3.5.2024 klo 13:06
Uutinen

Ostohousut jalkaan – nyt on ostajan markkinat

Kevään Pk-yritysbarometri kertoi, että seuraavan kahden vuoden aikana 23 prosenttia pohjoiskarjalaisista pk-yrityksistä on pistämässä yritystään myyntiin ja kun katsotaan seuraavan 3–5 vuoden päähän, niin näitä myytäviä yrityksiä on tulossa myyntiin vielä 24 % lisää. Eli myytävää riittää tuleviksi vuosiksi ja tähän omistajanvaihdostyöhön kannattaakin panostaa nyt erityisesti.

Pitää muistaa, että tässä on samalla kyse myös työpaikoista. Jo yksi menetetty työpaikka voi heikentää kunnan elinvoimaa ja kuntienkin pitäisi tunnistaa yritykset, joissa suunnitellaan omistajanvaihdosta.

Omistajanvaihdokseen kannattaakin varautua hyvissä ajoin. Oli ilahduttavaa huomata, että maakuntamme yrityksistä 60 % seuraa yrityksen arvon kehittymistä aktiivisesti. Asiantuntemusta ja tietoa yrityskaupan onnistumiseen löytyy maakunnastamme hyvin. Toki tämä vaatii työtä myös myyjältä sekä ostajalta, kun pitää perehtyä huolella aiheeseen sekä kohteeseen. Ilmaisia palveluja on toki tarjolla ja isommissa yrityskaupoissa kannattaakin kääntyä ammattilaisten puoleen. Olemmehan valmiita maksamaan asuntokaupassakin kiinteistövälittäjälle, niin miksei myös yrityskaupassa konsultille, joka laatii huolellisesti arvomäärityksen ja tarvittavat laskelmat.

Yrityksen perustamista harkitsevalle vinkiksi, että kannattaa tutkia maakunnassa myytävänä olevat yritykset. Monesti jo olemassa olevan yrityksen jatkaminen on parempi ja helpompi vaihtoehto kuin täysin uuden perustaminen. Pääset kehittämään olemassa olevaa yritystä ja saat valmiin asiakaskannan.

Nuoret ovat yrittäjyysmyönteisiä, mutta tarvitsevat yrityskaupan syntymiseen rahoitusta. Pankit edellyttävät omarahoitusosuutta ja vakuuksia. Jos pankilta saa myönteisen rahoituspäätöksen, niin myös starttiraha voi auttaa yritystaipaleen alkuun, jos sellaiselle on myöntöedellytykset.

Oikeanlaisella verotuksella voitaisiin kannustaa omistajanvaihdosten onnistumiseen. Sukupolvenvaihdoksissa perintö – ja lahjaveron tulisi kannustaa sukupolvenvaihdoksiin, eikä niin, että kiristyneellä verotuksella heikennetään yrityksen toimintaedellytyksiä.

Merja Blomberg
toimitusjohtaja
Pohjois-Karjalan Yrittäjät