Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Vesa Virtanen on iloinen siitä, että tytär Saija Holm tulee jatkamaan perheyritystä.
27.8.2024 klo 13:05
Uutinen

Perinnerakentamisen rautakauppa pyörii kahden sukupolven voimin – perheyrittäjyys toimii myös markkinoinnissa

Vesa Virtasta ja Saija Holmia yhdistää kunnioitus vanhoja rakennuksia kohtaan. Heillä on perinnerakentajan rautakauppa Loviisan Ruotsinpyhtään ruukissa.

Mieleen tulee jännä tuttuuden tunne. Ihan kuin olisin karkkikaupassa valitsemassa irtokarkkeja! Olen kuitenkin Loviisan Strömforsin ruukissa 300-vuotiaassa rakennuksessa, jossa toimii perinnerakentajan rautakauppa Roseborg Oy. Irtokarkkifiilis tulee siitä, että heti ovella vastassa on pöytä, jolle on katettu kaikkea kaunista, kivaa ja kiiltävää. On lukuisia vetimiä ja koukkuja, pellavaisia liinoja, käsin tehtyjä harjoja ja söpöjä pikkuruisia maalipurkkeja pyramidimuodossa. Ei ihme, että sisään astuttuaan asiakas haluaa tutustua muuhunkin tarjontaan. Kauppaa pitävät yhdessä isä ja tytär, Vesa Virtanen ja Saija Holm.

-Kaunis ja kiiltävä kiinnostaa. Jos ruukissa piipahtava turisti ei ole juuri sillä kertaa hakemassa isompia perinnerakentamisessa tarvittavia tuotteita, hänelle jää muistijälki myymälästämme, Saija toteaa.

Erikoisen myymälän muistijälki jää toiseenkin aistiin, nimittäin kaupassa on ihana, perinteinen, jotenkin tervainen tuoksu.

-Kävijät kiinnittävät huomiota vanhan talon tuoksuun. Vanhat rakennukset ja niiden kunnossapito on meille hyvin tärkeää, suorastaan sydämen asia, Vesa sanoo.

Yrittäjäksi laman ansiosta

Viime kesänä Roseborgissa vietettiin 15-vuotisjuhlia. Roseborg Oy:n virallinen toimiala on rautakauppa, mutta tarkemmin määriteltynä se on perinnerakentajan rautakauppa. Yritys on erikoistunut perinteisiin, ekologisiin ja luonnonmateriaaleihin pohjautuviin rakennusmateriaaleihin ja tarvikkeisiin. Vaikka Roseborgissakin on nähty ylä- ja alamäet, tietyt perinteiset asiat ovat pitäneet pintansa. ”Ai, näitäkin vielä saa”, asiakkaat toteavat usein. Oli oikeastaan 90-luvun laman ansiota, että Roseborg Oy sai alkunsa. Vesa oli rakennusalalla töissä, kunnes lama vei työt. Aikansa ”klviä potkiskeltuaan” Vesa sai idean kaupan perustamisesta aloittaessaan itse oman talonsa remontin. Hän haali ikkunoita ja muita materiaaleja, mistä vain sai.

-Silloin syntyi ajatus alan myymälän perustamisesta, Vesa muistelee.

Saijan yrittäjyyteen vaikutti korona. Hän oli valmistunut eläintenhoitajaksi, mutta työt tyssäsivät koronaan. Hän aloitti työt isänsä liikkeessä, ja uuden alan opinnot. Syksyllä alkoi hänen viimeinen opiskeluvuotensa Kouvolassa XAMKissa.

-Erikoistun yrittäjyyteen. Lopputyön aihe on ideavaiheessa. Se tulee kuitenkin hyödyntämään niin minua kuin myymäläämmekin. Yrittäjyyteen liittyvät opinnot kiinnostavat nyt konkreettisesti, Saija sanoo.

Perheyrityksiin luotetaan

Korona oli Roseborgille tavallaan kulta-aikaa. Ihmiset jäivät kotiin seiniä tuijottelemaan. Pitäisitkö tuotakin kohtaa vähän kohentaa? Lomareissujen sijasta satsattiin kodin laittamiseen. Nykyinenkin globaali taloustilanne ulottaa lonkeronsa Strömforsin ruukin myymälään.

-Korkojen laskut ja nousut vaikuttavat ostokäyttäytymiseen. Suomalaiset ovat melko varovaisia rahankäytössään. Säästetään pahan päivän varalle. Seuraamme koko ajan talouden kehitystä ja valuuttakursseja. Toimimme itse mahdollisimman järkevästi tietoihin perustuen, Vesa sanoo.

Hän on silminnähden iloinen siitä, että tytär jatkaa yritystä sitten joskus, kun hän jää eläkkeelle. Suomalaiset näyttävän arvostavan perheyrityksiä. Sen Saija on huomannut hoitaessaan Roseborgin some-markkinointia.

-Kiinnostus tuplaantuu heti, kun kuvassa tai videossa on ihan oikea ihminen esittelemässä tuotetta. Perheyrittäjyys on lupaus jatkuvuudesta ja luotettavuudesta.

Teksti ja kuvat: Reija Kokkola