YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tiesitkö tämän hyödyllisyysmallista?
Hyödyllisyysmalli on pienille yrityksille suunnattu suojamuoto, jolla yritys voi saada nopeasti suojan keksinnölle. Kuva: Getty Images
6.9.2024 klo 14:01
Uutinen

Pienille yrityksille tärkeä ”pikkupatentti” on vaakalaudalla – Osallistu tärkeään kyselyyn

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt yrityskyselyn hyödyllisyysmallijärjestelmästä.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti vuoden 2022 toukokuussa työryhmän valmistelemaan patenttilainsäädännön kokonaisuudistusta. Osana uudistusta arvioidaan myös hyödyllisyysmalleja ja niiden tarvetta tulevaisuudessa. Käytännössä vaihtoehtoina ovat hyödyllisyysmallilain uudistaminen tai lain kumoaminen.

Hyödyllisyysmalli on pienille yrityksille suunnattu suojamuoto, jolla yritys voi saada nopeasti suojan keksinnölle. Malli on suunnattu suojaamaan keksintöjä, esimerkiksi pieniä teknisiä parannuksia, joille ei voi saada patenttia. Se antaa patentin tavoin yksinoikeuden käyttää keksintöä ja ideoita, mutta se on voimassa vain Suomessa.

Yrittäjien asiantuntijan Albert Mäkelän mukaan kyseessä on tärkeä suoja monelle innovatiiviselle yritykselle.

– Yrityksillä tulisi olla laajasti vaihtoehtoja innovaatioiden ja aineettoman omaisuuden suojaamiseen. Vain suojaamalla yritys voi hyödyntää innovaatioitaan tehokkaasti liiketoiminnassa. Ilman hyödyllisyysmallia keksintö voi jäädä vaille suojaa. Silloin se on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä, eikä keksijä voi hyöytä keksinnöstään, Mäkelä huomauttaa.

Hyödyllisyysmallioikeuden haltijalla on lupa kieltää muilta hyödyllisyysmallin mukaisen keksinnön ammattimainen käyttö.

Näin osallistut kyselyyn

Ministeriössä pohditaan hyödyllisyysmallijärjestelmän lakkauttamista, sillä hyödyllisyysmallien hakeminen on laskenut. Järjestelmän valmistelu on osa patenttilain kokonaisuudistusta, jossa Suomen Yrittäjät on ollut mukana. Kyselyllä ministeriö haluaa kartoittaa hyödyllisyysmallijärjestelmän käyttäjien kokemuksia ja näkemyksiä. Vastauksia hyödynnetään patenttilainsäädännön kokonaisuudistuksen valmistelussa.

– Valmistelussa on tunnistettu tiettyjä mahdollisia kehityskohteita, kuten uutuusvaatimuksen alentaminen. Se helpottaisi suojaamista, sillä hyödyllisyysmallin voisi saada, vaikka keksintö tai tuote olisi jo tuotu markkinoille. Nykyisin hyödyllisyysmallia ei voi saada, jos tuote on jo tuotu markkinoille, Albert Mäkelä sanoo. Hän kannustaa yrityksiä osallistumaan kyselyyn.

– Vastauksia olisi tärkeä saada, jotta valmistelussa kuuluisi järjestelmän kohderyhmän, eli yrittäjien ääni.

Voit osallistua kyselyyn täältä. Ministeriö pyytää vastauksia 19. syyskuuta mennessä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna