Hyvärisen leipomon tarina päättyy
Hyvärisen leipomo on perheyritys, jonka Mikko Heikkisen isoäiti perusti vuonna 1947. Kuva: Hyvärisen leipomon FB-tili
20.8.2024 klo 12:15
Uutinen

Perinteikäs kainuulaisleipomo leipoo viimeiset rönttöset ensi viikolla – ”Jossain vaiheessa peli on vihellettävä poikki”

Hyvärisen leipomon tarina päättyy. Yrittäjä jatkaa palkkatöissä.

Kuhmolainen Hyvärisen leipomo leipoo viimeiset rönttöset ensi viikon perjantaina. Kyseessä on ohra- tai ruistaikinasta tehty piirakka, jossa on imellytetystä perunasta ja marjoista tehty täyte.

Omistaja ja yrittäjä Mikko Heikkinen kertoo tehneensä lopetuspäätöksen viikko sitten.

– Pitkään sitä mietittiin. Päätös varmistui, kun kukaan ei ollut halukas ostamaan liiketoimintaa eikä jatkajaa ollut. Nykyisellä systeemillä liiketoiminnan pyörittäminen ei enää onnistu.

Hyvärisen leipomo on perheyritys, jonka Mikko Heikkisen isoäiti perusti vuonna 1947. Heikkinen on yrittäjä kolmannessa polvessa.

– Aloitin yrittäjänä vuonna 2006. Nyt ollaan tässä tilanteessa, että minä olen lopettamassa toimintaa. Maailma on muuttunut paljon 18 vuodessa.

Toimintaa pyrittiin saamaan kannattavaksi vähentämällä henkilökuntaa ja supistamalla tuotevalikoimaa. Se ei auttanut.

”Mahdoton yhtälö”

Lopetuspäätöksen taustalla on yrityksen heikko taloustilanne, joka puolestaan on seurausta muun muassa Kainuun taloudellisesta toimintaympäristöstä.

– Kainuun väkiluku pienenee ja ostovoima heikentyy. Kaikki kustannukset ovat nousseet räjähdysmäisesti, eivätkä ne näytä alaspäin tulevan, Heikkinen sanoo ja viittaa muun muassa energia- ja raaka-ainekuluihin.

– Mahdoton yhtälö, hän kiteyttää.

Tilanne voisi olla Heikkisen mukaan toinen, jos leipomo toimisi isommalla markkina-alueella. Toimintaa pyrittiin saamaan kannattavaksi vähentämällä henkilökuntaa ja supistamalla tuotevalikoimaa. Se ei auttanut.

– Uusasiakashankintakin on haastavaa, koska kilpailu on kovaa. Isojen markettien hyllyille on vaikea saada tuotteita.

“Kun kerroimme uutisen Facebookissa, asiakkaat ilmaisivat huolensa siitä, mistä jatkossa saadaan rönttöset ja lanttukukot.”

Mikko Heikkinen, yrittäjä

Takaisin rekan rattiin

Leipomolla on ollut kymmenen työntekijää. Nyt epävarmuutta aiheuttaa se, mistä töitä löytyy jatkossa. Myös yrittäjä on haikein mielin.

– Kun kerroimme uutisen Facebookissa, asiakkaat ilmaisivat huolensa siitä, mistä jatkossa saadaan rönttöset ja lanttukukot. Ei tämä helppo ratkaisu ole.

Yrittäjän perheessä ratkaisu on ymmärretty, vaikkakin se on aiheuttanut paljon tunteita.

– Maailma muuttuu ja yritys on yrittänyt muuttua sen mukana. Emme yksinkertaisesti pysyneet kehityksessä mukana. Perheessä ymmärretään, ettei kaikki ole kiveen hakattua. Jossain vaiheessa peli on vihellettävä poikki. Nyt oli viimeinen hetki tehdä päätöksiä.

Heikkinen kertoo jatkavansa yhdistelmäajoneuvon kuljettajan työtä, jota hän on tehnyt tähänkin asti yrittäjyyden ohessa.

– Työpaikka on tiedossa. Yrittäjyys päättyy. Koskaan ei pidä sanoa ei, mutta tällä hetkellä en ole palaamassa yrittäjäksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen