YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.1.2018 klo 16:58
Uutinen

Pentikäinen: ”Business Finlandiin ei voi olla tyytyväinen” – Hän kritisoi henkilövalintoja

Suomen Yrittäjät ihmettelee vuoden lopulla nimitetyn Business Finlandin johtokunnan valintoja.

Valtioneuvosto nimitti johtokunnan, jonka enemmistö on valtionhallinnon palveluksessa. Siirtymäkauden johtokunnasta pudotettiin yritysten edustajia. Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan yritysosaajien poisjättö tuli kaikille yllätyksenä.

– Tavoite on parantaa yritysten, erityisesti pk-kentän, palvelua. Tähän pyritään jättämällä pois yritysten edustajia johtokunnasta. Ratkaisua on vaikea ymmärtää, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Toiminimiyritykset on rajattu yhtiömuotonsa vuoksi rahoituksen ulkopuolella. Yrittäjien mielestä säännös on epäreilu ja pitäisi heti korjata.

Organisaatiomylläys vähentää päällekkäisiä toimintoja

Vuoden alusta voimaan tulleen lain myötä Tekes muuttui innovaatiorahoituskeskus Business Finlandiksi ja Finpro Oy Business Finland Oy:ksi. Uudella Business Finlandilla on palveluksessaan noin 600 henkilöä, lähes 40 toimipistettä ulkomailla sekä toimintaa 15 alueella Suomessa.

Jatkossa yritysten on tarkoitus saada yhdestä pisteestä kaikki palvelut liittyen kansainvälistymiseen, innovaatiorahoitukseen, kansainvälisiin investointeihin ja matkailuun.

− Tavoitteena on ollut, että yhtenäinen palveluketju ei katkea missään vaiheessa tuotteiden, palveluiden ja liiketoimintamallien kehityksestä markkinoille viemiseen, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Toiminimiyrittäjien rajaus rahoituksen ulkopuolelle on epäreilu

Mikael Pentikäinen hämmästelee Business Finland -hankkeen viimeaikaisia käänteitä.

– Tarkoitus oli tehdä pieni virasto ja sen alle notkea yhtiö, joka on yrityslähtöinen. Lopputulos on suuri virasto, joka on hallintolähtöinen. Näyttää, että tarkoitus oli vain yhdistää Finpro Tekesiin. Tähän ei voi olla tyytyväinen, Pentikäinen arvioi.

– Tämä ei vastaa sitä, mitä yrityksille on puhuttu. Yrityksissä on ollut hämminki siitä, mikä on Team Finland. Nyt on uusi hämminki siitä, mikä on Business Finland, hän sanoo.

Suomessa on pk-yritysbarometrin mukaan yli 60 000 yritystä, jotka harjoittavat kansainvälistä liiketoimintaa. Niistä ylivoimainen valtaosa toimii maailmalla ilman julkista tukea tai apua. SY:n mukaan Business Finland tarvitaan auttamaan pk-yritysten innovaatio- ja kansainvälistymistoimintaa sekä edistämään matkailua ja investointeja Suomeen.

– On tärkeää, että Business Finland aidosti ymmärtää pk-yritysten tarpeita ja tekee sen pohjalta päätöksiä, Pentikäinen sanoo.

Toiminimiyritykset on rajattu yhtiömuotonsa vuoksi rahoituksen ulkopuolella. Toiminimiyritykset toimivat usein verkostoina, joiden kautta ne harjoittavat innovaatiotoimintaa sekä kasvavat ja kansainvälistyvät.

Tekes pyrkii pääsääntöisesti rahoittamaan yrityksiä, jotka tähtäävät, kasvuun, työllisyyteen ja kansainvälistymiseen. Toiminimi yhtiömuodossa on nähty haasteita, muun muassa palkanmaksuun ja vastuukysymyksiin liittyen.

– Yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen liittyvät tavoitteet edellyttävät, että kaikki potentiaali saadaan käyttöön, Pentikäinen esittää.

Tavoitteena kaksinkertaistaa pk-vienti

Rahoituskeskus ja yhtiö aloittivat toimintansa vuoden alusta. Työ- ja elinkeinoministeriö tulosohjaa rahoituskeskusta ja asettaa kokonaisuudelle strategiset tulostavoitteet ja resurssit. Yhtiö on rahoituskeskuksen omistajaohjauksessa ja sen toiminta perustuu pääosin rahoituskeskuksen ja yhtiön väliseen palvelusopimukseen.

Hallituksen tavoitteena on kaksinkertaistaa pk-yritysten vienti vuoteen 2020 mennessä. Finpron ja Tekesin yhdistämisen tavoitteena on myös kohdentaa henkilöresursseja asiakasrajapintaan sekä ulkomaantoimintoihin.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi