Okra-messut Oripäässä keräävät kahden vuoden välein jopa 80 000 kävijää.
30.5.2024 klo 10:13
Uutinen

Oripääläinen päätöksenteko yrittäjien mielestä poikkeuksellisen yrityslähtöistä – ”Yhteisöllisyyden kukkana” 80 000 kävijän Okra

Oripäässä kunnan ja yrittäjien yhteisen tekemisen kukka ovat muun muassa Okra-messut.

Piskuinen Oripää sijoittui valtakunnallisessa vertailussa juuri top 3:n ulkopuolelle neljänneksi. Varsinais-Suomessa yrittäjät arvioivat Oripään maakunnan kokonaisuudessaan yrittäjämyönteisimmäksi kunnaksi.

Paikalliset yrittäjät arvioivat elinkeinopolitiikan aseman Oripäässä koko maan parhaaksi: kokonaisarvosana on 4,82. Kaikki vastaajat ovat arvioineet oripääläisen päätöksenteon yrityslähtöisyyden erittäin hyväksi tai hyväksi. Tämä on poikkeuksellista.

Noin 1300 asukkaan Oripäässä on kunnanjohtaja Timo Tolppasen mukaan noin 70 yritystä. Vastaajia saatiin 17. Kuntabarometri tarjoaa pienelle kunnalle suhteessa kattavasti tietoa siitä, miten asiat pk-yritysten näkökulmasta toimivat.

Oripään Yrittäjien puheenjohtaja Mika Nieminen iloitsee tuloksista, jotka julkaistiin toukokuussa Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa.

– Mukavaa saada tällaisia tuloksia sekä yrittäjien että kunnan näkökulmasta. Oripää on varsin yrittäjähenkinen kunta, Nieminen sanoo.

Timo Tolppanen on vuorotteluvapaalla kunnanjohtajan tehtävästä, mutta kertoo olevansa erittäin tyytyväinen Oripään tuloksiin.

– Tahdon kiittää Oripään Yrittäjiä ja kyselyyn vastanneita. Kiitän myös kaikkia Auranmaan kuntia hyvästä yhteistyöstä alueen elinvoiman kehittämisessä ja lupaprosessien nopeasta käsittelystä, Tolppanen sanoo.

Hän korostaa, ettei ilman paikallisia yrittäjiä ole kuntaa.

– Yrittäjät luovat työpaikkoja ja tämä on yhteinen asunto- ja elinkeinopoliittinen asia. Oripäässä yrittäjien on helppo lähestyä kuntaa ja päätöksenteossa sekä hankinnoissa pohditaan myös asioiden vaikutusta paikallisiin yrittäjiin.

Oripäässä on hiljattain allekirjoitettu kunnan ja yrittäjäyhdistyksen välinen elinvoimalupaus. Lupauksella edistetään aktiivisesti yrittäjäystävällistä ilmapiiriä ja yrittämisen olosuhteita.

Toinen esimerkki yhteistyöstä on 80 000 kävijää keräävä Okra-maatalousnäyttely, joka järjestetään kahden vuoden välein.

– Yhteisöllisyyden kukkana meillä oli siellä yhteisteltalla edustus paikallisen yrittäjän, Oripään Yrittäjien, 4H-kerhon, Pöytyä-Oripää-seurakunnan ja paikallisen SPR:n osaston kanssa, Tolppanen kertoo.

Oripään Yrittäjillä on myös edustus esimerkiksi kunnanhallituksen alaisessa talouden tasapainottamisen ohjausryhmässä. Tiiviistä yhteistyötä pidetään myös epävirallisemmin ja matalalla kynnyksellä.

– Yrittäjien ja kunnan välinen yhteistyö on helppoa ja molemmilla on samansuuntaiset intressit viedä asioita eteenpäin, Oripään Yrittäjien Mika Nieminen sanoo.

Kuvat: Oripään kunta

Suvi Uusitalo-Sirén