YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Paikallinen sopiminen etenee ja muuttaa käytäntöjä
Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski pohtii paikallista sopimista.
Stora Enso avasi pelin syksyn paikallisen sopimisen kentällä sopimalla yrityskohtaisen työehtosopimuksen Paperiliiton kanssa. Mekaanisen metsäteollisuuden ja teknologiateollisuuden työpaikoissa paikallisia sopimuksia on tulossa lisää syksyn aikana. On myös yrityksiä, joita ei tällä hetkellä velvoita minkään alla työehtosopimus, vaan sopiminen on lähtökohtaisesti paikallista lainsäädännön puitteissa.
Tilanteet vaihtelevat toimialojen välillä ja toimialojen sisällä eri yrityksissä. Yrityksen eri toiminnoissakin voi olla vaihtelevia tilanteita. Paikallisesti sopimalla nämä voidaan ottaa huomioon. Sopiminen vaatii tietoa ja taitoa työnantajalta. Käytännössä monissa pienissä yrityksissä eletään hyvin pienillä katteilla ja samaan aikaan on pula työvoimasta ja komponenteista. Näissä oloissa on pystyttävä kehittämään yritystä kestävästi ja pitämään työntekijöistä kiinni sekä houkuttelemaan uusia.
Suomen Yrittäjät vastaa työmarkkinoiden murrokseen ja perustaa työpaikkasopimisen osaamiskeskuksen auttamaan yrityksiä sopimisessa. Paikallisen sopimisen lainsäädännöllinen kehikko on mutkikas. Tarjolla on neuvontaa ja koulutusta sekä tietopankki. Tietopankki on suunnattu erityisesti niille yrityksille, jotka tällä hetkellä noudattavat mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksia tai teknologiateollisuuden työehtosopimuksia. Tietopankissa käsiteltävät asiat hyödyttävät kuitenkin myös kaikkia niitä yrityksiä, jotka eivät ole velvollisia noudattamaan mitään työehtosopimusta.
Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan pienet työnantajayritykset ovat erityisen ahtaalla koronan jälkiselvittelyissä. Tämä näkyy myös omassa arjen työssäni. Kasvulukujen keskiarvot kätkevät sisäänsä hyvin erilaisia tilanteita. Samalla yksinyrittäjyys yleistyy. 2000-luvulla yritysten määrän kasvu on tullut yksinyrittäjyydestä. Työmarkkinat muuttuvat kohinalla ja osaamistarpeet sekä yrityskohtaiset tarpeet samalla. Joustavuudella puolin ja toisin voidaan vaikuttaa työpaikkojen menestymiseen ja pysyvyyteen. Yksinyrittäjillä joustavuus on omaa luokkaansa ja rakentuu suoraan vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa.
Yritysten uudelleenjärjestelyt ovat kiihtyneet. Parhaimmillaan uudelleenjärjestely tarkoittaa yrityskauppoja ja siten yrityksen uutta kierrosta. Omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden aikana pohtii kevään Pk-yritysbarometrin mukaan 35 % keskisuomalaisista yrityksistä. Suurimmat tarpeet ovat pohjoisessa sekä eteläisessä Keski-Suomessa. Yrityksen ostamista suunnittelee 16 % yrityksistä. Myyjien ja ostajien kohtaaminen on olennaista, jotta paikallisia palveluja ja paikallista tuotantoa säilyy eri seuduilla. Toiminnassa oleva yritys on hyvä vaihtoehto myös yrittäjänä starttaamiseen. Vilkas yrityskauppamarkkina saattaa olla myös veto- ja pitovoimatekijä kunnissa. Vilkkailla markkinoilla erilaisia työllistymisen mahdollisuuksia löytyy palkkatyön lisäksi yrittäjyydestä, mikä helpottaa perheiden sijoittumista seuduille ja luo elinvoimaa.
Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Keskisuomalaisessa 18.10.