YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Petri Ovaska: Yrittäjäystävällinen kunta rakentaa tulevaisuutta
Tarvitsemme elinvoimaisia kuntia, joissa yrittäjyys nähdään paitsi talouden myös yhteisön selkärankana. Tulevaisuuden kunta on enemmän kuin hallintorakennus – se on aktiivinen mahdollistaja, joka tukee asukkaidensa kasvua, yritystensä menestystä ja paikkakuntansa vetovoimaa.
Yrittäjyys alkaa varhaiskasvatuksesta
Kunnat voivat tehdä merkittävän investoinnin tulevaisuuteen ottamalla yrittäjyyskasvatuksen osaksi varhaiskasvatusta ja kouluja. Nuorten työelämätaidot ja yrittäjähenkisyys rakentuvat jo pienestä pitäen. Opettajien yrittäjyysosaamisen kehittäminen varmistaa, että oppilaat saavat realistisen kuvan työelämästä. Lisäksi kunnilla on mahdollisuus toimia sillanrakentajina toiselle asteelle, jossa paikalliset yritykset ja oppilaitokset voivat tiivistää yhteistyötään.
Työ ja viihtyisyys kulkevat käsi kädessä
Vetovoimainen kunta ei ole vain paikka, jossa on töitä, vaan paikka, jossa ihmiset haluavat asua. Hyvät tietoliikenneyhteydet, monipuoliset asumismahdollisuudet ja toimiva toimi- ja liiketilatarjonta luovat pohjan. Mutta tämä ei riitä. Kunnan on myös vaalittava kulttuuria, liikuntaa ja turvallisia, viihtyisiä keskustoja. Monipaikkatyön lisääntyessä kunnat voivat houkutella osaavia tekijöitä tarjoamalla moderneja työskentelytiloja ja panostamalla yhteisöllisyyteen. Näin syntyy kunta, joka tarjoaa kokonaisvaltaista elämänlaatua.
Yrittäjäystävällisyys on osa päätöksentekoa
Yrittäjämyönteisyys ei saa jäädä sloganiksi, vaan sen on ulotuttava kaikkeen päätöksentekoon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yritysvaikutusten arviointia päätöksissä ja rakentamisen sääntelyn keventämistä, jotta yrittäjät pääsevät toimimaan joustavasti. Lupaprosessien nopeus ja tonttitarjonnan kilpailukykyisyys ovat kriittisiä tekijöitä. Samalla kunnat voivat auttaa yrityksiä kasvamaan tarjoamalla räätälöityjä palveluita yrittäjyyden eri vaiheisiin.
Avoimuus ja reilu kilpailu kunnan kivijalkana
Kuntien hankinnoilla on valtava vaikutus paikalliseen yrittäjyyteen. Markkinavuoropuhelut ja hankintojen jakaminen pienempiin osiin varmistavat, että myös mikro- ja pk-yritykset pääsevät mukaan. Samalla kuntien avoin ostolaskudata ja läpinäkyvät hankintaprosessit rakentavat kuntalaisten luottamusta ja kertoo, että verovarat käytetään viisaasti.
Yritysystävällinen kunta keskittyy tuottamaan vain välttämättömiä palveluita itse ja hyödyntää yksityisten toimijoiden osaamista aina, kun se on mahdollista. Tämä lisää valinnanvaraa, parantaa palveluiden laatua ja säästää resursseja.
Muutos on kaikkien asia
Kunnan tehtävä ei ole vain johtaa, vaan myös kuunnella ja innostaa. Digitaaliset osallistumistyökalut lisäävät läpinäkyvyyttä ja sitouttavat kuntalaiset mukaan päätöksentekoon.
Tulevaisuuden kunta on yrittäjähenkinen, avoin ja rohkea. Siinä koko kylä todella kasvattaa yrittäjäksi – ja samalla rakentaa yhteisöä, jossa kaikkien on hyvä elää ja tehdä työtä.
Kirjoittaja on Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja. Teksti on julkaistu aiemmin Etelä-Suomen Median lehdissä.