YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.2.2018 klo 11:50
Uutinen

Palkkaisinko ensimmäisen työntekijän?

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on monelle yrittäjälle peikko. Työ- ja elinkeinoministeriön hankkeessa valitut konsulttiyritykset sparraavat yrittäjiä maksutta rekrytointiasioissa.

Vuoden loppuun kestävässä Yksinyrittäjästä työnantajaksi -hankkeessa mukaan lähtevä yksinyrittäjä saa henkilökohtaista sparrausta ja rekrytointisuunnitelman. Hanke soveltuu myös omistajayrittäjistä muodostuvalle mikroyritykselle ja omistajanvaihdoksella yrittäjäksi ryhtyneelle. Konsultoinnin kesto on maksimissaan kuukausi.

– Olen huomannut sen, että yrittäjät saattavat toimia aika hetkessä, sitten sattuu virheitä, Anakom koulutus- ja valmennuspalvelujen toimitusjohtaja Sirpa Alho-Törrönen sanoo.

– Työnantajuutta ei tarvitse pelätä, silloin kun asiat tehdään oikein. Yrittäjät voisivat tässä käyttää ehkä enemmän esimerkikiksi tilitoimistoja, siellä on muun muassa paljon työehtosopimusten tuntemusta.

Graafisen alan yrittäjän mukaan ihannetilanteessa työntekijäsi ajattelisi kuin yrittäjä. Mutta tämä ei ole todellisuutta.

– Yksinkertaisesti työsuorituksen ostaminen muualta vaatii itseltäni vähemmän työtä kuin töiden delegoiminen omalle työntekijälle, Kissaniitty Oy:n yrittäjä Milla Kissaniitty sanoo.

– Kun ostan työn toiselta yrittäjältä, niin tiedän, että se on tehty hyvin. Jos työntekijäni tekee jonkun työn, joudun todennäköisesti tarkistamaan, että se on oikein. Olen vastuussa asiakkailleni.

Mieluummin toiselta yrittäjältä

Helsinkiläisellä Milla Kissaniityllä on osa-aikainen työntekijä yrityksessään. Hänellä on miehensä kanssa myös kotisiivousta tekevä yritys.

– Ei kukaan osa-aikainen työntekijä ole niin monitaitoinen velho, joka osaisi tehdä kaikkea. Joudun joka tapauksessa ostamaan ulkopuolisia palveluita tai sitten kouluttamaan työntekijän, vaikka markkinointiin. Kun työntekijä on koulutuksessa, se syö minulta paljon resursseja.

Hän palkkasi osa-aikaisen työntekijän vuonna 2015 palkkatuella. Työntekijä oli entuudestaan tuttu.

– Palkkatuki oli hyvä apu, riskitön vaihtoehto pienyrittäjälle. Tukijakson jälkeen vakinaistimme hänet.

Jos mielit työnantajaksi

Sirpa Alho-Törrönen painottaa, että yrittäjä saa heiltä kaiken informaation, mitä työllistämisessä tarvitsee. Hän lupailee palvelua myös iltaisin ja viikonloppuisin, jos kiireiselle yrittäjälle eivät muut ajat sovi.

Yksinyrittäjän tulee tehdä kannattavuuslaskelma, kun hän suunnittelee rekrytointia. Laskelma siitä, paljonko pitää tulla uusia asiakkaita, ja millä tuotteilla liikevaihdon pitää nousta ja toisaalta, mitkä ovat kustannukset työntekijästä. Tarkastelua on hyvä tehdä lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä.

– Liiketoiminnan pitää olla kannattavaa, työllistäminen ei ole itseisarvo. Voi olla, että yritys päätyy selvittämään alihankintamahdollisuuden tai ostamaan henkilöstöpalvelua.

Vinkit työntekijän palkkaamiseen

1.TÄSMENNÄ TARPEESI

Mitkä ovat olennaiset osaamisvaatimukset, millainen persoona täydentää tiimiäsi?

2. OIKEAT HAKUVÄYLÄT

Missä kannaltasi parhaat osaajat liikkuvat? Miten tavoitat potentiaaliset työpaikanvaihtajat?

3.ASENNE

Tuloksentekijän asenne – sellaisen tekijän haluat palkata.

4.PIDÄ REKRYTOINTIPANKKIA

Tee ennakoivaa työntekijä-haravointia, vältät kiireessä tehdyt virheratkaisut. Laita kesätyöntekijähaku vireille jo nyt.

Yksinyrittäjästä työnantajaksi -hankkeen palveluntuottajat

Työ- ja elinkeinoministeriön marraskuussa alkanut hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa.

Valitut palveluntuottajat, joihin yritykset voivat jo ottaa yhteyttä ovat:

Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa: Suomen Yrittäjäopisto

Häme: Hyria

Kaakkois-Suomi ja Varsinais-Suomi: Tamora

Keski-Suomi, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo: Anakom

Uusimaa ja Lappi: Turre Legal

Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Satakunta: Arffman Consulting.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta(at)yrittajat.fi