YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Oulun yliopisto: Yksinyrittäjät ja mikroyritykset ovat selviytyneet hyvin koronakriisistä – Luovia ratkaisuja selviytymiseen
Hämeenlinnalainen kuntosali vuokrasi laitteensa ulos ja liminkalainen hotelli tarjosi koko hotellin yhden perheen käyttöön.
Koronakriisi iski pienyrittäjiin keväällä voimalla. Yksinyrittäjät ja mikroyritykset ovat kuitenkin selvinneet toistaiseksi melko hyvin koettelemuksesta. Näin väittää Oulun Yliopiston mikroyrityskeskuksen Riitta Forsten-Astikainen.
Yksi mittari on lopettamisten ja konkurssihakemusten määrä. Tilastojen valossa konkurssihakemusten määrä on laskenut, mutta sitä selittää ainakin osittain se, että yritysten suurimmat velkojat, kuten verottaja ja eläkeyhtiöt eivät poikkeusolojen sääntelyn mukaan saa alkaa periä saataviaan ennen lokakuun loppua. Ne eivät siis voi hakea yrityksiä konkurssiin ennen loppusyksyä.
Suomen yrityskannasta 94,3 prosenttia on mikroyrityksiä. Kaikista Suomen yrittäjistä 69 prosenttia on yksinyrittäjiä. Usea pienyritys on onnistunut sopeuttamaan ja jopa edistämään liiketoimintaansa koronapaineen alla. Moni panimo alkoi valmistaa käsidesiä, ravintolat tarjosivat take away -annoksia ja kotiinkuljetuksia, hotellit tarjosivat huoneitaan työskentelytiloiksi ja liikuntapalvelut siirtyivät sähköisiin kanaviin tai ulkoilmaan.
Yksi erikoistoimiin ryhtynyt majoituspalvelu oli Limingan luontokeskuksen hotelli. Kuusi hotellihuonetta ja yhteensä 28 petipaikkaa tarjoava majoituspalvelu tarjosi koko hotellin yhden perheen tai seurueen käyttöön arkipäivisin huhtikuun alusta toukokuun loppuun.
– Huhti- ja toukokuu ovat meidän parasta aikaa, sillä meillä on lintubongauspaikka ja lintujen pesimäaikaan täällä voi nähdä laajan linnuston kirjon. Vietin oman perheeni kanssa täällä aikaa ja mietin, että pääsisipä muutkin kokemaan paikan ilman mitään häiriöitä, asiakaspalvelupäällikkö ja kampanjan äiti Sari Peltoniemi kertoo.
Sana leviää
Idea alkoi muotoutua, kun hotelliin tuli pariskunta 10 kilometrin päästä pyörillä päästäkseen vähän hengähtämään kotiin eristäytymisestä. Peltoniemi julkaisi kampanjatarjouksen Facebook-sivuilla ajatellen, että sana leviäisi lähiseudulle sitä kautta.
Iltalehti kuitenkin tarttui aiheeseen, sitten Kaleva ja lopulta Yle. Kahdessa päivässä kevään arkiyöt oli myyty loppuun.
– Viikonlopuille oli varauksia, joita emme tietenkään peruneet. Asiakkaissa oli perheitä ja pariskuntia sekä seurueita, jotka olivat muutenkin eristyksessä tekemisissä toistensa kanssa. Heille myytiin käyttöön kaksi huonetta, Peltoniemi kertoo.
Yleensä hotellin tuoton teki ravintola- ja kahvila, jotka nyt olivat kiinni. Myös Metsähallituksen näyttelypuoli oli suljettu.
Yhden yön hinta 130 euroa ei kattanut kaikkia kuluja, mutta huojennukset vuokranmaksussa ja palveluiden lisämyynti sekä henkilökunnan kuukauden lomautukset pelastivat sen verran, että yritys ei jäänyt huhti-toukokuulta miinukselle.
– Saimme kerrottua vastuullisuusviestiämme, sillä teimme tehosiivouksia asiakkaiden välissä. Lisäksi olemme saaneet tarjouspyyntöjä syksylle ja julkisuutta kampanjan kautta, Peltoniemi kertoo.
Kuntosali vuokrasi laitteensa ulos
Hämeenlinnassa toimiva Boxinbox-kuntosaliyritys on perustettu 2017, ja normaali kevät olisi ollut alku ensimmäiselle kannattavalle vuodelle.
– Syksy oli jo plussalla, ja kaikki tulojen osa-alueet olivat kasvussa. Kasvuyrityksenä emme kuitenkaan ollut julkisten tukien jakajien näkökulmasta kannattava yritys. Viikossa katosi 90 prosenttia liikevaihdossa maaliskuussa. Siksi päätimme vuokrata ulos kaikki, mitä salilta lähtee, osakas Juuso Aho kertoo.
Salilla oli 20 yrityksen omaa laitetta sekä paikallisen soutuseuran laitteet. Lisäksi yritys vuokrasi maahantuojan varaston laitteita.
– Ajateltiin, että laitteita olisi 30, mutta lopulta vuokrasimme 110 laitetta. Meillä ei ollut tähän mitään järjestelmää, eli tässä oli haasteita, mutta se oli iso pelastava projekti. Se paikkasi 60-70 prosenttia huhti- ja toukokuun kuluista. Lisäksi pankki tuli vastaan maksuajoissa, Aho kertoo.
Laitteista 20 on vuokralla edelleen. Nyt Boxinbox hahmottelee puolen vuoden laitevuokrausta talven yli.
Oman salin laitteet ovat nyt vuokralla maahantuojan varastosta, jotta perinteinenkin toiminta on turvattu.
– Toivon, että voimme jatkaa tätä, eikä kovin moni kopioi meidän ideaa, Aho sanoo.
Vaihtoehtoinen liiketoimintasuunnitelma kannattaa
Oulun yliopiston Forsten-Astikainen kehottaa yrityksiä jatkamaan varautumista tulevaan talouden muutosten varalta. Hyvä ennakointi ja varautuminen riskeihin pehmentävän shokkia. Myös rahallista puskuria kannattaa pyrkiä rakentamaan.
Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE:n keväällä alkaneen seurantatutkimuksen mukaan yrityksille suunnatut kehittämistuki ja kustannustuki ovat edistäneet merkittävästi mikroyrittäjien selviytymistä. Kehittämistukia on käytetty erityisesti digitaalisiin kehittämishankkeisiin, joiden avulla liiketoimintaa on saatu jopa kasvuun. Toisaalta jotkut yritykset ovat jättäneet tukia nostamatta, niiden saaman negatiivisen julkisuuden vuoksi.
Elina Hakola
elina.hakola(at) yrittajat.fi