YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pauli Aalto-Setälä kahmi yli 7 000 ääntä ilman yhtäkään tienvarsimainosta – Ahkera kiertäminen yrityksissä kannatti: ”Oltiin todella tyytymättömiä”
Pauli Aalto-Setälä uskoo, että yrittäjien ääni kuuluu paremmin tulevalla vaalikaudella.
Rymättyläläinen Pauli Aalto-Setälä (kok) pääsi ensikertalaisena eduskuntaan yli 7000 äänen potilla.
– Kesti hetken uskoa, että pääsin läpi. Olin ensin laskenut, että 4 500 ääntä riittäisi. Kokeneemmat vaalianalyytikot tiesivät kertoa vaalipäivänä, että pääsen kirkkaasti läpi, koska ennakkoääniä oli 3 000 ja olin Petteri Orpon jälkeen kokoomuksen toiseksi suosituin ehdokas Varsinais-Suomessa, Aalto-Setälä summaa.
Ennen vaaleja käytiin keskustelua siitä, kuka kenties ”perii” edesmenneen kokoomusedustajan Ilkka Kanervan äänet. Aalto-Setälä ei tiedä, näkyvätkö Kanervan kannattajien äänet merkittävästi hänen äänisaaliissaan.
– Palautteen perusteella sain paljon ääniä saaristosta ja laajasti Turun ja Varsinais-Suomen alueelta.
Kampanjansa onnistumisesta Aalto-Setälä kiittää tiimiään ja päätöstään pitää päiväkirjaa. Hän kirjoitti päivittäin.
– Se oli työlästä, mutta päiväkirjaa luettiin paljon. Se oli markkinointiviestinnällisesti tärkeä. Tärkeässä roolissa oli myös videokuvaaja Mikko Väisänen, joka oli kanssani melkein jokaisella kampanjareissulla. Teimme kolmisenkymmentä videota kampanjan aikana.
Hyvissä ajoin ennen vaalikampanjaa Aalto-Setälä teki poikkeuksellisen päätöksen.
– En laittanut yhtäkään peltomainosta enkä tievarsimainosta. En usko, että niillä on enää nykyisin merkitystä. Ja sekin hyvä puoli päätöksessä on, ettei minun tarvitse kerätä mainoksia pois tienvarsista
Aktiivinen kampanjointi kannatti
Aktiivisesta kampanjoinnista kertoo se, että Aalto-Setälä kävi tapaamassa ihmisiä päivittäin.
– Yritin kiertää ennätysmäärän paikkoja. Luulen, että olin useammalla paikkakunnalla kuin kukaan muu alueen ehdokas. Neljän kuukauden aikana kertyi yli 200 paikkaa.
Kampanjoinnin aikana Aalto-Setälä kiersi useissa yrityksissä, joista kantautui
– Yrityksissä oltiin todella tyytymättömiä Sanna Marinin (sd) hallituksen politiikkaan. Siinä on tehtävää tulevalla vaalikaudella. Pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat puolustajan eduskunnassa.
Palkkajohtajuudesta irtautumisen jälkeen itsekin yrittänä toiminut Aalto-Setälä uskoo, että yrittäjien ääni kuuluu hallituksessa paremmin tulevalla vaalikaudella.
– Kokoomus on perinteisesti ollut yrittäjien puolella. Orpon puheiden mukaan yrityksillä on iso rooli, koska taloudellinen kasvu voi tulla vain yrityksistä. Tämän täytyy näkyä verotuksessa ja yrittäjien kohtelussa.
”Moni yrittäjä valitti, ettei eduskunnassa tiedetä, mitä yrittäjän arki todellisuudessa on.”
Pauli Aalto-Setälä
Kansanedustajana Aalto-Setälä aikoo pitää yllä kampanjan aikana syntynyttä hyvää yhteyttä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.
– Moni yrittäjä valitti, ettei eduskunnassa tiedetä, mitä yrittäjän arki todellisuudessa on.
Kaiku Helsingin osakkeet myyntiin
Kansanedustajan tehtävä vaikuttaa monessa mielessä Aalto-Setälän nykyisiin töihin. Hän jättäytyy pois vaikuttamisviestintää tekevän Kaiku Helsinki Oy:n hallituksesta ja myy omistuksensa yrityksessä.
– Olen itse vaatinut kansanedustajilta täydellistä läpinäkyvyyttä, joten aion pitää siitä myös itse kiinni. Opetustyötä Turun kauppakorkeakoulussa haluaisin jatkaa, mutta en tiedä käykö se yliopistolle.
Sovittelija-kirjan kirjoittanut Aalto-Setälä uskoo, että hänen kokemuksensa neuvottelutilanteista tulevat eduskunnassa käyttöön.
– Vaalitenteissä näytti, että joidenkin puolueiden sovittelu- ja neuvottelutaidoissa olisi parannettavaa. Kun miettii, millaisia haasteita olen ratkonut yritysmaailmassa, minua ei pelota hyvinvointiyhteiskuntamme suurten haasteiden ratkominen eduskunnassa. Vaikuttamisen ja neuvottelun konsepti on samanlainen, neuvotellaan sitten laeista, riidasta tai vaikkapa yrityskaupasta.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi