Osaajapula este palkitun matkailuyrityksen kasvulle – ”Olen joutunut miettimään, saanko yritykseni kesäksi auki”

"EU:ssa tehdään isoja päätöksiä, jotka vaikuttavat meihin." Naantalilainen yrittäjä Anu Vaissi-Harismaa valmistautui alkaneeseen kesäsesonkiin osaajapulan keskellä. Eurovaalit eivät ratkaise akuuttia tilannetta, mutta niissä voi vaikuttaa.

Alkukesän kirkas vihreä häikäisee silmiä, kun tulija astelee naantalilaisen Tammiston tilan pihamaalle. Kymmenet omenapuut ovat juuri tiputtaneet kukkansa ja on valtavan syreenipuun vuoro varastaa show. Komeuden keskellä seisoo tilan keltainen, mansardikattoinen päärakennus. 

Omenapuiden alle vieras voi levittää räsymaton ja nauttia vuoden 2023 ruokamatkailutuotteena palkitun piknik-korillisen. Tammiston kuulas -ravintola tarjoilee kesäkauden herkut 70-paikkaisessa terassiravintolassa. Tila majoittaa jopa 50 nukkujaa yössä.

Yrittäjä Anu Vaissi-Harismaa on kotoisin tilalta ja pyörittänyt sen toimintaa 15 vuotta.

– Ennen tänne tuloani tein kokki-keittiömestarin uraa Helsingin fine dining -paikoissa ja ulkomailla. Ajauduin yrittäjäksi vähän vahingossa. Ajattelin, etten varmasti palaa tänne, mutta 34-vuotiaana olin asunut 17 vuotta Helsingin keskustassa ja maalaistyttö tuli esiin, Vaissi-Harismaa kertoo.

Millaista kesää Tammiston tilalla odotetaan?

– Viime kesä oli todella hiljainen. Se oli koronan ja kaiken muun jälkeen monelle viimeinen isku ja johtui varmasti kuluttajien taloustilanteesta ja sateisista säistä. Talven yli on sinnitelty, mutta nyt näyttää majoituspuolella varauskirja hyvältä ja aivan erilaiselta kuin viime vuonna tähän aikaan. Ulkomaalaiset ovat myös nyt palaamassa – elokuussa on jo tästä syystä viikkoja melkein täynnä.

Osaajat liikkumaan

Uusimmaksi haasteeksi on tullut työvoimapula, joka piinaa ravintola-alaa ja sesonkipainotteisia yrityksiä.

­– Ennen sai tottua siihen, että avoimeen paikkaan tuli useita kymmeniä hakemuksia, nyt niitä saattaa tulla alle kymmenen, Vaissi-Harismaa sanoo.

Kevään aikana on etsitty kissojen ja koirien kanssa muun muassa kokkia ja käytössä ovat olleet kaikki mahdolliset kanavat ja reitit: TE-palvelut, puskaradio, omat verkostot ja rekrytointialan yritykset. Usein katseet on käännettävä ulkomaille. Silti työntekijät ovat kiven alla. Monien nuorten asenne ja sitoutuminen työhön on kateissa.

Kesäkuun alun eurovaalit eivät ratkaise akuuttia osaajapulaa, mutta ne ovat paikka, jossa asiaan voi vaikuttaa. Vaissi-Harismaa allekirjoittaa Yrittäjien tavoitteet, joiden mukaan työmarkkinoita koskevaa eurooppalaista ylisääntelyä on muun muassa vältettävä ja osaajien liikkuvuutta sujuvoitettava.

– Ravintola-ala ei ihan oikeasti enää pärjää ilman ulkomaista työvoimaa. Helsingissä ei esimerkiksi enää tahdo saada palvelua suomeksi, hän kuvaa.

– Yrittäjänä taas pitää huolehtia siitä, että työntekijällä ovat asiat kunnossa ja hyvä työpaikka. Vastuumme on hyvän työkulttuurin luomisessa ja tätä osaltani haluan olla myös muuttamassa.

Matkailuyrittäjän mielestä on tärkeää, että europarlamentissa on edustajia, jotka ymmärtävät pk-yrittäjän arkea ja yrittäjyyttä.

–  EU:ssa tehdään isoja päätöksiä, jotka vaikuttavat meihin.

Yrittäjän arkea

Yrittäjälle on raskasta painia tekijäpulan kanssa. Tilanteella on vaikutuksia myös alueelliseen ja lopulta koko maan elinvoimaan.

– Jos olen itse täysin loppuun kaluttu ja mietin vain, että mihin kaikkeen pystyn tänään jakautumaan – eihän se palvele ketään. Työntekijäpula on ollut myös ihan selkeästi yrityksen kasvun este, kun olen joutunut miettimään, saanko yritykseni kesäksi auki, Vaissi-Harismaa sanoo.

– On pelottavaa miettiä, että osaajapula uhkaa elinkeinoani ja toimivaa yritystä. Olen luonut työpaikkoja tyhjästä omalla työlläni ja mielikuvituksellani. Jos työpaikka ei yhtäkkiä kelpaa kenellekään, syö se motivaatiota.

Vaissi-Harismaa sanoo olevansa intohimoyrittäjä. Hän odottaa kesää ja kuhinaa. Yrityksen missio on, että Tammistossa kaikilla on hyvä olla – vierailla, henkilökunnalla, kumppaneilla ja liiketoiminnalla.

– Minulla on upeita, sitoutuneita tyyppejä töissä. Rakastan yrittämistä ja luoda itse oman työni. Rakastan sitä, että luon ihmisille nautintoja ja elämyksiä ja saan tarjota työtä. Lisäksi pidän vapaudesta – hyvässä ja pahassa.

Suvi Uusitalo-Sirén