YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Vuoden nuori yrittäjä on Taneli Ristmeri
– Vietin lapsena paljon aikaa yksin, elin mielikuvitusmaalimassa ja haaveilin. Se on kasvattanut kykyä olla visionääri, Vuoden nuori yrittäjä Taneli Ristmeri sanoo. Kuva: Satu Mali
12.10.2024 klo 20:54
Uutinen

Palkitun yrittäjän viesti nuorille: “Älä luovuta, kohtaloasi ei ole määritelty tuotantovaiheessa”

Vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Taneli Ristmeri oli vielä kaksikymppisenä lähes syrjäytymisvaarassa. Hänellä on tärkeä viesti nuorille, joilla on ollut koulussa vaikeaa.

Taneli Ristmeri omistaa yhtiökumppaninsa kanssa menestyvän Buildien, joka työllistää 30 työntekijää. Hän haluaa olla esimerkki nuorille, joille koulunkäynti ei ole ollut helppoa tai kotona on ollut haasteita. 36-vuotias Ristmeri palkittiin lauantaina Vuoden nuorena yrittäjänä. 

Hän kokee, että oli itse vielä päälle parikymppisenä lähes syrjäytymisvaarassa. 

– Yläasteelta menin kymppiluokalle. Siellä en saanut korotettua koulunumeroitani oikeastaan ollenkaan. Perheessäkin todettiin, että ehkä se lukeminen ei ole sun juttu, Ristmeri kertoo. 

Ristmeri kasvoi perheessä, jossa vanhemmat olivat eronneet. Äiti valmisti kotona pienyrittäjänä nahkatakkeja, ja Ristmeri nukkui ompeluhuoneessa. Varaa jääkiekkoharrastuksiin tai mopoihin ei ollut. Opiskelu ei maistunut.  

Vahvuudet löytyivät armeijassa

– Älä luovuta, kohtaloasi ei ole määritelty tuotantovaiheessa. Voit pärjätä muillakin tavoilla kuin koulumenestyksellä. Kannattaa tietenkin käydä koulu niin hyvin kuin pystyy, hän sanoo nuorille. 

Vasta armeijassa Ristmeri koki, että löysi omat vahvuutensa ja alkoi luottaa itseensä enemmän. 

Ristmeri opiskeli ammattikoulussa talonrakentajaksi ja ehti työskennellä alalla useita vuosia ennen kuin perusti Buildien 24-vuotiaana vuonna 2015. 

Ristmeri omistaa Buildien yhtiökumppaninsa Petri Saarisen kanssa. Buildie tekee käytännössä rakentamisen laadun ja turvallisuuden valvonnan systemaattista järjestelmää, jota on helppo käyttää rakennustyömailla. Tuote on suunnattu infrarakentamiseen. 

– Myymme Buildieta rakennuttajille, jotka ymmärtävät laatuongelman syyt ja haasteet ja haluavat nostaa standardin eri tasolle.  

Iso joukko Suomen kuntia ja kaupunkeja on Buildien asiakkaina. Buildie on perustanut tytäryhtiön myös Ruotsin Göteborgiin.  

Visionääri ja ihmistuntija

Ristmeri luottaa erityisesti visiointikykyynsä ja hyvään ihmistuntemukseensa.  

– Olen hirmu hyvä ymmärtämään ihmisiä ja heidän tarpeitaan. Yhtiökumppanini on vastannut enemmän siitä, kuinka tuote teknisesti toteutetaan. Välillä sanon toimistollakin, että on oltava riittävän älykäs. Sekin joskus riittää, että ymmärrät sen, kuka voisi hoitaa tämän parhaiten. 

Ristmeri kertoo palkkaavansa usein myös nuoria, joilla ei ole koulutusta. 

– Meillä on hirmu hyvä henkilöstö. Se on se, joka usein epäonnistuu firmoissa. Pitää olla ihmistuntija. Meillä on nyt 30 työntekijää ja tämän vuoden lopussa varmaan 35. 

Puutteellinen laadunvalvonta tuottaa Ristmeren mukaan julkiseen rakentamiseen jatkuvasti valtavaa korjausvelkaa 

– Viestini päättäjille on, että kysykää omasta organisaatiostanne, että kuinka olemme varmistaneet sen, että emme rakenna lisää korjausvelkaa. Voitte kysyä, mitä konkreettisia toimenpiteitä on tehty.  

Ristmeren mukaan perinteinen tapa valvoa työmaiden turvallisuutta on myös ollut väärä.   

– Olemme kehittäneet turvallisuuden mittarin, jossa ei pysty huijaamaan. Turvallisuuslomakkeet on työmailla tyypillisesti täytetty kotoota hiljaiseen aikaan, eikä turvallisuuskierrosta oikeasti ole tehty, Ristmeri kertoo.      

Buildie Oy

Perustettu: 2015
Perustaja ja toimitusjohtaja: Taneli Ristmeri
Kotipaikka: Tampere
Työntekijöitä: 30
Liikevaihto 2023: 2 700 000

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.