YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.4.2019 klo 08:48
Uutinen

Osaatko hallita yrityksesi aineetonta omaisuutta? Lataa ilmainen opas

Tiedätkö, miten yrittäjänä hallitset aineetonta omaisuuttasi? Lue tämä juttu etenkin, jos et tiedä, mitä aineeton omaisuus tarkoittaa. Jos päädyt rikkomaan jonkun toisen aineettoman omaisuuden oikeuksia, olet korvausvastuussa, vaikka olisit rikkonut näitä oikeuksia vahingossa.

Eeva-Stina Pesonen siirtyi yrittäjäksi syksyllä 2018. Pitkään toimittajana työskennellyt Pesonen pohti pitkään yrityksensä nimeä.

– Olisi näköjään kannattanut pohtia myös IPR-oikeuksien kannalta, mutta yrityksen perustamisvaiheessa on tuhat ja yksi keskeistä asiaa päällä, joten tämä ei tuntunut vielä ajankohtaiselta, toteaa Pesonen istuessaan Suomen Yrittäjien asiantuntijan, juristi Albert Mäkelän IPR-konsultaatiossa.

IPR tarkoittaa aineettoman omaisuuden oikeuksia, eli englanniksi intellectual property rights. IPR-asioista on hyvä tietää perusteet jo ennen yrityksen perustamista. Ne saattavat vaikuttaa jopa siihen, minkä valitset toiminimesi tai yrityksesi nimeksi.

– Nimi on ensimmäisiä asioita, joissa yritystä perustava törmää IPR-asioihin. Yrittäjä ei oikein IPR-asioilta voi välttyä. Niistä selvää ottamalla voi myös suojata omaa liiketoimintaansa ja saada jopa kilpailuetua, kannustaa Mäkelä.

Milloin tavaramerkki on tarpeen?

Eeva-Stina Pesosen yritys Viestintä Aviapolis tarjoaa pääasiassa viestintäpalveluita.

– Ennen kuin aloittaa toimintansa, kannattaa ensin selvittää mitä oikeuksia muilla on, jotta ei loukkaa vahingossa jonkun toisen oikeuksia. Esimerkiksi Aviapolis on rekisteröity tavaramerkiksi, mutta ei sinun toimialallasi. Tavaramerkki voidaan rekisteröidä 45 luokkaan, mutta näin tehdään vain harvoin, kertoo asiantuntija Mäkelä.

– Olisiko minun hyvä hakea omalleni nyt tavaramerkin vahvaa suojaa, pohtii yrittäjä Pesonen.

– Sillä saisit nimelle vahvemman suojan. Varsinkin toiminimiä voi olla todella pienillä eroavaisuuksilla nimessä. Sanoisin nyt kuitenkin, että katso miten liiketoimintasi kehittyy, ja päätä vasta sitten. Jos liiketoimintasi kasvaa. Tavaramerkin rekisteröinti voi olla tarpeen. Sen voi esimerkiksi myydä tai lisensoida, mutta toiminimeä ei. Toiminimen suoja ei myöskään riitä, jos toiminta laajenee ulkomaille, neuvoo Mäkelä.

– Olen itse asiassa jo ideoinut liiketoimintaani muutamia lisäpalveluita, joista jotkut voisivat yltää tavaramerkiksi asti. Niille sitten ainakin haen tavaramerkin, kun oikea aika koittaa, yrittäjä Pesonen sanoo.

Jokaisen pitää tuntea tekijänoikeudet

Pesonen ja Mäkelä keskustelevat pitkään, mistä kaikista IPR-asioista Pesosen kannattaa ottaa lisää selvää.

– Patentit ja mallioikeudet tuskin tulevat sinun toimialallasi ainakaan ihan heti ajankohtaiseksi, sillä patentti suojaa teknisiä keksintöjä ja mallioikeus tuotteen ulkomuotoa. Tekijänoikeudet sitä vastoin ovat sinun toimialallasi tärkeitä. Ne koskettavat lähes jokaista toimialaa. On tärkeä tietää omat oikeutensa ja toisten oikeudet, jottei vahingossa riko jonkun toisen oikeuksia. Siitä voi seurata pahimmillaan iso lasku, toteaa Mäkelä.

Varsinkin aloittavan yrittäjän kannattaa opiskella perusasiat muun muassa tekijänoikeuksista, sillä tekijänoikeuksien rikkominen voi johtaa korvausvastuuseen, vaikka oikeuksia rikkoisi vahingossa.

Tästä syystä rakensimme Yrittäjissä ladattavan oppaan, josta aloittamassa oleva yrittäjä voi opiskella perusasiat tekijänoikeuksista. Oppaan saa ladata ilmaiseksi oli Yrittäjien jäsen tai ei.

Lataa täältä ilmainen opas tekijänoikeusasioista

Täältä lisää tietoa tavaramerkeistä:

Lisää tietoa patenteista

Lisää tietoa ylipäätään immateriaalioikeuksista

Avaa pop-up -ikkuna