YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Karijoella on jo aloitettu rakennustyöt uudelle hallille, johon siirtyy osa nykyisistä tuotanto-osastoista. Kuvassa Risto Riihiluoma ja Sinikka Saaranluoma
2.6.2022 klo 16:00
Uutinen

Perheyritys investoi 2,6 miljoonaa euroa tuotantolinjaan, joka helpottaa rekrytarvetta – ”Nyt on hyvä investoida, että on sitten valmista, kun ajat paranevat”

Työvoimapula piinaa eteläpohjalaista Mirror Linea. Uusi tuotantolinja mahdollistaa monia parannuksia ja tuotantokapasiteettia. – Tuotantolinjan tehostus poistaa viidestä kahdeksaan uuden työntekijän rekrytarpeet, toimitusjohtaja Sinikka Saaranluoma arvioi.

Mittatilauksena liukuovia, lasiseiniä ja säilytysjärjestelmiä mittatilauksena valmistava Mirro Line aikoo tehdä 2,6 miljoonan euron investoinnin uuteen automatisoidumpaan tuotantolinjaan ja laajentaa tehdastaan Etelä-Pohjanmaalla Karijoella.

Investoinnin taustalla on yrityksen vahvana jatkunut kasvu sekä työvoiman saatavuuden haastavuus. Automatisoidumpi linjasto mahdollistaa tuotantomäärien kasvattamisen nykyisellä työntekijämäärällä. Mirror Line työllistää lähes 50 työntekijää.

 – Pienessä kunnassa Etelä-Pohjanmaalla on hankaluuksia löytää tarpeeksi työntekijöitä. Meillä on jatkuvasti rekrytointeja käynnissä varsinkin tuotantotehtäviin, mutta hakijoita on valitettavan vähän, Mirror Linen toimitusjohtaja Sinikka Saaranluoma kertoo.

Tällä hetkellä työntekijätilanne on kohtuullisen hyvä, sillä vajausta on vain yhden tekijän verran.

Päivitetty tuotantolinjasto mahdollistaa levytuotantokapasiteetin tuplauksen nykyisestä.

– Tuotantolinjan tehostus poistaa viidestä kahdeksaan uuden työntekijän rekrytarpeet, Saaranluoma arvioi pikaisen laskutoimituksen perusteella.

Lue myös Mirror Linen tarina: Menestyvä perheyritys nousi palaneen sikalan kivijalalle – Myös konmaritus-aikoina tarvitaan säilytystilaa

Parempaa ergonomiaa

Tuotannon tehostamisen lisäksi tärkeänä kannustimena investoinnille on henkilöstön hyvinvoinnin ja työergonomian parantaminen, joka on yksi yrityksen tärkeimmistä strategisista painopisteistä.

– Tällä hetkellä tuotannossa on työvaiheita, jotka kuormittavat työntekijöitä fyysisesti. Automatisoimalla raskaimmat nostelua vaativat työvaiheet fyysistä kuormitusta voidaan vähentää huomattavasti, Mirror Linen tuotantopäällikkö Risto Riihiluoma kertoo.

Paremman ergonomian lisäksi uusi tuotantolinjasto tulee parantamaan tehtaan sisäilmaa, sillä sahauspisteille lisätään entistä tehokkaammat purunpoistolaitteet.

Saaranluoman mukaan vastaanotto työntekijöiden suunnalta on ollut innostunutta.

– Työntekijöidemme keski-ikä on 34,7 vuotta. Haluavat kehittyä ja oppia uutta. Automatisaatio helpottaa heidän työtään ja työergonomiaa, Saaranluoma toteaa.

Vähäpäästöisempää tuotantoa

Uusi linjasto mahdollistaa tuotteille myös entistä ympäristöystävällisemmän valmistuksen.

Uusi tuotantolinjasto tulee kuluttamaan nykyiseen verrattuna huomattavasti vähemmän energiaa uuden nykyaikaisen tekniikan ansiosta. Uusi automatisoitu varastojärjestelmä järjestelee leikatut levyt tietyille varastopaikoille ja noutaa ylijäämäpalat myöhemmin käyttöön. Näin levynleikkauksessa syntyvä hukkamateriaali saadaan minimoitua.

Tuotantolinjasto hankitaan kotimaiselta Penope Oy:ltä. Investointiin kuuluu myös tuotanto- ja varastotilojen uudelleenjärjestely.

Investointi on jännittävää myös toisesta näkökulmasta. Mirror Line oli korona-ajan voittajia, kun ihmiset satsasivat rahansa lomamatkojen sijaan kodin viihtyvyyteen. Nyt kaupankäynti on hieman hiipunut, ja kuluttajien ostovoima huononee. Samalla rakennusmateriaalien ja koneiden hinnat sekä toimitusten kustannukset ovat harpanneet ylöspäin.

– Tietyssä mielessä aika on huono, mutta nyt on hyvä investoida, jotta on sitten valmista, kun ajat paranevat. Aina tulee ylä- ja alamäkiä, Saaranluoma sanoo.

Ensi syksyä saatika pidemmälle kalenterissa on vaikea ennustaa näkymiä tässä tilanteessa. Mirror Linen mittatilaustyönä valmistettavien tuotteiden tilauskanta on lyhyt.

Uusi tuotantolinja mahdollistaa kuitenkin tuotekehityksen sekä uusien tuoteryhmien kehittämisen, mitä ei ole valmistettu kapasiteetin riittämättömyyden takia.

Elina Hakola