YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tuulosrievän tuoreet yrittäjät väsyivät leipomotyöhön
Myllykankaan pariskunta osti perinteikkään hämeenlinnalaisen Tuulosrievä Oy:n liiketoiminnan viime vuoden maaliskuussa.

Perinteikkään hämäläisleipomon ostanut pariskunta haukkasi liian ison palan – ”Jos jatkamme tässä toisen vuoden, mitä meistä sitten on jäljellä”

Tuulosrievän yrittäjien Sari ja Juha Myllykankaan jaksaminen on ollut koetuksella.  

Vuonna 2023 Tuulosrievä Oy:n omistajina aloittaneet Sari ja Juha Myllykangas ovat luopumassa yrityksestä.

– Aloitimme yrittäjyyden liian myöhään. Jaksaminen tulee vastaan, tällä viikolla 61 vuotta täyttävä Sari Myllykangas, 61, kertoo.

Pariskunta osti perinteikkään hämeenlinnalaisen leipomon liiketoiminnan viime vuoden maaliskuussa. Tällä hetkellä Tuulosrievä Oy:n leipomoliiketoiminta on myynnissä, samoin yrittäjäpariskunnan omakotitalo. Asiasta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Myllykankaat aloittivat osittaiset muutostyöt yrityksessä jo ennen yrityskauppaa edellisen omistajan suostumuksella. Into uuteen oli kova.

– Sittemmin olemme joutuneet myöntämään, että kymmenen vuotta sitten olisi ollut enemmän voimia tähän, Sari Myllykangas jatkaa.

Juha Myllykangas, 72, on entinen työterveyslääkäri ja Terveystalon yksikön johtaja. Sari Myllykangas on toiminut 30 vuoden ajan psykoterapiatyössä. Hänet tunnetaan Hämeenlinnassa myös takavuosien kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Myllykankaat ovat tehneet paljon muutoksia Tuulosrievän liiketoiminnassa. Leipää tehdään entiseen tapaan, mutta oheen on tullut saunapalveluita ja kesällä toiminut kotieläinpiha.

Suurin yllätys oli kuitenkin fyysisen työn vaikutus omaan jaksamiseen.

– Teimme siinä virhearvion. Etenkin miehelleni on tullut kremppoja. Hänen olkapäänsä on rikki kaikesta tekemisestä. Uuneja lämmitetään pelkästään puilla. Puiden tekeminen ja nostelu on raskasta työtä. Kaikki on tehtävä itse, jotta toiminta pysyy kannattavana. Jos teettäisimme työt ulkopuolisilla, palkkaa itselle ei tahdo jäädä. Poltimme kynttilää molemmista päistä, kun olemme tehneet itse niin paljon, Sari Myllykangas kertoo.

Tuulosrievän uunit lämmitetään kolmesti talvikaudella kolme ja kesällä viitenä päivänä viikossa. Puuta kuluu vuodessa 160 mottia.

Sari Myllykankaan terveys alkoi rakoilla viime syksynä, kun hänellä alkoi ilmetä rytmihäiriöitä. Taustalla oli marraskuussa aloitettu yötyö. 

Yötyöt aiheuttivat rytmihäiriöitä

Myllykankaat ostivat yrityksen, koska kumpikin halusi itselleen fyysistä tekemistä oman leipätyön tilalle.

– Olin suunnitellut, että voisin tässä iässä tehdä jotain ihan muuta kuin terapiatyötä. Se on toteutunut.

Sari Myllykankaan terveys alkoi rakoilla viime syksynä, kun hänellä alkoi ilmetä rytmihäiriöitä. Taustalla oli marraskuussa aloitettu yötyö. 

– Menin aamuneljältä töihin leipomaan leipää. Kehoni ei sopeutunut siihen enää tässä iässä. Yhtenä yönä piti käydä keskussairaalassa rytmihäiriöiden takia.

– Vaikka työssä on ollut paljon hyviäkin puolia, mietimme yhdessä, että jos jatkamme tässä toisen ja kolmannen vuoden, mitä meistä sitten on jäljellä.

Marraskuun loppuun asti Sari Myllykangas teki kahta työtä: Yövuoron jälkeen hän siirtyi psykoterapiavastaanotolleen.

“Osa asiakkaista on vaativia. Sunnuntai-iltana saatetaan tulla huutamaan päin naamaa, että eikö teillä ole leipää.”

Sari Myllykangas, yrittäjä

Asiakkaiden palaute tuli yllätyksenä

Sari Myllykangas on viihtynyt leipomotyössä, mutta välillä asiakkaiden palaute on tullut hänelle yllätyksenä. Aikaisemmin hän ei ole kokenut vastaavaa potilastyössä.

– Osa asiakkaista on vaativia. Sunnuntai-iltana saatetaan tulla huutamaan päin naamaa, että eikö teillä ole leipää. Joillekin minun on pitänyt sanoa, että onko oikein tulla pyhäpäivänä huutamaan sillä tavoin. Joskus on tullut valitus tummasta naarmusta leivän pohjassa.

Sari Myllykangas.

Kolikon kääntöpuolena on ollut selvästi suuremman asiakasjoukon positiivinen palaute. Se on opettanut Myllykankaalle, miten tärkeä asia leipä suomalaisille on. Hän kiittelee osaavaa leipuria, joka on opettanut työstä paljon.

– Meillä on töissä 11 vuotta Tuulosrievän palveluksessa ollut leipuri. Ilman häntä emme olisi pärjänneet, vaikka ei tämä työ mitään rakettitiedettä olekaan. Kädentaitoja on pitänyt opetella.

”Etsimme vaikka kivenkolosta jonkun”

Tuulosrievän toimintaa ei olla ajamassa alas. Myllykankaan mukaan myynnin tavoitteena on löytää jatkaja 40-vuotiaan yrityksen toiminnalle. Yrityksen ensimmäinen näyttö järjestetään tällä viikolla.

– Meillä ei ole aikomusta sulkea leipomoa. Etsimme vaikka kivenkolosta jonkun, joka haluaa jatkaa. Yrityksellä on ollut positiivinen noste ja asiakasmäärät ovat olleet kasvussa. Mieheni on sitä mieltä, että yritys pitää myydä silloin, kun sillä menee hyvin. Joskus voi käydä näin, että ihminen väsyy kivoihinkin asioihin.

Sari Myllykangas ei ole vielä miettinyt, mitä aikoo tehdä seuraavaksi.

– Olen 100-prosenttisen varma siitä, että minulle löytyy töitä. Terapiatyöhön en ehkä mene, mutta jotenkin työt tulevat liittymään ihmisen hyvinvointiin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna