YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Perinteikäs porilainen ravintola heräsi henkiin päättäväisen 19-vuotiaan johdolla: “Olin varma, että tämä onnistuu”
19-vuotias Teija Lehto päätti herättää henkiin Yyterin perinteikkään ravintola Laguunin. Nuori yrittäjä kohtasi vaikeuksia etenkin pankkilainan saamisessa.
Yyterissä sijaitseva ravintola Laguuni sai äskettäin uuden yrittäjän, 19-vuotiaan Teija Lehdon.
– Asun itse Meri-Porissa ja tiedän paikan hyvin. Itseäni häiritsi, että paikka on ollut suljettuna. Huhtikuussa olisi tullut kaksi vuotta siitä, kun ravintolan toiminta päättyi.
Edelliset yrittäjät päättivät lopettaa Laguunin toiminnan ja keskittyä Porin keskustassa sijaitsevaan ravintolaansa.
– Lapsena Laguuni oli minulle tärkeä paikka. Olin ensimmäisinä omistajilla lapsenvahtina ja seuraavilla kesätöissä, hän kertoo.
– Ajattelin, että paikka pitää avata ja että sen toiminnasta olisi paljon iloa lähiseudulla asuville. Se paikka vaan kuuluu Yyteriin.
Lehto alkoi toimia nähtyään viime keväänä Laguunin vuokrailmoituksen.
– Sanoin vitsillä äidille, että aloitetaanko yrittäjinä.
Nyt äiti on vain töissä, mutta mikä tärkeintä, Laguuni on jälleen avoinna asiakkaille.
Ikä oli ongelma pankille
Ennen avajaisia Lehto joutui taistelemaan tosissaan rahoituksen saamiseksi.
– Paljon vaikeuksia on ollut matkan varrella. Erityisen hankalaa oli lainan saaminen pankista. Siinä meni neljä kuukautta, hän harmittelee.
Lehdon tavoitteena oli saada Laguuni auki maaliskuussa, mutta aikataulu oli viivästyä pankkineuvottelujen takia.
– Joka paikassa jankattiin, että kun olen niin nuori yrittäjä, sen takia lainaa on vaikea saada.
Lehdon laskelmat olivat kuitenkin kunnossa eikä niitä vastaan ollut sanomista. Lopulta Lehto päätti ottaa yhteyttä suoraan pankinjohtajaan, joka oli edellisten omistajien tuttava.
– Starttirahan saaminen oli helpompaa, mutta sielläkin ikäni tuli esille useaan otteeseen. Tuntui, että ikäni oli kaikille isoin kysymysmerkki. Minulla oli kuitenkin kertoa kaikki tieto, mitä kysyttiin.
Avajaisissa 130 ihmistä
Päättäväisellä yrittäjällä ei käynyt missään vaiheessa mielessä, että projekti kaatuu.
– Uskallus ei ole ollut koetuksella. Olin alusta asti varma, että tämä onnistuu, vaikka sitten vaikeuksien kautta.
Nyt Laguuni on ollut avoinna kolmisen viikkoa. Asiakkaita on riittänyt.
– Avajaisissa oli 130 ihmistä, kaikki eivät mahtuneet edes sisälle. Viikonloppuisin karaoke on vetänyt hyvin väkeä, Lehto sanoo.
Lehdon tavoitteena on tehdä Laguunista ympärivuotinen ravintola. Aikaisemmin se on ollut avoinna ainoastaan kesäkaudella.
– Pientä remonttia tämä kaipaisi. Jossain vaiheessa suunnitelmissa on myös laajennus. Ravintolan toisella puolella olisi isot takatilat, jonne voisi toteuttaa vaikkapa tilaa biljardipöydille.
Nyt Lehto toivoo yhtä lämmintä kesää kuin viime vuonna.
Kuva: Satakunnan Kansa /
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi