YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Peter Vesterbacka aikoo tuoda vuosittain 30 000 lahjakasta opiskelijaa Suomeen: ”Osaajavajetta ei ratkaista synnytystalkoilla”
Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä puhuneen Peter Vesterbackan yritys seuloo lahjakkaimmat ulkomaalaiset opiskelijat suomalaisiin lukioihin.
– Tekemistä riittää, tunnusomaiseen punaiseen huppariin pukeutunut Peter Vesterbacka sanoo.
Muun muassa Tallinnan tunneliprojektia koordinoiva Vesterbacka on tällä hetkellä erityisen innostunut suomalaisesta startupista Caidiosta, joka keskittyy betonin hiilijalanjäljen pienentämiseen. Yritys optimoi betonin koostumuksen sensorien ja tekoälyn avulla niin, että lopputulos on mahdollisimman ympäristöystävällinen. Rakentaminen on maailmanlaajuisesti merkittävä päästöjen lähde.
– Reilusti yli puolet maailman betonista käytetään Kiinassa. Caidiolla ollut jo jonkin aikaa toimisto Shanghaissa ja Kiinasta on löytynyt useita asiakkaita, Vesterbacka kertoo Yrittajat.fille.
“Uskon, että jatkossa nähdään satoja uusia startupeja, joiden perustajat muuttavat perheineen Suomeen, koska Suomessa on hyvä yrittää ja elää.”
Peter Vesterbacka
Hän puhuu innoissaan myös Heitech-nimisestä startupista. Kyseinen yritys on kehittänyt tekoälyn avulla teknologian, joka tekstittää ja dubbaa videoita. Teknologian avulla suomeksi puhutun videon voi muuttaa helposti vieraalle kielelle.
Heitech on perustettu Vietnamissa, mutta yrityksen perustaja perheineen muutti Suomeen ja siirsi liiketoiminnan Espoon A-Gridiin, Aalto-yliopiston kampuksella toimivaan Euroopaan suurimpaan kasvuyrityskeskittymään.
– Uskon, että jatkossa nähdään satoja uusia startupeja, joiden perustajat muuttavat perheineen Suomeen, koska Suomessa on hyvä yrittää ja elää. Varsinkin perheellisille yrittäjille Suomi on maailman paras maa.
Viiden vuoden päästä 30 000 opiskelijaa Suomeen
Eniten aikaa Vesterbacka käyttää Finance Future -yrityksensä kanssa, jossa hän on yksi perustajajäsenistä Tuomas Tiilikaisen ja Bambi Tangin kanssa. Koulutuksesta Vesterbacka puhui lauantaina myös valtakunnallisten yrittäjäpäivien vieraille Porissa.
– Aloitimme kolme vuotta sitten rakentamaan mallia suomen kasvulle. Se perustuu koulutukseen ja nuoriin.
Finance Future haalii muun muassa Aasiasta ja Afrikasta Suomeen lukio-opiskelijoita, jotka maksavat kielenopetuksesta ja siitä, että he integroituvat nopeasti suomalaiseen kulttuuriin.
– Osaajavajetta ei ratkaista synnytystalkoilla. Se ei ole uskottavaa ja kestää kauan. Suomella ei ole aikaa odottaa, on pakko tehdä jotain, Vesterbacka kertoo.
Kyseessä on yksityinen koulutusalan yritys, joka toi ensimmäiset 15 nuorta suomalaisiin lukioihin muutama vuosi sitten. Ensi keväänä he valmistuvat ja jatkavat suomalaisiin korkeakouluihin. Viime vuonna nuoria saapui vajaat 300, tänä vuonna 1000. Viiden vuoden päästä tavoitteena on päästä 30 000 opiskelijaan. Opiskelijoita saapuu muun muassa Thaimaasta, Malesiasta, Indonesiasta, Meksikosta, Nigeriasta ja Tansaniasta.
“Osaajavajetta ei ratkaista synnytystalkoilla. Se ei ole uskottavaa ja kestää kauan. Suomella ei ole aikaa odottaa, on pakko tehdä jotain.”
Peter Vesterbacka
Yli 40 opettajaa töissä
Finance Future tuo opiskelijoita nimenomaan suomalaisiin pieniin lukioihin, jotka kärsivät opiskelijamäärien vähentymisestä. Tällä hetkellä mukana on vajaa sata lukiota ja kymmeniä ammattikouluja.
– Tällä hetkellä Suomessa jää vuosittain 20 000 toisen asteen aloituspaikkaa täyttämättä. Kun pienet ikäluokat tulevat toiselle asteelle, täyttämättä jäävien paikkojen määrä nousee 30 000:een, Vesterbacka sanoo.
Yritys tarjoaa paitsi suomen kielen opintoja, myös auttaa kotouttamisessa opettamalla nuoria kokkaamaan ja käymään kaupassa. Kaikille annetaan myös yrittäjyyskoulutusta. Vesterbackan mukaan ensimmäiset nuorten perustamat yritykset ovat jo täydessä vauhdissa.
– Teemme kaiken tämän vuodessa. Meillä on töissä yli 40 opettajaa. Nuorten suomen kielen osaaminen nousee vuodessa sille tasolle, että he voivat hakea kouluun.
Takuuta riittävän kielitaidon saavuttamisesta Vesterbackan yritys ei kuitenkaan anna. Hänen mukaansa suurin osa on saavuttanut tavoitetason.
Nuorten vanhemmat maksavat vuoden etäkoulutuksesta 6000 euroa. Tarjolla on myös intensiivikurssi, jossa ollaan ensin 2–4 kuukautta etänä ja sen jälkeen vietetään neljä kuukautta Suomessa. Tämä vaihtoehto maksaa 13 000 euroa.
– Suomessa hinnat voivat kuulostaa suurilta, mutta vuosi lukiossa esimerkiksi Yhdysvalloissa voi helposti maksaa useita kymmeniä tuhansia euroja.
”Pyrimme löytämään todelliset huiput”
Vesterbackan mukaan Finance Future on onnistunut tuomaan Suomeen todellisia lahjakkuuksia. Hän kertoo eräästä Mäntän lukioon opiskelemaan tulleesta vietnamilaisesta pojasta, joka suoritti kaikki lukion pitkän matematiikan ja fysiikan kurssit yhdessä vuodessa kympin arvosanoilla.
– Teemme jokaisesta Suomeen tulevasta nuoresta tarkan selvityksen, johon kuuluu psykologinen profiili ja matemaattisten taitojen testaaminen. Tämä on tärkeää, sillä matematiikan osaaminen kertoo pitkälti, miten nuori tulee pärjäämään suomalaisissa kouluissa. Pyrimme löytämään todelliset huippulahjakkuudet, mutta tärkeintä on huolehtia siitä, että Suomeen tulevat nuoret oikeasti haluavat tulla tänne ja myös pärjäävät täällä. Aasiassa yleistä on että, vanhemmat päättävät kaikesta. Siksi haluamme varmistaa, että nuorten omat tavoitteet ja unelmat ovat keskiössä.
Suomalaisen opetuksen taso on Vesterbackan mukaan edelleen maailman kärkeä, vaikka Pisa-tuloksissa (Programme for International Students Assessment) tullut viime vuosina takapakkia. Hän huomauttaa, että Pisa-testit eivät kerro koko totuutta.
– Suomalainen koulu antaa edelleen aivan eri valmiudet kuin koulu Singaporessa. Singapore on korkealla Pisa-tuloksissa, vaikka siellä on todella huono koulujärjestelmä, joka ei anna kovin hyviä eväitä pärjätä oikeassa elämässä.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi