YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Onnistunut isännöitsijän valinta säästi taloyhtiöltä 10 000 euroa – Alan yrittäjä paljastaa yleisimmät sudenkuopat
Yksinyrittäjä Elina Liimatainen kertoo, mitä taloyhtiön kannattaa ottaa huomioon isännöitsijän valinnassa.
Isännöintialan yksinyrittäjä Elina Liimatainen ei ole toistaiseksi halunnut palkata itselleen apukäsiä. Tietoinen valinta on ollut Liimataisen mukaan myös kilpailuvaltti. Tällä hetkellä Liimataisen suurin asiakas on 45 asunnon taloyhtiö. Liimatainen on vieraana Yrittäjän podcastin jaksossa.
– Koen, että kun päättäjä on lähellä asiakasta, palvelukin on parasta. Pienellä yrityksellä voi olla vahvuuksia tarjouskilpailuissa isompia yrityksiä vastaan. Jos yrittäjä on vastuussa asiakkaistaan, taloyhtiö voi saada parempaa palvelua. Jos työntekijä sairastuu, on vaikea löytää tuuraajaa, joka olisi yhtä hyvin perillä asioista kuin yrittäjä itse.
Vuonna 2019 Liimatainen perusti toiminimen, joka teki kirjanpitoa yhdelle taloyhtiölle. Pian asiakkaita tuli kaksi lisää ja toiminta alkoi kasvaa. Aluksi yrittäjä hoiti myös asiakkaiden kirjanpidon itse.
Alussa Liimataisella kävi ”tuuri”.
– Pääsin alkuun aika helpolla. Äänekoskella oli kysyntää, kun erään ison isännöintiyrityksen toiminta alkoi sakata. Sain jalansijaa ja asiakkuuksia, josta oli hyvä kasvattaa toimintaa. Joka asiakkaan kohdalla olen hienonut prosessia, jotta saan sen tehokkaammaksi.
Prosessilla Liimatainen viittaa muun muassa viranomaisilmoituksiin, pankkitilin avaamiseen, asiakkuuden perustamiseen ja erilaisten sopimusten tekemiseen. Hänellä on käytössään ohjelmisto, joka listaa, ketkä asiakkaat ovat soittaneet hänelle ja kenelle hän on palannut asiaan. Tämä on parantanut asiakaspalvelun tasoa.
”Valitettavan paljon huonoja tarinoita”
Yhtenä yrittäjäuransa haasteellisimpina hetkinä Liimatainen pitää pieleen mennyttä kirjanpitäjän valintaa.
– Puurot ja vellit menivät sekaisin asunto-osakeyhtiön tilintarkastuksen tekemisessä ja tilintarkastaja ei halunnut olla apuna asiassa. Siinä yhteydessä opin älyttömän paljon asioita liittyen kirjanpitoon ja siitä, miten kirjanpitäjän valinnassa pitää ottaa huomioon, yrittäjä kertoo podcastissa.
Liimatainen on huomannut, että isännöinnistä on helppo antaa negatiivista palautetta. Yksittäiset huonot kokemukset voivat leimata koko alan.
– Palvelu henkilöityy paljon siihen, millainen isännöitsijä on luonteeltaan. Valitettavan paljon kuulee huonoja tarinoita, mutta pitää muistaa, että hyvistä palautteista ei useinkaan kerrota. Huonosti työnsä tekevät isännöitsijät pilaavat muiden maineen. Yksi syy voi olla se, että isoilla isännöintiketjuilla työskentelevillä isännöitsijöillä on liikaa asiakkaita yhtä isännöitsijää kohden. Asiakkaita haetaan laskemalla hintoja, eivätkä rekrytoinnit välttämättä pysy tässä kehityksessä mukana.
”Isännöintialalle vaaditaan mielestäni parempi koulutus.”
Elina Liimatainen, yksinyrittäjä
Irtisanominen viimeinen keino
Tällä hetkellä isännöintialalta poistuu ammattilaisia eläköitymisen takia. Nuoria tekijöitä voi olla vaikea löytää tilalle. Liimataisen mielestä alan koulutusta pitäisi uudistaa.
– Isännöintialalle vaaditaan mielestäni parempi koulutus. Tällä hetkellä oppiminen tapahtuu työn ohessa. Olisi hyvä, että kaikilla olisi jonkinlainen perusosaaminen ennen kun työpaikalle mennään oppimaan lisää.
Isännöintialan houkuttelevuus ei yrittäjän mukaan ole samalla tasolla taloushallinnon kanssa. Nuorella saattaa olla väärä mielikuva isännöintialan töistä.
– Kun kysyy, mitä isännöitsijä tekee, vastauksena voi olla että lakaistaan portaita. Isännöintiliitto on tehnyt hyvää työtä sen eteen, että tuodaan esille, miten tärkeää työtä isännöinti on ja miten monipuolista työ on. Tässä työssä pidetään kokouksia, tehdään kirjanpitoa ja ratkotaan erilaisia ongelmia taloyhtiöissä.
Yleensä ongelmiin pitää reagoida nopeasti. Isännöitsijän tehtävänä on etsiä ongelmaan oikea ammattilainen.
– Kyllä siitä tulee painetta, kun asiat on ratkaistava kiireellä. Nykyään odotetaan, että kaiken pitäisi tapahtua heti. Ensisijainen kontakti esimerkiksi vesivahingoissa on kiinteistönhuolto. Jos vesi lentää ympäri kämppää, isännöitsijän vastausta ei kannata jäädä odottelemaan, Liimatainen kertoo podcastissa.
Ongelmatapauksissa Liimatainen pyrkii ratkaisemaan asiat neuvottelemalla, mutta aina se ei auta.
– Eräässä tapauksessa hallituksen jäsen yritti käyttää omaa rooliaan väärin ja yritti saada enemmän valtaa ja remontteja tuttavilleen. Tähän jouduttiin puuttumaan. Näissä tilanteissa isännöitsijä on ammattilainen, joka kertoo miten tulee toimia ja mikä on oikeudenmukainen tapa.
Liimatainen on yhden kerran joutunut irtisanomaan asiakkuuden henkilökemioiden toimimattomuuden takia.
– Kyseisessä taloyhtiössä ajateltiin, että isännöitsijä tekee aina kaiken väärin ja yhtiökokouksissa vääristeltiin sanomisiani. Siinä kohtaa oli pakko sanoa sopimus irti.
Podcastissa Liimatainen kertoo, missä tapauksissa taloyhtiön kannattaa harkita isännöitsijän vaihtamista.
Liimatainen näkee, että taloyhtiöitä pyritään käyttämään hyväksi perusteettomilla laskuilla.
Näin kilpailutat isännöitsijän
Taloyhtiön kannalta oikean isännöitsijän valinta voi olla avainasemassa. Ennen sopimuksen allekirjoittamista kannattaa selvittää, mitä palveluita taloyhtiö tarvitsee.
– Jos tarjouspyynnössä lukee, että halutaan isännöintiä, se ei kerro oikeastaan mitään. Tarjouspyyntöä tehdessä kannattaa käyttää henkilöä, joka tuntee joltain osin isännöintialaa. Kannattaa miettiä, kuuluvatko esimerkiksi vahinkotapahtumat sopimukseen. Se vaikuttaa merkittävästi hintaan, yrittäjä kertoo.
Liimataisen mukaan taloyhtiöt tekevät usein päätöksen hinnan perusteella. Hänen mukaansa asiantunteva isännöitsijä voi poikia maksetun hinnan takaisin.
– Erään asiakkaani kanssa onnistuimme tekemään yli 10 000 euron säästöt taloyhtiössä vuoden aikana kiinteistä kuluista. Se on enemmän kuin mitä laskutukseni on kyseisessä tapauksessa vuodessa. Tämä onnistui järkeistämällä kiinteistönhuollon ja siivouksen sopimuksia ja suunnittelemalla remontteja. Taloyhtiössä pitää tietää, mistä maksetaan ja että laskut tarkistetaan huolella. Jos kiinteistönhuollon tai urakoitsijan laskussa on jotain yllättävää, minä tarkistan asian ja kysyn, mihin se perustuu.
Liimatainen näkee, että taloyhtiöitä pyritään käyttämään hyväksi perusteettomilla laskuilla.
– Mahdollisuus siihen on, jos ei olla tosi tarkkana.
Laadukkaalla isännöinnillä on mahdollista nostaa koko taloyhtiön arvoa. Liimatainen kertoo tästä tarkemmin podcast-jaksossa. Hän kertoo myös vinkkejä siihen, miten tiedottaminen taloyhtiössä hoidetaan oikein.
Kuuntele Yrittäjän podcastin jakso Suplasta, Spotifysta ja Applen podcast-palvelussa!
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi