YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Online-kassakoneet maksaisivat yrittäjälle jopa 3000 euroa – ”Sitten lopetan kivijalkakaupan”
– Jos kalliit online-kassakoneet tulevat pakollisiksi, lopetan tiskiltä myynnin ja keskityn pelkästään verkkokauppaan, sanoo yrittäjä.
Online-kassajärjestelmien käyttöönotto kuluttajakauppaa tekevissä yrityksissä maksaisi arviolta 120–140 miljoonaa euroa. Veron tuotto olisi suunnilleen saman verran.
Uusien kassakoneiden kustannukset olisivat arviolta 700–3000 euroa per yrittäjä.
– Jos minun pitää alkaa maksamaan jopa 3000 euroa siitä, että saan jatkaa tiskiltä myyntiä, niin sen jälkeen myymme pelkästään verkkokaupan kautta, sanoo Pornaisissa kivijalkakauppaa ja verkkokauppaa pyörittävä yrittäjä Willem van Schevikhoven.
Hänen yrityksensä race.fi myy autojen viritysosia ja varaosia. Myynnistä noin 90 prosenttia tulee verkkokaupan kautta.
Katso hänen ajatuksiaan oheiselta videolta. (JUTTU JATKUU VIDEON ALAPUOLELLA)
Pakollisiksi vaaditut online-kassakoneet liittyvät harmaan talouden torjuntaan. Nämä ns. fiskaaliset kassakoneet olisivat suoraan yhteydessä verottajaan eli jos esimerkiksi kivijalkakaupassa, kampaamossa tai ravintolassa lyödään summa kassaan, tieto menee samantien verottajalle.
– Suomen Yrittäjät on suhtautunut näiden fiskaalisten kassajärjestelmien käyttöönottoon kriittisesti, sillä näkemyksemme mukaan online-kassajärjestelmillä ei pystyttäisi puuttumaan kassan ohi myyntiin, sanoo Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki.
”Ei tunnu kauhean hyvältä”
– Jäsenistössämme on esiintynyt huolta siitä, että ajetaanko tässä uudistusta, jonka hintalappu jäisi rehellisen yrittäjän maksettavaksi ilman, että rötöstelijöitä saadaan kiinni, Kurki toteaa.
– Ei tunnu kauhean hyvältä. Jos harmaata taloutta halutaan oikeasti kuriin, niin silloin rehellisestä toiminnasta pitää tehdä mahdollisimman edullista ja helppoa, Willem van Schevikhoven sanoo.
– Harmaan talouden torjuminen on kannatettavaa, mutta tässäkin tulisi miettiä, ovatko saavutettavat hyödyt oikeassa suhteessa rehellisesti toimiville yrityksille aiheutuviin kustannuksiin, veroasiantuntija Laura Kurki toteaa.
– Yhteistä kakkua voisi kasvattaa muutoinkin, kuten lopettamalla kiinalaisten yritysten yritystuet, eli pakettihintojen subventoinnin. Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat, se olisi reilua kilpailua, toteaa van Schevikhoven.
Veronkiristysten hintalappu yrittäjille jopa 750 miljoonaa
Vaalien alla muun muassa SAK ja SDP ovat esittäneet satojen miljoonien eurojen veronkiristyksiä, joiden maksajiksi yrittäjät ovat joutumassa.
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen toi esiin syvän huolensa viime viikonloppuna Kauppalehdessä.
– Millainen viesti halutaan antaa yrittäjille, jotka nyt miettivät investointeja ja riskinottoa? Motivaatiota laajentaa liiketoimintaa lyödään korville. Se johtaa siihen, että kasvua ei synny, Mäkynen totesi.
Esillä ovat olleet muun muassa yrittäjävähennyksen poistaminen, online-kassajärjestelmien käyttöönotto,
listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen kiristäminen sekä sukupolvenvaihdosten huojennuksen leikkaaminen.
Suomen Yrittäjien laskelmien mukaan ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n esitysten hintalapuksi yrittäjille tulisi noin 750 miljoonaa euroa.
Jari Lammassaari
jari.lammassaari(at)yrittajat.fi