YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pauliina Lilja odottaa yhä korvauksia lankakaupan tulipalosta
Yrittäjä Pauliina Lilja avaa piakkoin uuden lankakaupan Poriin.
19.9.2024 klo 11:38
Uutinen

Pauliina Liljan maan tasalle palanut lankakauppa herää henkiin – Yrittäjä odottaa edelleen vakuutusyhtiön korvauksia: “Aloitettava nollasta”

Yrittäjä Pauliina Lilja valmistelee parhaillaan paluuta kivijalkayrittäjäksi.

On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun yrittäjä Pauliina Liljan omistama Liljan lankakauppa paloi Siikaisten Leväsjoella. Tapaus herätti laajaa keskustelua Satakunnassa. Tulipalossa 200 neliömetrin kokoinen rakennus tuhoutui maan tasalle.

Liljan omistuksessa olleen rakennuksen tulipaloa tutkittiin tuhotyönä. Tekijää ei ole löydetty. Tällä hetkellä poliisitutkinta on keskeytetty.

– Korvauspäätös on tullut, mutta korvauksia on edelleen saamatta. Tutkinta keskeytettiin, mutta se voidaan koska tahansa avata uudelleen, jos poliisille tulee uusia vihjeitä, Lilja kertoo.

Liljan lankakaupan tulipalotutkinnassa epäillään törkeää vahingontekoa.
Tältä Liljan lankakauppa näytti ennen tulipaloa.

Yrittäjä on aikaisemmin ilmaissut pettymyksensä vakuutusyhtiötä kohtaan korvauspäätöksen viipymisen takia.

– Korvauksella olisi erittäin oleellinen merkitys liiketoiminnan jatkamisen kannalta. Sitä vartenhan vakuutukset ovat olemassa. Jos korvausta ei makseta, on tavallaan aloitettava nollasta. Esimerkiksi keskeytysvakuutuksella on olennainen merkitys toiminnan jatkumisen kannalta.

Liljan vastuulle jäi muun muassa vanhan lankakaupan tilalla nyt olevan roskakasan lajittelu, josta vakuutusyhtiö ei korvannut mitään.

Yhteydenottoja kohtalotovereilta

Liljalle viimeiset kaksi vuotta ovat olleet yhtä vuoristorataa. Alun järkytyksen ja surun jälkeen hän on pyrkinyt siirtämään ajatuksia tulevaan. Vakuutusyhtiöiden lupauksiin hän suhtautuu nykyisin kriittisemmin kuin ennen tulipaloa.

– Olen miettinyt, korvaavatko vakuutukset todella sen, mitä vakuutuskirja sanoo ja mitä mainoksissa lupaillaan. Ihmiset tekevät monesti päätöksen mainosten perusteella. Niiden pitäisi välittää oikea kuva.

Viimeisten kuukausien aikana Lilja on saanut lukemattomia yhteydenottoja muilta yrittäjiltä, joilla on ollut vastaavia kokemuksia vakuutuksista. Mukana on myös yrittäjiä, jotka ovat menettäneet omaisuuttaan tulipalossa.

– Osa yrittäjistä ei ole osannut kuvitella, ettei vakuutuksesta saakaan mitään.

Uusi liike työn alla

Pian tulipalon jälkeen Lilja alkoi miettiä, miten hän jatkaa liiketoimintaansa. Verkkokauppa on ollut toiminnassa koko ajan, mutta jatkossa hän palvelee asiakkaitaan jälleen myös kivijalkaliikkeessä. Sellainen on työn alla Porin keskustassa.

– Ei minulla ollut missään vaiheessa mielessä lopettaa. Kävin läpi eri vaihtoehtoja liikkeelle, ensin oman kunnan alueelta ja sitten lähempää Poria. Lopulta ajattelin, että Pori on ihmisille luontainen kulkusuunta ja olen itsekin alkujaan porilainen.

Uutta liiketilaa remontoidaan parhaillaan. Lilja ei ole useista kyselyistä huolimatta halunnut vielä kertoa, koska kauppa avataan.

– Melkein päivittäin sitä kysytään. Haluan pitää tiedon vielä itselläni, ettei siitä tule turhia paineita. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet tarpeeksi raskaita. Toisaalta kiinnostus asiakkaiden suunnalta on ihanaa.

Pauliina Lilja on saanut tukea ystäväpiiriltään.

Uudessa kaupassa on hieman vähemmän neliöitä kuin Siikaisten liiketilassa. Lilja aikoo sisustaa Porin liikkeen samaan tyyliin.

Vaikka vakuutusyhtiön kanssa taistelu ja rikostutkinta ovat jättäneet jälkensä yrittäjään, hän suhtautuu tulevaan luottavaisin mielin. Apuna asioiden käsittelyssä on ollut oma ystäväpiiri.

– Vanhat asiat ovat aina välillä mielessä, mutta ehkä aika parantaa. Nyt minulla on käynnissä uusi vaihe, jonkin kivan asian suunnittelu ja valikoimien miettiminen. On tervehdyttävää saada oma ammatti takaisin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen