Erotiikkaliikkeen yrittäjä ei saa pankista tiliä
Ongelmat alkoivat, kun Ruskeeniemi otti yhteyttä pankkiin avatakseen tilin liikkeelle. Yllättäen pankki kieltäytyi tilin avaamisesta. Kuva: Yrittäjän albumi

Pankit eivät suostu avaamaan tiliä erotiikkaliikkeen yrittäjälle – “Olen toisen luokan kansalainen, kun kehtaan myydä kondomeja”

Tamperelainen yksinyrittäjä Sari Ruskeeniemi on joutunut erikoiseen tilanteeseen, jossa hän on joutunut pyytämään asiakkaita vähentämään käteisellä tehtäviä ostoksia.

Yksinyrittäjä Sari Ruskeeniemi osti noin vuosi sitten Tampereen keskustassa sijaitsevan erotiikkaliike Unisexin, joka oli ennen häntä toiminut samalla paikalla yli kymmenen vuoden ajan.

Ongelmat alkoivat, kun Ruskeeniemi otti yhteyttä pankkiin avatakseen tilin yritykselleen, jonka alla erotiikkaliike toimii. Yllättäen pankki kieltäytyi tilin avaamisesta.

– Olen soittanut läpi kaikki suomalaiset pankit, osan useaan otteeseen. Muutama pankki ilmoitti, että yrityksen toimiala ei kelpaa, hän kertoo.

Osa pankeista vetosi ”kokonaisvaltaiseen näkemykseen”, jota ei avattu yrittäjälle sen tarkemmin. Ruskeeniemelle ei ole annettu mahdollisuutta antaa lisätietoja tilin avaamispäätöksen tueksi.

Ruskeeniemi kertoo Yrittajat.fille, ettei hänen omassa taustassaan ole mitään sellaista, joka estäisi yritystilin saamisen.

– Huvittavinta tässä on se, että ennen yrittäjyyttä tein 18 vuoden ajan töitä rahanlaskentakeskuksessa, viimeiset kolme vuotta esimiehenä. Olen huolehtinut suomalaisten pankkien rahahuollosta. Nyt olen toisen luokan kansalainen, kun kehtaan myydä kondomeita ja liukuvoiteita.

“Muutama pankki ilmoitti, että yrityksen toimiala ei kelpaa.”

Sari Ruskeeniemi, yksinyrittäjä

Moni asiakas varoo korttimaksua

Koska yritystiliä ei ole, Ruskeeniemen on vaikea ottaa vastaan käteismaksuja. Yrittäjän tilannetta pahentaa se, että toisin kuin monissa muissa kaupoissa, erotiikkaliikkeessä moni asiakas ei halua maksaa kortilla.

– Korttimaksusta jää jälki ja osa asiakkaista haluaa edelleen pitää erotiikkaliikkeessä asioinnin omana salaisuutenaan. Monelle on edelleen iso kynnys tulla liikkeeseen, vaikka näiden tuotteiden tulisi olla osa arkipäivää, apua omaan ja toisen nautintoon. 

Ruskeeniemi pelkää, että asiakkaiden kannustaminen korttimaksuihin voi vähentää myyntiä.

Toistaiseksi valtaosa asiakkaista on ymmärtänyt käteisostojen rajoittamisen. Yrittäjä avautui asiasta äskettäin omalla sometilillään.

Ongelmat käteismaksujen kanssa ovat nostaneet merkittävästi Ruskeeniemen yrityksen kirjanpidon hintaa.

Pankki antoi luvan talletuksiin

Kun yksikään perinteinen pankki ei myöntänyt Ruskeeniemelle tiliä, hänen oli turvauduttava digitaalisiin pankkeihin. Niitä ovat muun muassa Revolut Bank ja Alisa Pankki. Digitaalinen pankki toimii nimensä mukaisesti täysin verkossa ja tarjoaa asiakkailleen pankkikortin ja tilin sekä usein myös muita palveluita.

Ruskeeniemi on pystynyt tarjoamaan käteismaksuja maksamalla laskuja omalta tililtään ja siirtämällä käteiskassasta rahaa omalle tililleen. Käteismaksut aiheuttavat kuitenkin yhä enemmän ongelmia.

– Oma pankkini ilmoitti, että se joutuu rajoittamaan käteistalletuksia, koska ne ovat yritykseni rahoja. Sain sovittua asian niin, että voi tallettaa käteistä omaa palkkanauhaani vastaavan summan edestä. Saan myös laittaa tilille käteistä velkakirjaa vastaan. Se ei kuitenkaan aivan riitä kattamaan sitä tarvetta, joka asiakkailla olisi käteisen käyttämiseen, yrittäjä kertoo.

Jopa kolmasosa erotiikkaliikkeen tuloista voi olla käteismaksuja. Ruskeeniemen kannalta lupa käteisen siirtämiseen henkilökohtaiselle tilille olisi tärkeää, jotta hän saa maksettua henkilökohtaiset laskunsa kuten asuntolainan lyhennykset.

– Mieluummin nostaisin palkkani suoraan yrityksen tililtä, enkä käteisenä.

Ongelmat käteismaksujen kanssa ovat nostaneet merkittävästi Ruskeeniemen yrityksen kirjanpidon hintaa.

– Tällä hetkellä maksan kirjanpitäjälle paljon, koska hän kaikki tositteet joudutaan käsittelemään manuaalisesti. Käyttämiäni digitaalisia pankkeja ei saa yhdistettyä kirjanpito-ohjelmiin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen