YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Peruutetun Nordic Business Forumin perustajalta rukkaset lohkoajattelulle: “Toimivat urheilutapahtumissa”
Liike-elämän johdon vuosittainen konferenssi Nordic Business Forum jouduttiin perumaan toistamiseen. Konsernin perustaja ei pidä lohkoajattelua ratkaisuna järjestäjän kannalta.
Tulevan syksyn Nordic Business Forum -tapahtuma piti järjestää Helsingin Messukeskuksessa syyskuun lopulla. Viime viikolla järjestäjät tekivät lopullisen päätöksen tapahtuman perumisesta. Myös viime vuoden tapahtuma jouduttiin peruuttamaan.
– Olemme seuranneet koronatilanteen kehittymistä tarkasti vuoden 2020 helmikuusta lähtien. Tämän syksyn osalta olimme toiveikkaita vielä keväällä, kun toiveikkaita keväällä kun tartunnat menivät alaspäin ja rokotuskattavuus parani. Juuri kun olimme lähdössä kesälomille, tuli negatiivisia uutisia jalkapallon EM-kisoista Pietarista, josta kisaturistit toivat tartuntoja Suomeen. Negatiivisuus koronatilanteen osalta alkoi kasvaa sen jälkeen, Nordic Business Forum -konsernin toinen perustajaosakas ja toimitusjohtaja Hans-Peter Siefen kertoo.
Hallituksen exit-suunnitelman tarkoituksena oli vielä keväällä, että sisätapahtumat järjestetään parhaassa tapauksessa jo elokuussa ilman rajoituksia. Kesän kuluessa alkoi kuitenkin selvitä, että rajoituksista ei päästä eroon.
– Tulimme siihen tulokseen, että on aika peruuttaa, ettei tästä tule mitään vielä tänä vuonna. Ennen päätöstä kävimme keskustelua asiasta Messukeskuksen sekä muun muassa Tapahtumateollisuus ry:n ja MaRan kanssa, Siefen jatkaa. Hänen mukaansa päätökseen vaikutti osaltaan myös tieto siitä, että koronaviruksen deltavariantti aiheuttaa enemmän terveysriskejä myös nuoremmissa ikäluokissa.
Peruuttamispäätöksellä on Siefenin mukaan rajuja taloudellisia vaikutuksia.
– Suomen yhtiöllä olisi tehty ihan hyvä tulos tänä vuonna, kun liput syksyn tapahtumaan olivat alkaneet vetää verrattain hyvin ja koska moni siirsi viime vuoden peruutetun tapahtuman liput tälle vuodelle. Nyt tuloksen sijaan tulee tappiota. Nyt toivotaan, että pystymme ensi vuonna samaan myynnilliseen tulokseen kuin tänä vuonna.
NBF on järjestänyt syksyistä tilaisuutta Helsingissä yhdentoista vuoden ajan. Konserni on viime vuosina laajentanut toimintaansa Norjaan, Ruotsiin ja Hollantiin, joissa se järjestää vastaavan kaltaista tapahtumaa liike-elämän johdolle. Korona-aikana tuloja on karttunut digitaalisista kursseista ja virtuaalitapahtumista.
”Lohkoajattelu ei toimi meille”
Tapahtumatakuusta NBF:n pitäisi Siefenin mukaan saada 85 prosenttia tapahtumaan kohdistuvista jäljelle jäävistä kuluista.
– Saamiemme kokonaistukien määrä tulee arvioni mukaan olemaan tänä vuonna noin 1,5 miljoonaa euroa. Siinä on mukana kustannustuki, Siefen laskee.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston uuden päätöksen mukaiset rajoitukset sisätiloille astuvat voimaan pääkaupunkiseudulla 20. elokuuta ja ovat voimassa 12. syyskuuta asti. Rajoitusten mukaan sisätiloissa saa järjestää tapahtumia, joissa on enintään 25 henkilöä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilöä.
Rajoituksista voi poiketa niin sanotuilla ”eriyttämisjärjestelyillä”. Tiloissa tulisi tällöin olla käytettävissä useita eri katsomolohkoja tai rajattavissa olevia alueita. Jokaiselle lohkolle on tällöin oltava omat kulkureitit ja palvelunsa.
– Katsomolohkot ovat toimivia urheilutapahtumissa ja konserteissa. Meihin niillä ei ole vaikutusta, koska seinien sisällä tilat ovat rajalliset. Näin isossa tapahtumassa emme pysty takaamaan turvavälejä. Kaikki asiakkaat odottavat pääsevänsä fyysisesti samaan seminaarisaliin. Emme voi toteuttaa tapahtumaa niin, että katsojat ovat jossakin toisessa tilassa katsomassa tilaisuutta näytöltä.
Kannatusta koronarajoituksille
Vaihtoehtona NBF:n järjestäjille ei ollut myöskään katsojapaikkamäärien karsiminen.
– Jos palauttaisimme lippuja niin, että meillä olisi enää 2000 ihmistä tilaisuudessa, se aiheuttaa meille miljoonien eurojen tappiot. Tässä tapauksessa on huomattavasti edullisempaa perua tapahtuma kuin järjestää se yhdellä kolmasosalla yleisömäärästä, Siefen sanoo.
– Vaikka kolmasosa katsojista olisi paikalla, kulut tapahtumalle olisivat lähes samat. Kulut pienentyisivät ainoastaan cateringin ja muutamien muiden kulurivien osalta.
Isoimmat käteen jäävät kulut tulevat henkilökunnan palkoista. Osalle puhujista joudutaan maksamaan palkkiota, vaikka tilaisuus perutaan. Osan kanssa sovitaan keikan siirrosta ensi vuodelle.
Kaikesta huolimatta Siefen kannattaa tämän hetkisiä koronarajoituksia.
– Mielestäni rajoitukset ovat fiksuja tällä hetkellä. En ole halunnut lähteä sille linjalle, että yrittäisin olla päättäjiä fiksumpi. Suomi on kuitenkin pärjännyt koronaepidemian hoidossa hyvin moneen muuhun maahan verrattuna. Olen sitä mieltä, että rajoituksia pitää tällä hetkellä olla.
Kuva: Nordic Business Forum
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi