Orimattilan hallintojohtaja Lilli Peltonen
13.12.2023 klo 10:24
Uutinen

Orimattila panostaa avoimuuteen

Yhä useampi kunta ja kaupunki julkaisee julkisten hankintojensa ostolaskudatan verkossa, mikä lisää julkisten hankintojen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Mutta esimerkiksi Päijät-Hämeessä näin tekee vasta kaksi kuntaa: Lahti ja Orimattila, joka ryhtyi julkaisemaan ostolaskudataansa syyskuussa 2023. Miksi Orimattilan kaupungilla päädyttiin avamaan nämä tiedot julkisiksi ja miten se tapahtui?

Suomessa tehdään ns. julkisia hankintoja kymmenien miljardien eurojen edestä joka vuosi. Myös pk-yrityksille on paljon tarjoamisen mahdollisuuksia kuntien, kaupunkien, valtion, hyvinvointialueiden, valtion liikelaitosten ja muiden julkisten ostajien kilpailuttaessa tavaroita ja palveluja. Mutta mistä markkinatilannetta seuraava yritys, tai tavallinen veronmaksaja, voi tietää, mihin julkiset ostot ovat suuntautuneet, keneltä on ostettu ja millä summilla? Ostolaskudatasta – jos se on avoimesti nähtävillä joko kunnan omilla nettisivuilla tai esimerkiksi julkista ostolaskutietoa keräävällä handata.fi -sivustolla.

Orimattilan kaupunki avasi syyskuussa ostolaskudatansa vuoden 2022 osalta ja jatkossa julkistaa dataa puolivuosittain. Haastattelimme Orimattilan hallintojohtaja Lilli Peltosta tästä ratkaisusta ja sen valmistelusta.

Miksi Orimattilan kaupunki haluaa julkaista ostolaskudatansa, miten tähän päädyttiin?

-Ostolaskujen julkaiseminen vahvistaa demokratiaa ja lisää kaupungin varojen läpinäkyvää käyttöä. Kun kaupungin ostolaskut ovat helposti ja ymmärrettävästi kenen tahansa saatavilla, avoimuus lisääntyy. Avoimuus puolestaan lisää luottamusta tilaajan eli kaupungin ja toimittajien sekä kaupungin ja kaupunkilaisten välillä, kuvailee Peltonen kaupungin tavoitteita.

-Orimattilan kaupungin yksi strateginen tavoite on osallistaminen ja uskomme, että datan avaaminen lisää myös kaupunkilaisten ja yrittäjien kokemaa osallisuutta. Lisäksi ostolaskudatan avaaminen voi edesauttaa myös kaupungin omaa toiminnan suunnittelua ja johtamista, kertoo Peltonen ratkaisun tuomista hyödyistä.

-Ostolaskudatan ollessa kokonaisuudessaan yhdessä tiedostossa on sen käsittely hallittavissa ja siitä johdettavat mahdolliset johtopäätökset helposti ymmärrettävissä ja havaittavissa.

Mitä datan julkaisu edellytti kaupunkiorganisaatiolta, esim. työmäärän, teknisten ratkaisujen, tiedon koostamisen osalta? Minkälaisia toimia jouduttiin tekemään ja olivatko ne vaikeita, vaativatko paljon resurssia?

-Ostolaskudatan käsittely julkaistavaan muotoon toteutettiin yhteistyössä taloushallinnon palvelukeskuksen kanssa. Dataa käsiteltiin kaupungin toimesta vielä siten, että tarkastimme, ettei avoimeen dataan jäänyt yksityishenkilöiden tietoja, kuvailee hallintojohtaja prosessia.

-Toimenpiteet eivät itsessään olleet vaikeita sen jälkeen, kun päätös datan julkaisusta oli tehty ja palvelukeskuksen kanssa asia saatu alulle. Kannustamme myös muita kuntaorganisaatioita julkaisemaan ostolaskudatansa, toteaa Lilli Peltonen.

Minkälaista palautetta olette saaneet ostolaskudatan avaamisesta?

Ostolaskudatan julkaiseminen on tuonut positiivista palautetta muun muassa avoimuuden näkökulmasta.