistöakuilla voidaan varastoida aurinkovoimalalla tuotettua energiaa omaan käyttöön. Tällöin aurinkosähköjärjestelmässä on oltava käytössä hybridi-invertteri, joka mahdollistaa akkujen käytön.
– Vaikka tällä hetkellä ei haluaisikaan kiinteistöakkuja, moni valitsee hybridi-invertterin, jotta myöhemmin on mahdollisuus ottaa akut käyttöön.
Hybridi-invertteri nostaa kokonaisjärjestelmän hintaa noin kymmenellä prosentilla, tyypillisesti noin 700–800 eurolla. Sähkövarasto on vielä merkittävästi kalliimpi investointi: Hietalan mukaan akut tuplaavat aurinkosähköjärjestelmän hinnan.
Aurinkovoimalasta ”erityistä riemua”
Yksi hybridi-invertterin valinneista on Trainers’ Housen perustajayrittäjä Jari Sarasvuo, joka hankki omakotitaloonsa aurinkosähköjärjestelmän vuonna 2022. Hänkään ei pidä sähkövaraston hankkimista ajankohtaisena.
– Ne, joilla on kotonaan aurinkovoimala, kannattaa jo nyt miettiä, miten ylijäämäsähköä hyödynnetään omiin tarpeisiin. Jos ei akuilla niin esimerkiksi isommalla lämminvesivaraajalla.
Sarasvuo on huomannut, että vesikiertoista lattialämmitystä kannattaa pitää päällä sen verran, kun ylimääräistä aurinkosähköä on käytössä. Isoa lämminvesivaraajaa hän suosittelee etenkin niille aurinkosähköä tuottaville kotitalouksille, joissa on teini-ikäisiä lapsia.
– Lämmin vesi syö paljon energiaa. Isolla varaajalla kokonaisyhtälö voi osoittautua tosi kannattavaksi. Myönnän, että kun olen tietoinen siitä, että ison osan vuotta veden lämmitys on ilmaista, vettä tulee käytettyä enemmän.
Sarasvuo myöntää suhtautuneensa skeptisesti aurinkovoimalansa teoreettiseen 40 000 kilowattitunnin vuosituotantoon. Todellinen tuotto on jäänyt ”vain” 34 000 kilowattituntiin.
Sarasvuon tontilla olevien kahden talon katoilla on yhteensä 106 kappaletta kahden neliön kokoista aurinkopaneelia.
Järjestelmästä on ollut Sarasvuon mukaan merkittävää iloa. Hänen mukaansa järjestelmä maksanee itsensä takaisin kymmenessä vuodessa.
– Vähintään kahdeksan kuukauden aikana en maksa euroakaan kahden sähköauton lataamisesta. Lataamme silloin, kun aurinkovoimala tuottaa paljon sähköä. Erityistä riemua saamme siitä, että meillä on omaa energiantuotantoa. Meille järjestelmä on antanut paitsi helpotusta sähkölaskuun, myös sisältöä elämään.
Sarasvuo uskoo pystyvänsä vielä lisäämään järjestelmän tuotantoa. Hän on tiiraillut katolta kohtia, jonne mahtuisi vielä joitakin paneeleita lisää.
Tulipalo herätti kiinnostuksen
Sarasvuon omakotitalossa taannoin syttyneen tulipalon jälkeen hän myöntää miettineensä aikaisempaa tarkemmin erilaisia tulipaloriskejä.
– Se herätti voimakkaan kiinnostuksen paloturvallisuuteen. Olimme onnekkaita siinä, että henkilövahinkoja ei tullut. En kuitenkaan halua testata, olisimmeko me yhtä onnekkaita seuraavalla kerralla.
Keskusteluissa aurinkovoimalan asentaneen Pokas Oy:n kanssa on selvinnyt, että aurinkovoimala kannattaa tarkastaa säännöllisesti.
– Järjestelmän paloriski on minimaalinen, mutta jos se vikaantuisi ja puskisi silti energiaa sisään, riski olisi olemassa. Siksi kytkennät tarkastetaan talven jälkeen.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi