YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.2.2021 klo 09:17
Uutinen

Palveluseteli edistää valinnan vapautta – pärjääkö yksityinen toimija?

Päiväkotiyrittäjä Atte Tarri on sitä mieltä,että yksityinen toimija joutuu tuottamaan palvelun pienemmällä hinnalla kuin kunnallinen toimija.

Hämeen Yrityssanomat | Hämeenlinna

Hämeenlinnalaisen Karhunkyyti Oy:n päiväkotiyrittäjä Atte Tarri toteaa, että palveluseteli on hyvä työväline, kun kuntalaisille ja perheille halutaan lähteä tarjoamaan valinnan vapautta ja mahdollisuutta löytää heidän tarpeitaan parhaiten vastaava palvelumuoto.

– Yksityisenä tuotamme vähintään samaa palvelutasoa pienemmällä hinnalla ja tuomme alalle omia erityispiirteitämme sekä viestimme niistä myös aktiivisesti. Tästä hyötyy koko toimialan maine ja positiivinen Hämeenlinna-kuva. Palvelusetelin hinnoittelutason pitäisi vähintäänkin seurata indeksimuutoksia.

– Kustannustasoon voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten toimitila- ja henkilöstökulut, yrityksen koko, organisaatiorakenne, asiakasrakenne ja aukioloajat. Kaupunki tarjoaa yksityisille varhaiserityiskasvatuksen konsultaatiopalveluita, eikä velvoita palveluntuottajia hankkimaan tätä kustannuksellaan, kommentoi Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elina Oja.

Aktiivisempaa vuoropuhelua kaivataan

Viime keväänä koronaepidemian kiihtyessä kaupunki pyrki Tarrin mukaan siihen, että päiväkotiasiakkaat jäisivät kotiin. Yrittäjä sai ilmoituksen, että palvelusetelin sääntökirjan mukaan asiakkaiden ollessa yli 60 päivää poissa, palvelusta maksaminen keskeytetään. Silti hän luki viranhaltijapäätöksestä, että lapsen oikeus päivähoitopaikkaan säilyy, ellei palveluntuottaja irtisano palvelusopimusta.

– Todellisuudessa palvelusopimus on 100 % linkitetty palveluseteliin. Tuli tunne, että yksityisistä säästetään ensimmäisenä, emmekä ole samalla viivalla, päivittelee Atte Tarri.Kunta on sekä yhteistyökumppani että valvova viranomainen.

– Palveluseteliyritykset ovat keskenään hyvin erilaisia lähtökohdiltaan, joten myös tarpeet ja kokemukset voivat erota toisistaan. Kehittämistarpeita löytyy niin yhteistyön, prosessien kuin valvonnan osa-alueilta, uskoo Elina Oja.

Atte Tarrin ja Joonas Rinta-Harrin perustama Hämeenlinnalainen Karhunkyyti Oy tarjoaa varhaiskasvatuspalveluja luonto- ja retkipainotteisissa Karhuryhmän ja Karhumäen päiväkodeissa.

– Karhuryhmän nimi on jäänyt hyvin elämään ja herättää positiivista hilpeyttä. Mielenkiintoinen nimivalinta tuli ihan lasten suusta, kertoo Tarri.

Verkkojuttu on lyhennelmä artikkelista Hämeen Yrityssanomissa, mikä jaetaan 12.2.
Koko artikkeli ja näköislehti on luettavissa myös verkkosivuillamme julkaisupäivänä.