YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.7.2019 klo 16:13
Uutinen

Palvelusetelin arvoa laskettiin, Kunnanlääkärit lopettaa toimintansa Ylä-Savossa: ”Syynä varsin yleinen virhe”

Sote-uudistuksen valinnanvapauskokeilun myötä syntyneet Kunnanlääkärit -yritykset lopettavat toimintansa.

Kunnanlääkärit Kiuruvesi ja Kunnanlääkärit Sonkajärvi kertovat tiedotteessaan, että lopettamisen syynä on palvelusta maksettavan korvauksen alentaminen. Samalla yritykset moittivat, että palvelusetelien käyttöön on annettu lyhyt viiden kuukauden jatkoaika.

– Tämä aika on hyvin lyhyt pitkäjänteisten hoitosuhteiden kehittämiselle. Päätetty hinta pakottaisi yritykset henkilökunnan osalta supistustoimiin, mikä estäisi laadukkaan palvelun tuottamisen, tiedotteessa sanotaan.

Ylä-Savon soten hallitus päätti kesäkuun kokouksessaan alentaa palvelusta maksettavaa korvausta vuoden 2016 tasosta lähes kolmanneksella.

”Aliarvostuksella ei kannata tulla markkinoille”

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin pitää lopetuspäätöstä valitettavana.

– Yrittäjyyden väheneminen ja palveluiden yksipuolistuminen Kiuruveden kunnanlääkärit Oy:n lopettamisen myötä on todella harmi. Ylä-Savon sote tekee varsin yleisen virheen mitoittamalla palvelusetelin arvon liian alas. Aliarvostuksella yrityksen ei kannata tulla markkinoille, paitsi jos strategiana on markkinaosuuden kasvattaminen jopa tappiolla, Grekin sanoo.

Kunnanlääkärit sai valinnanvapauskokeilun aikana jokaisesta asiakkaasta 21,90 euroa kuukaudessa kapitaatiomaksuna. Nyt Ylä-Savon sote määritteli palvelusetelin arvoksi 15,93 euroa kuukaudessa asiakasta kohden. Grekinin mukaan aliarvostuksen syynä on usein se, että arvostuksen pohjana on oman vastaavan tuotannon kustannus.

– Tätä laskiessa kunta usein unohtaa huomioida esimerkiksi veloituksetta tai alihintaan käyttöön saatuja kunnan resursseja. Eniten päätöksestä kärsivät asukkaat, mutta lopettamisen myötä myös yhtiön hoitajien ja lääkäreiden työmarkkinat kapenevat. Vaihtoehdoksi jäänee työllistyä julkiselle tai vaihtaa seutua.

Kunnanlääkärit Kiuruvesi aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa osana Ylä-Savon soten sekä sosiaali- ja terveysministeriön perusterveydenhuollon valinnanvapauskokeilua. Kunnanlääkärit Sonkajärvi aloitti myöhemmin samana vuonna. Yrityksillä on ollut kokeilun aikana noin 5000 asiakasta.

Nyt yritysten asiakkaat palautuvat Ylä-Savon soten asiakkaiksi 1. elokuuta lähtien.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi