YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

”Onneton päätös” – Alv-korotus iski varsinkin yksinyrittäjiin ja pieniin työnantajiin
Syksyn alv-korotus vaikeutti monen yrityksen tilannetta, kertoo tuore Yrittäjägallup.
Vain runsas puolet (58 prosenttia) pk-yrittäjistä pystyi nostamaan hintojaan alv-korotuksen vuoksi, selviää tuoreesta Yrittäjägallupista.
– Alv-korotus vaikeutti monen pk-yrityksen tilannetta ja on osaltaan kiihdyttänyt yrittäjämäärän laskua sekä yritysten vaikeuksia. Se oli varsinkin yksinyrittäjien ja pienten työnantajayrittäjien kannalta onneton päätös, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yleinen arvonlisäverokanta nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin syyskuussa 2024.
Yrittäjägallupiin vastasi 1 128 pk-yritysten edustajaa 12.–19. maaliskuuta. 45 prosenttia vastaajista oli yksinyrittäjiä.
Asiantuntijat ahtaalla
Vähiten alv-korotuksen seurauksena hintoja pystyttiin nostamaan asiantuntijapalveluissa (50 prosenttia) ja yksinyrittäjien yrityksissä (45 prosenttia).
Myynti väheni joka neljännellä pk-yrittäjällä. 60 prosentilla myynti pysyi ennallaan.
Eniten laskeneesta myynnistä kertoivat kaupan alan (35 prosenttia) ja Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimivat (32 prosenttia). Vähiten myynnin laskua oli asiantuntijapalveluissa (14 prosenttia).
– Veronkorotus vaikutti laajalti varsinkin pieniin yrityksiin ja erityisesti kaupan alalla, jossa on jo muutenkin ollut vaikeaa. Korotus söi kasvua ja heikensi jo ennestään heikkoa kannattavuutta. Kaupan alalla joka neljäs yritys on huonossa taloudellisessa tilanteessa, Yrittäjien toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.
Kannattavuus heikentyi alv-korotuksen vuoksi kolmanneksella (34 prosenttia). Samana kannattavuus pysyi valtaosalla (57 prosenttia). Eniten kannattavuus on heikentynyt kaupan alalla (48 prosenttia), Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella (40 prosenttia) ja naisyrittäjillä (37 prosenttia).
– Veronkorotus oli myös suhdannepoliittisesti huonosti ajoitettu. Ymmärrämme julkisen talouden tilan, mutta pitäisi myös ymmärtää, että verojen kiristyksillä on laajalti kielteisiä vaikutuksia, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjien määrä laskussa
Yrittäjämäärät ovat laskeneet rajusti viime vuosina. Työnantajayrittäjien määrä on laskenut 22 prosenttia vuodesta 2021 ja kaikkien yrittäjien määrä 12 prosenttia. Erityisen paljon on vähentynyt naisyrittäjien määrä. Heitä on yrittäjistä enää 31 prosenttia.
– Taustalla on useita tekijöitä, joista yksi on syksyllä tehty alv-korotus. Myös huono suhdanne, inflaatiopiikki, sote-alan ongelmat ja YEL-maksujen korotukset vaikuttavat kehitykseen.
Näin kysyttiin
Yrittäjägallupin toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
Gallupiin vastasi 1 128 pk-yritysten edustajaa 12.–19. maaliskuuta. Tulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Toimitus
toimitus@yrittajat.fi