YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Paneelikeskustelua aurinkoisemmasta sähkölaskusta
Hämeen Asennustyö Oy tarjoaa erilaisia metallitöitä yrityksille ja teollisuuden tarpeisiin, kuten esimerkiksi hitsaus- ja asennustyöt sekä teollisuuden kunnossapidon työt. Hattulalaisen Petteri Pullolan yrityksessä työskentelee kolme vakituista ja yksi osa-aikainen työntekijä.
– Metsäteollisuus on merkittävin toimeksiantajamme tällä hetkellä. Töitä on hyvin ja harkitsemme yhden uuden tekijän palkkaamista. Suurempi kasvu vaatisi tosin jo tilainvestointeja, toteaa Pullola.
Sähkö on merkittävä kustannusmuuttuja tuotannollisen yrityksen konekannassa. Pullola on aloittanut aurinkoenergian hyödyntämisen, ensin kotitalossa ja nyt yrityksen varastossa aurinkopaneelit odottavat sopivaa hetkeä asennukselle.
– Uskoisin, että parissa päivässä saadaan paneelit asennettua katolle ja sitten yhdeksi päiväksi kutsutaan sähkömies tekemään liitännät.
Kahden tuotantohallin yhdelle katolle asennetaan ensimmäisessä vaiheessa 34 aurinkopaneelia, joiden taltiointikapasiteetti on 15 kilowattia. Myöhemmin sama kokonaisuus asennetaan toisen hallin katolle. Aikaisemmin yrityksessä keskimääräinen sähkönkulutus on ollut noin 20 000 kWh vuodessa.
– Kun puulämmityksestä on siirrytty ilma-vesilämpöpumppuun ja uutta konekantaa on tulossa, sen myötä sähkön kulutus saattaa tuplaantua. Siksi teemme näitä ratkaisuja. Kotoa on jo hyvät kokemukset aurinkosähköstä. Kesäaikaan päästiin jopa plussan puolelle eli energiayhtiö ostaa meiltä sähköä. Vuositasolla arvioin, että omalla ratkaisulla säästämme noin neljänneksen sähkölaskussa.
Energiaratkaisuille saatavissa tukea
Olosuhteista riippuen aurinkopaneeli-investoinnille on takaisinmaksuajaksi arvioitu 6–10 vuotta. Pullola kertoo, että hankinta on tehty yrityksen omalla kustannuksella. Aurinkosähkön käyttöönottoon voi hakea tukea Business Finlandin kautta 20 %, jos investoinnin arvo on vähintään 10 000 euroa.Aurinkopaneelien käyttöikä on keskimäärin 20–30 vuotta.
– Emme hakeneet tukea, koska urakkamme arvo keikkuu tuetun investoinnin vähimmäismäärän tienoilla. Pystymme itse säästämään esimerkiksi asennustyön osalta. Sähkötyöt pitää teettää valtuutetulla ammattilaisella.
Sähkön hinta on kilpailutettu määräaikaiseksi vuoden 2023 loppuun asti ja Hämeen Asennustyön sopimushinta on tällä hetkellä kohtuullisella tasolla.
Syksylle väläytetyt käyttökatkot ovat toteutuessaan Pullolalle kriittinen paikka. Koneiden sähköntarve varsinkin käynnistettäessä on niin suuri, että riittävän kokoisen varavoimajärjestelmän hankkiminen tulisi kohtuuttoman kalliiksi.
– Nykyisellä pikkuaggregaatilla pystymme valot sytyttämään, kahvit keittämään ja pidettyä putket sulana, tuumailee Pullola.
Lisää energia-aiheesta 9.9. ilmestyvässä Hämeen Yrityssanomissa. Lehti on julkaisupäivänä luettavissa myös verkkosivuillamme.