YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kuun vaihteen tienoilla alkavalla teemaviikolla nostetaan esiin yrittäjyyttä ja työelämää
Yrittäjyys ja työelämä nostetaan keskiöön tamperelaisissa oppilaitoksissa elo–syyskuun vaihteessa. Tuolloin eli 30.8.– 5.9 vietetään valtakunnallista Yrittäjyyskasvatuksen ja työelämän teemaviikkoa. Yrittäjyys ja työelämä ovat Tampereella näkyvästi esillä aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.
Teemaviikko järjestetään nyt kolmatta kertaa. Se tarkoittaa, että koronavapaassa maailmassa teemaviikkoa on ehditty viettää ainoastaan kerran. Syksyllä 2019 maskeista ja kokoontumisrajoituksista ei ollut tietoakaan, mutta 2020 korona sotki suunnitelmia pahemman kerran. Teemaviikon sisältöä ja yhteistyötä eri tahojen kesken laajennettiin eri opintoasteille jo viime vuonna, mutta valitettavasti se jouduttiin toteuttamaan turvallisuussyistä etäyhteyksin ja alkuperäisiä suunnitelmia rajoitetumpana. Jo tuolloin järjestävät tahot tosin toivoivat, että 2021 syksyllä teemaviikosta saataisiin kaikkien aikojen laajin.
– Ohjelmatarjontaa on kaikilla opintoasteilla, ja etäyhteydet mahdollistavat paljon, mutta suuria livetapahtumia ei nytkään voida järjestää, sanoo kehittäjäopettaja Ville Lähdesmäki teemaviikkoa järjestäneestä Yritteliäs Tampere -verkostosta.
Laaja yhteistyöverkosto
Yritteliäs Tampere – Työelämäviikon aikana kaikilla opintoasteilla tarjotaan yrittäjyyskasvatukseen liittyvää sisältöä, tapahtumia ja hyödynnetään teemaan liittyviä materiaaleja esimerkiksi opetuksen sisältönä. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa hyödynnetään sekä henkilöstön itse tuottamia vinkkejä ja materiaaleja että Nuori Yrittäjyys ry:n -sivustolta löytyvää materiaalia. Tavoitteena on, että teemaviikolla jokainen lapsiryhmä toteuttaisi ainakin yhden teemaviikkoon annetun tehtävän.
Perusopetuksessa pyritään siihen, että jokainen yläkoululuokka osallistuu vähintään yhteen luentoon tai työpajaan. Vaihtoehtoja on ollut tarjolla mukavasti, sillä esimerkiksi teknologiateollisuus, Proakatemia, Työlllisyys- ja kasvupalvelut, TAT ja 4H ja Nuori Yrittäjyys ovat kaikki järjestämässä omaa tarjontaansa. Tänä vuonna yhteistyökumppanina on myös Nordea-pankki.
– Osittain opot ovat jo varanneet tästä tarjonnasta tilaisuuksia ja luentoja koulukohtaisesti, ja loputkin varmasti valitsevat omansa, kunhan syyslukukausi saadaan käyntiin, Lähdesmäki sanoo.
Varhaiskasvatuksessa yrittäjyys ulottuu viikon yli pitkäaikaisempina ikätasoisina projekteina, joiden kautta tutustutaan yrittäjyyteen ja sitä määrittävään toimintakulttuuriin.
– Varhaiskasvatuksessa ehdittiin suunnitella yhteistyötä muun muassa Korven palvelutalon ja mahdollisesti Westerin kauppakeskuksen kanssa, varhaiskasvatuksen puolesta kommentoiva Pia Kuisma sanoo.
Hyviä ehdotuksia otetaan edelleen vastaan
Verkoston edustajat muistuttavat, että jo ajateltujen aktiviteettien lisäksi kouluissa ja päiväkodeissa ollaan avoimia myös uusille avauksille. Nyt koronatilanne ei mahdollista fyysisiä tapaamisia, mutta myöhemmin lähikoulut ottaisivat varmaan mielellään vastaan yrittäjävierailuja tai vierailisivat lähiyrityksissä.
– Lähikoulut varmasti arvostaisivat tällaisia yhteydenottoja, sillä vierailuita voidaan toteuttaa myöhemmin epidemian taas rauhoituttua.
Monta kokkia
Teemaviikkoa on ollut eri opintoasteiden yhteistyöryhmän lisäksi kehittämässä ja toteuttamassa lukuisa joukko toimijoita: Pirkanmaan Yrittäjien ja Tampereen kauppakamarin lisäksi mukana ovat esimerkiksi yrittäjyyskasvatuksessa arvokasta työtä tekevät 4H-järjestö, Nuori yrittäjyys ry, TAT ry sekä Teknologiateollisuus ry. Tampereen kaupungin organisaatiosta mukana on useampi taho, kuten varhaiskasvatus, perusopetus ja lukiokoulutus, nuorisotoimi, työllisyys- ja kasvupalvelut sekä kaupungin kasvatus ja opetuspalvelut.
Teksti: Ville Kulmala
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 17.8.2021