YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.3.2020 klo 21:39
Uutinen

Palkitun Lyytin perustaja sairastui koronaan, ihmetteli lieviä oireita ja jatkoi töitä kotona: ”Alalle tulee täyspysähdys”

Lyyti Oy:n perustaja Petri Hollmén kertoo avoimesti koronavirustartunnastaan. Hän uskoo, että yritykset kärsivät koronasta kuukausia.

Petri Hollmén on turkulaisen Lyyti Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys tarjoaa asiakkailleen verkkopohjaista tapahtumien hallintajärjestelmää. Se työllistää 70 henkilöä Suomessa ja maailmalla.

Viime torstaina Hollménilla todettiin koronavirustartunta.

– Todennäköisesti se tuli lomareissulta Itävallasta tai työmatkalta Tukholmasta. Sinänsä en ihmetellyt tartuntaa, koska samassa matkaporukassa useammalla muullakin on ollut oireita. Lähinnä ihmettelin, voiko tämä tosiaan olla koronavirus, koska oireet ovat olleet niin vähäisiä. Käytännössä kuumetta on ollut hieman yhtenä yönä.

Kuumeen paljasti Hollménin sormessa ollut Oura-sormus, joka mittaa kehon lämpötilaa.

– Sosiaalisessa mediassa on kyselty, mainostanko sormusta. En mainosta, mutta jos en olisi käyttänyt sitä, en olisi luultavasti epäillyt tartuntaa.

Hollménin mukaan hän olisi jäänyt joka tapauksessa vapaaehtoiseen kahden viikon karanteeniin palattuaan Itävallan epidemia-alueelta.

– Todennäköisesti olisin kutsunut äitini syömään meille ja elänyt normaalia elämää vapaa-ajalla. Nyt kun virus paljastui, en tietenkään ole toiminut niin.

Karanteeni kestää todennäköisesti kaksi viikkoa.

– Lääkärikään ei osaa sanoa, mistä tietää, että on parantunut.

Hollménin perhe on suhtautunut tilanteeseen neutraalisti.

– Vaimoni on tutkija ja tekee etätöitä. Lapset ottavat tämän seikkailuna, ainakin toistaiseksi.

”Kerroimme, että lomautuksia ei tule”

Vuonna 2018 Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut Lyyti ei toimi suoraan tapahtuma-alalla, joka on kokenut kovia tapahtumien peruunnuttua hallituksen ohjeistuksen seurauksena.

– Meillä korona näkyy asiakkaiden toiminnan kautta. Sen sijaan että olemme auttaneet asiakkaita luomaan tapahtumia, olemme alkaneet auttaa peruuttamaan niitä, Hollmén kertoo.

Se on lisännyt yrityksen työmäärää.

– Rahojen ja lippujen palautukset ovat työllistäneet ja varmasti tulevat työllistämään seuraavat kuukaudet. Kyse on väliaikaisesta töiden lisääntymisestä. Onni on, että emme tee yksittäisiä tapahtumia, jolloin korona vaikuttaisi meihin selvästi negatiivisemmin. Ohjelmistomme ovat asiakkailla jatkuvalla lisenssillä ja pitkäaikaisessa käytössä.

Lyytissä varotoimet koronaepidemian varalta alkoivat muutama viikko sitten.

– Kaikki asiakastapaamiset sovittiin etäpalavereiksi. Varmistettiin, että kalenteri ei täyty peruutuksista. Uumoilimme, että jonkinlainen sulkutila Suomeen tulee koronaviruksen takia.

Myyntipalavereita ei ole vähennetty, ne käydään nyt verkossa samoin kuin kaikki asiakkaiden koulutukset.

Varautumista on ollut sekin, että Lyytissä ilmoitettiin työntekijöille, ettei lomautuksia tule.

– Kun hallitus ilmoitti suosituksensa yli 500 henkilön tapahtumien peruutuksista, viestimme henkilökunnalle, että emme tule käyttämään lomautuksia lyhyen tähtäimen kannattavuuden takaamiseksi. Kun aktiivinen asiakkuuksien hoito hiljenee koronan takia, voimme edistää strategisia toimia.

”Kaikki joustot otettava käyttöön”

Hollmén arvioi, että korona aiheuttaa tapahtuma-alalla muutaman kuukauden pituisen sokin.

– Sokki tulee olemaan todella iso, totaalipysäytys koko alalle. Uskon, että välittömästi kun tilanne normalisoituu, perutut tapahtumat ilmestyvät kalentereihin nopeasti. Jos tauti on taputeltu kesä-heinäkuussa kuten ennusteet näyttävät, luulen, että tapahtuma-alalla tulee erittäin kiireinen syksy. Ihmisten into tulee olemaan aikamoinen, kun rajoitukset poistuvat.

Koronadiagnoosin jälkeen Hollmén on tehnyt töitä kotonaan lähes normaalisti. Hän pelkää tilanteen pahenevan nopeasti.

– Tiedän toistakymmentä tuttua ihmistä, jotka ovat karanteenissa. Siinä vaiheessa, kun riskiryhmät alkavat saada tartuntoja, terveydenhuollon kaikki toiminnot tukkeutuvat. Jotenkin täytyy pitää huolta siitä, että piikki ei ole liian iso.

Monelle yritykselle hän povaa vaikeita aikoja.

– Yrityksillä, joilla tase ei ole kunnossa eikä kassassa ole puskuria, tulee olemaan hankala seuraava puoli vuotta. Toivon todella, että valtion kassasta löytyy tukimahdollisuuksia. Nyt pitää ottaa käyttöön kaikki joustot, mitä voidaan.

Lue tietopaketti koronasta täältä.

Kuva: Vesa Siltaloppi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi