YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ostolaskutietojen julkistaminen tulee pakolliseksi, Turku julkisti omansa vuodelta 2022
Hallitusohjelman kirjaukset liittyen ostolaskutietoihin ja inhouse-yhtiöihin saavat kiitosta Varsinais-Suomen Yrittäjiltä.
Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että “säädetään julkisyhteisöjen ostolaskudata avoimesti ja keskitetysti julkaistavaksi ilman erillistä pyyntöä”. Varsinais-Suomen Yrittäjät iloitsee kirjauksesta, joka on aluejärjestön pitkäaikaisen tavoitteen mukainen.
– Erityisesti Varsinais-Suomen Yrittäjien pitkäaikainen hankinta-asiamies, Handata Oy:n Jorma Saariketo on tehnyt asiassa pitkän ja sinnikkään työn, mistä kiitän. Varsinais-Suomen Yrittäjät on vaatinut ostolaskutietojen julkistamista niin taustakeskusteluissa kuin vaikkapa mediassa jo vuosia, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter saoo.
Julkinen ostolaskudata kertoo, kuinka paljon ja mihin veronmaksajien rahoja käytetään. Turku julkisti vuoden 2022 ostolaskutiedot tiistaina. Niistä paljastuu, että Turku ostaa verrattain kiitettävästi oman alueen yrityksiltä. Tiedoista käy kuitenkin myös ilmi, että Turun kaupunki ostaa oman konserninsa yhtiöiltä 128 miljoonalla eurolla. Tämä on 13 prosenttia vuoden 2022 ostoista.
Turun luvuista kirjoittaa myös keskiviikon 21.6. Turun Sanomat. Muilta julkissektorin toimijoilta, kuten muilta kunnilta, julkisomisteisilta inhouse-yhtiöiltä ja sairaanhoitopiiriltä Turku on ostanut vuonna 2022 yhteensä 523 miljoonalla eurolla.
– Luku on yli puolet kaupungin tekemistä ostoista. Tämä on hurja summa. Esimerkiksi tukipalvelut kuten ruokailu-, kuljetus-, tai kiinteistönhuoltopalvelut, kannattaisi ostaa markkinoilta ja lopettaa veronmaksajien liikuttelu julkisten toimijoiden välillä, Munter sanoo.
Orpon hallituksen ohjelmassa on myös kirjauksia, joilla suitsitaan julkisomisteisten siosyksiköiden eli inhouse-yhtiöiden toimintaa. Hallitus kertoo rajaavansa julkisen sektorin mahdollisuuksia tuottaa inhouse-yksiköissä sellaisia tukipalveluita, joissa on olemassa toimiva markkina, kuten siivous-, taloushallinto-, ruoka- ja ICT-palveluissa. Ohjelman mukaan hallitus rajoittaa hankintayksiköiden mahdollisuuksia kiertää hankintalakia sidosyksiköiden avulla.
– Hallitus säätää inhouse-yhtiön vähimmäisomistusprosentiksi 10 prosentin omistuksen. Tämä on hieno asia ja toivomme, että nähtyjen kaltaiset kikkailut, joihin Kilpailu- ja kuluttajavirastokin on hiljattain puuttunut, vähenevät, Hanna Munter sanoo.
Suvi Uusitalo-Sirén
suvi.uusitalo-siren@yrittajat.fi