YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Palkitun tutkimuksen tekijät ovat Ewald Gibler, Martin Murmann ja Virva Salmivaara.
2.10.2024 klo 16:00
Uutinen

Palkittu yrittäjyystutkimus haastaa ikästereotypioita – Markkinoita muuttavia innovaatioita tekevätkin erityisesti yli 50-vuotiaat yrittäjät.

Boardmanin Liikkeenjohdollinen tutkimusryhmä (LJT) on myöntänyt Vuoden Yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinnon tutkimukselle, joka tarkastelee myöhäisuran yrittäjyyden ja innovaatioiden välistä yhteyttä.

Palkittu tutkimus haastaa ajatuksen, että uudet innovaatiot syntyvät vain nuorten yrittäjien toimesta. Tutkimustulosten mukaan markkinoita muuttavia innovaatioita tekevätkin myöhemmin uralla yrittäjiksi siirtyvät erityisesti yli 50-vuotiaat yrittäjät.

Tutkimusartikkeli “How does late-career entrepreneurship relate to innovation?” (suom. Mikä on myöhäisuran yrittäjyyden ja innovaatioiden välinen yhteys?) tarjoaa uutta tietoa siitä, miten vanhemmat yrittäjät, erityisesti yli 50-vuotiaat, vaikuttavat markkinoille tuotaviin innovaatioihin.

Tulokset osoittavat, että vanhemmat perustajat tuovat markkinoille useammin uusia tuotteita tai palveluita verrattuna nuorempiin. Tähän vaikuttavia tekijöitä ovat yrittäjän innovaatiomyönteisyys, henkilökohtainen varallisuus ja johtamiskokemus.

Tutkimus perustuu aineistoon, jossa analysoitiin 2 903 yksinperustajaa Saksassa vuosina 2008–2017. Tutkimuksen tekijät ovat Martin Murmann, Virva Salmivaara ja Ewald Kibler. Tutkimus on tehty usean yliopiston yhteistyönä. Suomessa toteutuspaikka on ollut Aalto-yliopisto.  Tutkimus on avoimesti saatavilla osoitteessa ScienceDirect.

Boardman LJT:n valintaa valmistellut työryhmä ja hallitus pitivät artikkelia merkittävänä lisänä Suomessakin erittäin ajankohtaiseen ja tärkeään keskusteluun liittyen työvoiman ikääntymiseen ja uusien innovaatioiden syntyyn.

Artikkeli on julkaistu johtavassa innovaatiotutkimuksen lehdessä ja se tarjoaa tärkeitä näkemyksiä sekä yrittäjyyttä suunnitteleville että yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Myöhäisemmällä uralla yrittäjäksi siirtyvien henkilöiden osaaminen ja kokemus voi edistää innovaatioiden syntyä.

Vuoden Yrittäjyystutkimus -palkinnon tausta

Boardman LJT:n palkinnon suuruus on 3 000 euroa, ja sen rahoittaa Yksityisyrittäjäin Säätiö.
Palkinto myönnetään ansioituneelle yrittäjyystutkimukselle, joka on toteutettu suomalaisessa yliopistossa, korkeakoulussa tai tutkimuslaitoksessa. Keskeisenä kriteerinä valinnassa on tutkimustulosten käytännön hyödynnettävyys.
Palkinto jaetaan yhteistyössä Perheyritysten liiton, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n, Suomen Yrittäjien ja Keskuskauppakamarin kanssa.

Toimitus
Toimitus