YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Päivi Kankaanmäki: Etätyö syö ihmistä – terveysräätäli huoltaa
– 16.3. mentiin laukalla seinään. Rajoituksia säädettiin ja monet joutuivat etätöihin. Ensimmäinen kuukausi meni ihan hyvin, mutta sitten alkoivat ihmisillä paikat kremppaamaan, kuvailee hyvinvointiyrittäjä Päivi Kankaanmäki.
Terveysräätäli Päivi Kankaanmäki Hämeenlinnan Lammilta on ammatissaan perehtynyt muun muassa työperäisten kehon vaivojen korjaamiseen ja ehkäisemiseen. Vuosien varrella hän on harjaantunut ammatissaan urheiluhierojaksi, fysioterapeutiksi työikäisille ja ikääntyneille sekä hyvinvointivalmentajaksi. Yrittäjätutkintokin on tullut suoritettua.
– Asiakkaissani on paljon laitos- ja kotikäyntejä sekä ryhmäohjauksia, joten ne joutuivat koronatilanteessa paitsioon. Minulla on suuri huoli, sillä he ovat olleet pari kuukautta ilman hoitoa. Praktiikallani käyviä olen hoitanut hygieenisesti ja suojausten kanssa. Aluksi oli hiljaista, mutta nyt on alkanut vilkastumaan. Siksikin, että rapakunto on alkanut konkretisoitumaan, kertoo Kankaanmäki.
Etätyön puuduttavat puolet
Etätyötä on julkisesti hehkutettu työelämän uudistajana, mutta Päivi Kankaanmäki on kuntouttajan näkökulmasta joutunut kokemaan myös sen varjopuolet. Usein ei ajatella sitäkään, että staattinen työskentely tuottaa kehon ongelmia myös kouluikäisille ja opiskelijoille.
– Monilla liikkuminen rajoittuu tosi pieneen eikä noudateta säännöllistä työaikaa. Lisäksi tilapäiset työskentelyolosuhteet eivät ole välttämättä ergonomiset. Ongelmakenttä on lantion ja pään välillä kädet mukaan lukien – siellä kuormitus on suurin. Oireet ovat yksilöllisiä: sormien puutumista, käsien kipeytymistä, päänsärkyä, niska- ja hartiajumia, jopa pahoinvointia.
Hyvä asenne – liikkumalla ja asentoa muuttamalla
Taukojen pitäminen työkiireiden lomassa on helpommin sanottu kuin tehty, mutta siihen pitäisi pystyä jokaisen itsensä pakottamaan. Yrittäjä joutuu usein toimimaan raha edellä, mutta onko se terveyttä tärkeämpää?
– Edes muutama parin minuutin tauko ja pieni liikkuminen työn keskellä auttaa. Nousu ylös, kävelyä kämppää ympäri ja vaikka muutama kyykistys välillä. Se ei ole pois työajasta, vaan jopa kasvattaa tehoa.Vapaa-ajan liikkumisellakin voi keho ja mieli päästä töistä irti ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva tapa liikkua. Erityisesti suosittelen ulkoilua eikä sen tarvitse edes olla läkähdyttävää hikiliikuntaa. Iän kasvaessa itsestä huolehtimisen tarve kasvaa, muistuttaa Kankaanmäki.
Työympäristö kotona ei välttämättä kulje käsi kädessä työn vaatimusten mukaisesti. Hyvän työpisteen ja työrauhan järjestäminen ei kaikilla ole välttämättä itsestään selvää.
– Seisovaa työasentoa kannattaa kokeilla. ”Sähköpöydän” voi rakentaa vaikka laittamalla laatikon näytön alle. Pienillä korokkeilla voi kehon kuormitusta välillä jakaa raajalta toiselle. Seisten työskennellessä kannattaa pitää tukevapohjaiset kengät, varsinkin kovalla lattialla. Mitään oikeaa tai väärää ei ole, kaikkea kannattaa kokeilla ja nimenomaan vaihtaa usein työasentoja.
– Valaistuksella on merkitystä. Pitää välttää liian kirkkaita valonlähteitä mutta eipä kannata pimeässä vaatehuoneessakaan työskennellä, jos haluaa välttää päänsärkyjä, opastaa Päivi Kankaanmäki.