YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pekingissä ja Milanossa työskentelevät suomalaisyrittäjät: Kaikki liiketoiminta on siirtynyt verkkoon ja tapaamiset peruttu koronan vuoksi
Pekingissä työskentelevä konsultti Johanna Heikkinen kertoo, että monet hänen yhteistyökumppaninsa ovat siirtäneet Kiinan-suunnitelmiaan hamaan tulevaisuuteen. Italiassa toimiva konsultti Jenni Mäkipää perui suomalaisasiakkaansa Milanoon perjantaille sovitun liiketapaamisen.
Ensimmäiset puolitoista vuotta Pekingissä olivat suomalaisyrittäjä Johanna Heikkiselle vilkasta aikaa. Vuodenvaihteen jälkeen puhjennut koronavirusepidemia alkoi haitata arkea asteittain.
Kaikki Kiinan-kauppaan erikoistuneen yrittäjän ja tämän asiakkaiden tuotepromootiot Kiinassa on peruutettu.
– Jotkut yritykset ovat vetäytyneet kokonaan ja siirtäneet Kiinan-suunnitelmansa hamaan tulevaisuuteen, Heikkinen kertoo.
Suomalaisyrittäjän päivät kuluvat lähinnä kotikonttorissa. Heikkinen on tavannut joitain ennestään tuttuja yhteistyökumppaneita kotonaan ja länsimaisissa ravintoissa, mutta muuten hän on keskittynyt markkina- ja kuluttajatutkimusten tekemiseen verkossa.
– Minun piti mennä Shanghaihin valmentamaan suomalaisyrityksen henkilökuntaa, mutta vaikka junaliikenne Pekingin ja Shanghain välillä toimii, kukaan ei halua osallistua kokoontumisiin.
Verkkotapaamisessa käytiin läpi tappioita
Kiinassa toimii kaikkiaan yli 400 suomalaisyritystä. Yrittäjien Finnish Business Council Beijing -verkosto kokoontui netissä viime viikolla.
– Tappiota on tehty. Verkkotapaamisessamme tuli esiin, että esimerkiksi Marja Kurjen Kiinan myyntipisteissä kauppa on lähes tulkoon puolittunut, Heikkinen kertoo.
Suomessa Iltalehti uutisoi lauantaina Euroopan kauppakamarin selvityksestä, jonka mukaan Kiinassa toimivat eurooppalaisyritykset pelkäävät liikevaihtonsa jopa puolittuvan kesään mennessä.
Heikkisen tuntemista ulkomaisista pienyrittäjistä jotkut ovat lakkauttaneet toimintansa kokonaan.
– Liiketiloilla on täällä todella korkeat vuokrat, ja palkatkin pitäisi maksaa. Monet yrittäjät ovat palanneet kotimaihinsa, Heikkinen kertoo.
Myös hänen Fortune Falls -firmansa on kärsinyt tappiota. Ajan puolesta Heikkinen pystyisi esimerkiksi järjestämään yrityksille verkkovalmennusta, kuten hän on Suomessa työskennellessään tehnyt.
– Kiinan verkkokontrolli on kireä, eivätkä nettiyhteydet toimi valmennuksen kannalta kunnolla, Suomen Yrittäjien jäseniin kuuluva Heikkinen harmittelee.
Pekingissä töihin palattu paikoitellen
Kun sars iski Kiinaan, Heikkinen työskenteli Suomen Pekingin–suurlähetystössä.
– Silloin varotoimenpiteet olivat paljon maltillisempia eikä esimerkiksi liikkumista rajoitettu tällä tavalla, hän vertaa.
Heikkinen on tyytyväinen siihen, että Kiina on onnistunut estämään viruksen räjähdysmäisen leviämisen.
– Henkilökohtaisesti en tunne ketään virustartunnan saanutta, eikä esimerkiksi täällä 20 miljoonan asukkaan alueella ole virallisten tietojen mukaan kuin hieman yli 400 sairastunutta.
Pekingin autiokadut ovat jo muuttuneet vilkasliikenteisiksi, ja Heikkisen mukaan monissa yrityksissä on palattu ohjeiden mukaisesti suojautuneina töihin.
Heikkinen uskoo, että epidemian rauhoituttua pyörät pyörivät tavanomaistakin tehokkaammin.
– En hetkeäkään epäile, etteikö täältä ponnistettaisi ja kurottaisi umpeen tuotannon viivästyksiä.
Milanossa tilanne muuttui hetkessä
Milanossa toimiva yrittäjä Jenni Mäkipää on totutellut muuttuneeseen arkeen viikon verran. Pohjois-Italiassa yritykset peruivat liiketapaamiset välittömästi sen jälkeen, kun alueen tartuntamäärät lähtivät nousuun.
– Minä olen saanut Suomesta asiakkailta paljon kyselyjä. Täällä päässä kokoustaminen on siirtynyt virtuaalimoodiin tai hoidettu puhelimitse, Mäkipää kertoo.
Hänen Suomesta tällä viikolla Milanoon tulossa olleen yritysasiakkaansa matka on peruttu.
– Nyt katsomme, voimmeko järjestää puhelinkonferenssin perjantain tapaamisen sijaan.
Neljän miljoonan asukkaan metropolin alueella on siirrytty tekemään laajalti etätöitä.
– Pörssissä kurssit ovat olleet laskussa koko ajan, mutta rahallisia menetyksiä on tietenkin vielä mahdotonta arvioida, konsulttina terveysteknologiaan ja elintarvikevientiin erikoistunut Mäkipää sanoo.
Suomalaiselle terveysteknologialle avautuu uusia ovia
Finpron Milanon toimipisteessä ennen yrittäjäksi siirtymistään työskennellyt Mäkipää on saanut todistaa Italiassa todellista Suomi-buumia.
– Suomalaisten, puhtaiden ja laadukkaiden tuotteiden arvostus on noussut kohisten viime vuosina.
Vaikka tämänhetkinen tilanne on epävarma, Mäkipää uskoo, että suomalaiselle terveysteknologialle epidemia voi avata uusia ovia.
– Olen seurannut, kuinka Kiinassa on jo kiinnostuttu ainakin Genanon edistyksellisistä ilmanpuhdistusjärjestelmistä.
Mäkipää suunnittelee parhaillaan italialaisdelegaation matkaa Helsingissä toukokuun lopussa järjestettävään HIMSS Europe & Health 2.0 -tapahtumaan.
– Tilaisuuteen on tulossa paljon osallistujia, ja Helsinki on silloin terveydenhuollon digiratkaisujen keskiössä. Olin mukana organisoimassa jo viime marraskuista matkaa, jolloin Team Finland toi suomalaisten sairaalateknologiayritysten edustajia tänne Milanoon.
Leila Itkonen
toimitus(at)yrittajat.fi