YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pahentuva koronavirus kurittaisi metallipajoja: ”Vaikutus olisi merkittävä” – Ekonomisti: Kesto ratkaisevaa
Pk-yritysten kasvuodotukset ovat laskeneet selvästi. Koronaviruksen vaikutuksia odotetaan toden teolla joidenkin kuukausien päästä.
Kauppalehden uusimman KL-indeksin tulokset tulevasta talouskehityksestä ovat saman suuntaiset aikaisemmin julkaistun pk-barometrin kanssa: Talouskasvun nähdään hidastuvan tulevan vuoden aikana. Molemmat kyselyt on tehty ennen Korona-viruksen laajaa levinneisyyttä.
Vuodesta 2012 teetetty KL-indeksi on ollut ”pakkasella” vain kahdesti. Näin heikko tulos tarkoittaa käytännössä sitä, että yritykset eivät enää odota kasvua. Vastaava tilanne on ollut viimeksi vuonna 2014.
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen arvioi, että koronasta voi tulla nykyistä isompi riesa pk-yrittäjille.
– Suomen Yrittäjien Jäsenkunnan eli pk-yrittäjien kannalta koronavirus voi osoittautua hankalaksi sen takia, että siitä voi tulla niin sanottu ”tuplasokki”. Jos kotimainen päämies joutuu vaikeuksiin, siitä seuraa hankaluuksia alihankintayrityksille. Jos kyseisellä yrityksellä on suoraa tavara- tai palveluvientiä ulkomaisille päämiehille, tämä pahentaa tilannetta entisestään.
Pienissä yrityksissä suurin haaste on se, että henkilöstöä joudutaan siirtämään karanteeniin tai jos moni työntekijä sairastuu.
– Pienemmissä yrityksissä voi olla vaikea löytää korvaavaa henkilökuntaa. Voi tulla tilanne, että ei ole montakaan työntekijää paikalla tekemässä töitä.
”Vaikutus olisi merkittävä”
Isokyröläisen Nortech Metalin yrittäjä Jari Viertola on tietoinen mahdollisista tulevista ongelmista.
– Koronan vaikutukset eivät näy vielä, mutta seuraamme tilannetta koko ajan. Meille tulee laivoilla komponentteja Aasiasta ja voi hyvinkin olla, että tilanne muuttuu.
Kiinassa on suljettu kokonaisia tehtaita koronaviruksen takia. Jos vaikutuksia Suomeen tulee, ne näkyvät Viertolan mukaan viivellä.
– Toimitusputki on pitkä. Jos toisesta päästä suljetaan hana, kestää 4-5 kuukautta ennen kuin toimitukset meille hyytyvät. Vielä tässä vaiheessa tehtailla on mitä ilmeisimmin varastoa, mitä voivat laivata meille Suomeen. Enkä tiedä, onko sellaisia tehtaita suljettu, joilta tulee meille tavaraa.
Viertolan yritys on pitkälti alihankintaverkoston varassa, kuten moni muukin alalla toimiva yritys Suomessa.
– Jos joku yritys ei pystyisi toimittamaan meille komponentteja, olisi lähdettävä etsimään korvaavaa toimittajaa. Se kestäisi jonkin aikaa. Näin on jouduttu tekemään aikaisemminkin. Jos koronan vaikutukset näkyvät meillä esimerkiksi 3-5 kuukauden päästä, toimittajan vaihdos voi kestää saman verran. Vaikutus olisi siis merkittävä. Sitä paitsi moni muukin metallipaja olisi samoilla apajilla etsimässä uusia toimittajia, Viertola muistuttaa.
Jos uutta komponenttitoimittajaa jouduttaisi etsimään, Viertolan yrityksen omat toimitukset viivästyisivät.
– Tällaiset työt on sovittu tehtäviksi ja toimitettaviksi. Kun jossain vaiheessa saisimme taas komponentteja, työt pitäisi saada valmiiksi kauhealla kiireellä.
”Koronan kesto on ratkaisevaa”
Vuonna 1996 perustettu Nortech Metal tekee 7 miljoonan euron liikevaihtoa. Yritys työllistää noin 50 työntekijää. Tuotteista noin 95 prosenttia suuntautuu vientiin.
Viertola suhtautuu koronavirukseen ristiriitaisin tuntein.
– Puhutaan, että kausi-influenssa ja maantiepöly tappavat enemmän kuin korona. En tiedä, miksi tähän reagoidaan niin voimakkaasti.
– Meillä jatkuu tällä hetkellä normaali arki.
Yrittäjien Mika Kuismanen kehottaa vielä odottamaan rauhallisesti koronan mahdollisesti pahenevia vaikutuksia talouselämään.
– On mahdotonta arvioida koronaviruksen taloudellisia vaikutuksia tarkasti vielä tässä vaiheessa. Toisaalta on myös selvää, että koronalla on negatiivinen vaikutus yrityksiin. Jo se mitä nyt on tapahtunut eli joihinkin hankintaketjuihin on tullut ongelmia ja matkustaminen on hankalaa, kertoo siitä, että näemme vaikutukset viiveellä seuraavien parin vuosineljänneksen aikana.
Kuismasen mukaan ratkaisevaa on, kuinka pitkäkestoinen koronavirus on.
Kuva: Pohjankyrö / Arto Erkkilä
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi